Dinamični graf

Počasi je, preko prispevkov o dinamičnih območjih in o poimenovanjih območij, zares prišel čas, da si ogledamo izdelavo dinamičnega grafa. To je graf, ki prikaže toliko podatkov, kot jih zapišete.

S pomočjo tega »trika« imate tako možnost ustvariti graf enkrat za vselej in ne vedno, ko se poveča število podatkov. Tipična uporaba je ob prikazu poslovanja, ki prikazuje mesece in vsak mesec se pojavi nova postavka zato je potrebno izrisati nov graf… Ali pač ne ;).

Izdelajte navaden graf

Torej izdelavo dinamičnega grafa bomo začeli tako, da bomo najprej izdelali čisto navaden graf nad čisto navadno tabelo. Predpostavimo torej, da imamo sledečo tabelo:


In iz nje izdelamo »klasični stolpčni graf«.


Želja pa seveda je, da bi se graf sam posodabljal, ko bomo dodajali nove mesece. Seveda že lahko slutite, da bomo uporabili znanje, ki smo si ga pridobili v že omenjenih prispevkih o dinamičnih območjih :).

Najprej si bomo torej pripravili dve dinamični območji. Eno za mesece in drugo za same rezultate poslovanja, naknadno pa bomo ti dinamični območji uporabili v grafu in izdelali dinamični graf.

Dinamični območji

Izdelajmo torej dinamično območje za mesece in ga poimenujmo ‘Mesci’, ter dinamično območja za podatke, ki ga poimenujemo ‘Podatki’:

Mesci:

=OFFSET(List1!$A$1;1;0;COUNTA(List1!$A$1:$A$100)-1;1)

Podatki:
=OFFSET(List1!$B$1;1;0;COUNTA(List1!$B$1:$B$100)-1;1)

Popravek grafa

Ko na grafu kliknete na kateregakoli izmed stolpcev, se obarvajo vsi in v vrstici s formulami vidite formulo, ki povzroči izris omenjenih podatkov:

Kot vidite je formula sledeča:

=SERIES(List1!$B$1;List1!$A$2:$A$4;List1!$B$2:$B$4;1)

Pomen posameznih elementov si lahko ogledate v Excelovi pomoči, a nekako je že na prvi pogled vidno, da drugi parameter predstavlja mesece, tretji pa podatke. Zatorej formulo popravimo takole:
=SERIES(List1!$B$1;Zvezek1!Mesci;Zvezek1!Podatki;1)

In dobimo dinamični graf. Sedaj lahko podatke poljubno dodajate in graf se bo ustrezno spreminjal 😉

Primer Excelove datoteke z dinamičnim grafom lahko snamete tukaj:

..:: DinamicniGraf.XLS ::..


One thought on “Dinamični graf”

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.