Zamenjaj/Najdi besedilo samo znotraj označenih celic

V Excelu akcija zamenjevanja znakov ni tako pogosta kot v Wordu a se navkljub vsemu včasih le zgodi, da želite v kakšni veliki tabeli zamenjati neko besedo z drugo besedo. Recimo, da želite besedo ‘rdeč’ zamenjati z besedo ‘moder’.

Akcija je skrajno preprosta, saj samo izberete orodje za zamenjevanje in zaukažete, naj Excel pač besedico ‘rdeč’ zamenja z ‘moder’. To je vse.

Kaj pa če želite zamenjati besedici samo znotraj nekega manjšega področja in ne znotraj celotne tabele? Recimo samo znotraj enega stolpca?

V tem primeru pa se pojavi dilema, saj nikjer v oknu za zamenjavo znakov ni opcije ‘zamenjaj znotraj označenega obsega’. Določite lahko, naj Excel zamenjuje besede samo znotraj lista ali pa znotraj delovnega zvezka. Kaj pa znotraj označenega območja?

In izkaže se, da te opcije ni, ker je to pač privzet Excelov način delovanja. Če torej najprej izberete neko območje in potem izberete orodje za zamenjavo (ali iskanje), bo Excel zamenjal znake (iskal znake) samo znotraj označenega območje, ne da bi mu vi to morali posebej zaukazati!

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.