Nov zakon o spletnih piškotkih

S  15. junijem je stopil v veljavo spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki zaostruje pravila glede uporabe spletnih piškotkov.

Spletni piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo na računalnik obiskovalca spletne strani. Skrbijo za boljšo uporabniško izkušnjo, spremljanje statistik, napredno spletno oglaševanje in še marsikaj.

Po novem zakonu smo upravljalci spletnih strani dolžni opozoriti obiskovalca o piškotkih, ki jih nalagamo na vašo napravo, s katero se povezujete na splet.

Spletišče Matjazev.NET sestavljajo štirje sklopi:

  • Osnovno spletišče Matjazev.NET, s splošnimi informacijami o podjetju, nasveti, zastonj in plačljivo programsko opremo, knjigami….
  • Blog, ki ga trenutno berete
  • Forum, kjer najdete brezplačno pomoč pri uporabi MS Pisarne
  • Spletišče MEXCEL.biz, kjer najdete brezplačne dodatke za vaš MS Excel.

Nekoč smo na omenjenih spletiščih uporabljali programsko opremo Google Analytics, ki nam je omogočila spremljati koliko obiskovalcev se ustavi na naših spletnih straneh ter tudi, kaj vas najbolj zanima.

Z uveljavitvijo tega zakona je omenjena storitev postala brezpredmetna, saj jo ima vsak obiskovalec možnost izključiti in tako postanejo njeni rezultati napačni oz. nenatančni in nimajo več smisla.

S tem razlogom na spletišču ne uporabljamo Google Analytics programske opreme in tudi nobene druge programske opreme s pomočjo katere bi vas kakorkoli spremljali.

Piškotki, ki jih na naših spletnih straneh uporabljamo

MExcel.BIZ

Na spletišču Mexcel.biz uporabljamo dva piškotka, ki sta za delovanje strani nujno potrebna, zato sta dovoljena tudi v novem zakonu o elektronskih komunikacijah:

  • PHPSESSID je piškotek, ki nam omogoča vzdrževanje seje in je standarden PHP piškotek
  • lang je piškotek, s katerim si zapomnimo vašo izbrano jezikovno različico in z njegovo pomočjo se na stran vedno vrnete v izbranem jeziku.

Ker sta oba piškotka dovoljena vas za posebno dovoljenje ne sprašujemo!

Matjazev.NET

  • PHPSESSID je piškotek, ki nam omogoča vzdrževanje seje in je standarden PHP piškotek
  • PREF je piškotek, ki vam omogoča iskanje po spletišču in uporablja google tehnologijo iskanja

Na spletišču pa imate tudi možnost branja in pisanja komentarjev, kar nam zagotavlja tehnologija Disqus, ki pa uporablja lastne piškotke in za uporabo slednjih vas posebej vprašamo.

Matjazev.NET/blog

Na spletišču pa imate možnost deljenja vsebine, kar nam zagotavlja tehnologija ShareThis, ki uporablja lastne piškotke in za uporabo slednjih vas posebej vprašamo.

MExcel.BIZ/forum

Spletišče teče na tehnologiji phpBB3, ki za delovanje potrebuje piškotke, saj brez njih ne more teči, zato vas za uporabo slednjih posebej ne vprašamo.


One thought on “Nov zakon o spletnih piškotkih”

  1. Z Vašimi storitvami sem izredno zadovoljna. Vidi se, da imate ogromno znanja in svoje delo opravljate kakovostno in hitro. Všeč mi je, ker ste zanesljivi in korektni. Diplomska naloga je zelo lepo urejena. Če bom v bližnji prihodnosti še potrebovala pomoč se bom nedvomno obrnila na Vas in Vas priporočila tudi svojim sošolcem in prijateljem.

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.