Excel in tipka ‘Scroll Lock’

Tipka ‘Scroll Lock’ je podobna tipkama ‘Num Lock’ in ‘Caps Lock’, saj jih druži že podobno ime. Lock pomeni zaklenjeno in ko stisnete katero izmed teh tipk, se funkcija aktivira. Deaktivirate jo seveda tako, da tipko kliknete še enkrat. Pomen tipk, pa je sledeč:

  • Caps Lock – ta je najbolj znana in jo zagotovo poznate vsi. Če jo vključite se tipkovnica »spremeni« tako, da tipkate samo velike črke.
  • Num Lock – tudi ta je dokaj znana in je večinoma vseskozi vključena. V kolikor jo vključite s tem »zaklete« numerično tipkovnico na desi strani, kar pomeni, da se tipke obnašajo kot številke in ne kot smerne tipke.
  • Scroll Lock pa je dokaj neznana in praktično je nikjer ne uporabljamo pomeni pa ‘zaklepanje premikanja’, kakorkoli se to čudno sliši.

In kaj je sedaj z Excelom?

Kot rečeno, se tipka ‘Scroll Lock’ ne uporablja veliko in v Excelu se mnogi uporabniki pravzaprav ustrašijo, da je nekaj narobe, če je ta tipka vklopljena.

Ko je ‘Scroll Lock’ namreč vklopljena, smerne tipke na tipkovnici ne premikajo več kazalca med celicami, temveč premikajo celotno tabelo in to je lahko zelo frustrirajoče, če ne veste kako je do tega prišlo oz. če tipko vključite po pomoti (kar se rado zgodi!).

NASVET: Če se vam torej v Excelu naekrat začne premikati celotna tabela in ne izbrana celica, potem imate vključeno tipko ‘Scroll Lock’…

😉

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.