PDF dokumenti v Office 2003

S prihodom MS Pisarne 2007 se je MS odločil tudi za neposredno podporo PDF dokumentov. To pomeni, da lahko v Wordu (Excelu…) izdelate PDF dokument preprosto tako, da izberete opcijo Shrani kot PDF preprosto izdelate PDF dokument.

Problem pa je seveda v dejstvu, da Word in Excel (pred verzijo 2003) ne znata izdelati PDF dokumentov… In kaj sedaj?

Profesionalna rešitev

Dobro; seveda obstaja prava, profesionalna in seveda zelo draga rešitev, kjer kupite program Adobe Acrobat in z njim izdelujete profesionalne PDF dokumente iz poljubnega programa ter s poljubnimi nastavitvami, opcijami…

Definitivno zlata opcija a na žalost zlata tudi v denarju.

Zastonj obvoz

V kolikor ne potrebujete ravno 1001 opcije PDF dokumentov, temveč želite izdelati PDF dokument, ki ga lahko pošljete komurkoli in ga bo slednji lahko neovirano bral in natisnil pa lahko posežete po zastonjski rešitvi.

Kako deluje zastonj obvoz?

Rešitev je znana že mnogo let in v tem času jo je ponudilo tudi mnogo podjetij. Ideja pa je v tem, da na vaš računalnik namestite navidezen tiskalnik (to je torej tiskalnik, ki v resnici ne obstaja, le vaš računalnik misli, da je tam 🙂 ). Ta navidezni tiskalnik pa ne tiska na papir, temveč tiska v PDF dokument. Izhod tiskalnika torej ni list papirja temveč PDF dokument.

Kot je vidno na sliki s to rešitvijo dobite še celo več kot vam nudi MS Pisarna 2007 (2010), zato jo lahko uporabite četudi že imate »nov« Word oz. Excel. S pomočjo navideznega tiskalnika lahko namreč natisnete PDF dokument iz poljubnega programa, ki zna tiskati.

Preprosto v programu izberete opcijo Tiskaj in kot tiskalnik izberite navidezni PDF tiskalnik. V tem trenutku vas bodo Okna vprašala za ime datoteke in po pritisku gumba OK vas bo na disku čakala nova PDF datoteka z izbrano vsebino.

Kako do navideznega PDF tiskalnika

Kot rečeno že v uvodu je takšne programske opreme kar nekaj in spodaj vam podajam nekatere povezave do nagrajenih programov (vsi omenjeni so dobili nagrade različnih računalniških revij in je praktično vseeno katerega izberete):

mRačuni 2003 in PDF dokumenti

mRačuni v verziji 2003 ne znajo izdelovati PDF dokumentov in zatorej lahko uporabite omenjen obvoz ter vsak račun natisnete na takšen virtualni tiskalnik ter s tem dobite PDF obliko računa natanko tako kot vam to nudi program mRačuni v verziji 2007 oz. 2010.

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.