Poimenovanje območij

Preden torej nadaljujemo na dinamične grafe o katerih sem govoril že v prejšnjem blogu, bi vam predstavil še poimenovanje območij.

Ideja je skrajno preprosta in uporabna. Namesto, da se na neko celico ali območje sklicujete preko znanega zapisa D10 ali D10:F350, to celico (ali območje) poimenujete in se potem v formulah raje sklicujete na ime. Vse omenjeno je tudi zapisano v enem izmed mojih nasvetov uporabnikom Excela.

Poimenovanje

Poimenovanje celic (območij) v različnih verzijah Excela:

  1. Označite območje celic (ali izberite eno samo celico), ter nato
    • Excel 2000 – 2003: Izberete menu Vstavljanje / Ime / Določi
    • Excel 2007, 2010: Zavihek Formule / Definirana imena / Določi Ime
  2. V vsakem primeru se vam odpre novo okno, kamor lahko vnesete ime in s tem območju (ali celici) pač določite neko ime

Bližnjica do poimenovanja

V vseh verzijah Excela pa za poimenovanje obstaja tudi priročna bližnjica. V gornjem levem kotu Excelove preglednice (nad črko A in levo od številke 1) se nahaja neko polje, v katerem vedno vidite v kateri celici se trenutno nahajate.

A to ni samo izpis celice, temveč lahko v to polje tudi vnesete poljubno ime in s tem poimenujete celico oz. izbrano območje – torej povsem enako kot preko okna omenjenega zgoraj.

Kako je lahko ime sestavljeno?

Kot si lahko preberete v že omenjenem nasvetu, je ime lahko sestavljeno iz:

  • črk angleške abecede,
  • cifer in
  • podčrtaja
  • presledkov ne sme biti!

In čemu sploh uporabiti ta imena?

Ah preprosto, razloga sta dva in oba sta dobra:

  1. Ni si več potrebno zapomni, da se neka tabela nahaja na področju A10:F30, temveč jo preprosto poimenujete v Prodaja2011 in se v formulah vsepovsod namesto na A10:F30 sklicujete na ‘Prodaja2011‘. Ravnotako si npr. ni potrebno zapomniti, da se davčna stopnja nahaja v celici F10, temveč v neki celici, ki se imenuje ‘DavcnaStopnja’
  2. V vsakem trenutku lahko ime prestavite, da kaže na neko drugo celico (neko drugo območje) in ni vam potrebno popraviti nobene formule – vse bo delovalo 🙂

Poimenovanj dinamičnih območij

A današnji blog ni namenjen tej osnovni predstavitvi poimenovanja, temveč malce naprednejšemu poimenovanju dinamičnih območij.

V prejšnjem blogu sem prikazal kako napisati funkcijo, s katero lahko dosežete dinamično naslavljanje območja. Ali bi ne bilo lepo, če bi lahko namesto tiste dolge in grde formule uporabili ime?

In seveda ga lahko. Preprosto odprete okno za poimenovanje območij, vpišete ime zgoraj in formulo spodaj… 🙂

2 thoughts on “Poimenovanje območij”

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.