..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

zdruzevanje tabel

Vse o Excelovem dodatku MExcel

zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a tanja1978 » To maj 08, 2012 5:56 pm

Zivjo,
imam tezave z zdruzevanjem tabel in sicer bi rada zdruzila 2 tabeli, v katerih je v vsaki 84 stolpcev in 46 vrstic, vrednosti pa so v obeh enako razporejene, le razlicne so, torej vsaka vrednost iz prve tabele ima prirejeno vrednost tudi v drugi tabeli (to je na istih mestih 2 razlicni meritvi). Nekako bi potem ven rada dobila tabelo z 2 stolpcoma: 1 stolpec vsebuje vrednosti iz prve tabele, 2 pa prirejene vrednosti iz 2 tabele.
Hvala vnaprej za odgovor.
Tanja
tanja1978
 
Prispevkov: 2
Pridružen: To maj 08, 2012 2:48 pm



Matjazev.NET
 

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a admin » Sr maj 09, 2012 9:51 am

Pozdravljeni,

V obeh tabelah morate imeti nek "ključ" po katerem združujete posamezne vrstice obeh tabel. Ta ključ je lahko ena sama kolona ali pa več kolon skupaj, ki edinstveno določijo vrstico. V tem primeru izberete orodje za združevanje tabel in obe tabeli združite. V kolikor pa v tabelah ne obstaja edinstven ključ, pa vam MExcel ne more pomagati.

Glede na vaše vprašanje je možno, da vi že imate podatke urejene tako da vsaka vrstica v tabeli1 spada k ustrezni vrstici v tabeli2. V tem primeru pa vam MExcel ne more nič pomagati. Preprosto morate podatke ene tabele prekopirati k podatkom druge tabele in potem ročno premetati stolpce.

Seveda pa se lahko znajdete in uporabite formule. Za rešitev potrebujete samo formulo OFFSET, ki vam glede na neko celico vrne vsebino druge celice, ki je od osnovne oddaljena z podano količino vrstic in kolon. Torej:

Funkcija
Koda: Izberi vse
=OFFSET(A1;1;3)

vam bi vrnila vsebino celice D2 (eno vrstico navzdol in 3 kolone desno!).

Če imate vi eno tabelo na listu 'Tabela1', drugo pa na listu 'Tabela2', in se obe tabeli začneta v celici A1, potem dobite tisto kar želite, če
Koda: Izberi vse
V A1 vpišete: =OFFSET(Tabela1!$A$1;ROW()-1;INT(COLUMN()+1)/2-1)
V B1 vpišete: =OFFSET(Tabela2!$A$1;ROW()-1;INT(COLUMN()+1)/2-1)

In obe formuli kopirate navzdol

Potem pa samo kopirate oba stolpca desno... To je vse :)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3396
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a tanja1978 » Sr maj 09, 2012 2:55 pm

Hvala 1000x, ste mi olajsali delo.
Lp
Tanja
tanja1978
 
Prispevkov: 2
Pridružen: To maj 08, 2012 2:48 pm

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a anzes1 » To feb 07, 2017 8:33 am

Težavo imam pri združevanju 2 tabel.
Združijem podatke kot besedilo.
Vedno mi javi napako Neznana napaka. Poglej v LOG datoteko.

Prosim za pomoč (ne vem niti kje se LOG datoteka nahaja).

Zanimivo je, da po enem od stolpcev v osnovni datoteki lahko združujem, po drugem ne.
anzes1
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Pe dec 12, 2014 10:36 am

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a admin » To feb 07, 2017 8:52 am

Pozdravljeni,

Sklepam, da za združevanje tabel uporabljate MExcel? V tem primeru se LOG datoteka nahaja v mapi, kamor ste MExcel instalirali. In brez podrobnejšega opisa napake vam seveda ne bom mogel nikakor pomagati....
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3396
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a anzes1 » Po mar 27, 2017 10:51 am

Mapa log je prazna, obstajata pa 2 datoteki log.dll in log4net.dll.
Katera je prava?
anzes1
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Pe dec 12, 2014 10:36 am

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a admin » Po mar 27, 2017 11:04 am

Pozdravljeni,

Nobena izmed njiju. Log datoteka (z napakami) se nahaja v podmapi LOG.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3396
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a anzes1 » Po mar 27, 2017 11:28 am

Mapa log je pa prazna.
anzes1
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Pe dec 12, 2014 10:36 am

Re: zdruzevanje tabel

OdgovorNapisal/-a admin » Po mar 27, 2017 12:52 pm

Pozdravljeni,

Res je. Mapa je prazna, saj je beleženje izključeno. Ker za delo na programu Mexcel nimam časa, beleženja preko uporabniškega vmesnika trenutno še ne morete vključiti, zato morate to narediti ročno.

Zaprite Excel!

V mapi s programom Mexcel boste našli tudi datoteko Settings.config. Odprite jo v notepad-u in njeno vsebino zamenjajte z:
Koda: Izberi vse
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<settings>
  <log4net>
    <appender name="debugWindow" type="log4net.Appender.TraceAppender">
      <layout type="log4net.Layout.PatternLayout">
        <conversionPattern value="(LOGGER) %-5p %d [%t] %c %m%n"/>
      </layout>
    </appender>
      <appender name="FileAppender" type="log4net.Appender.FileAppender">
         <file value="log/log-file.txt" />
         <appendToFile value="true" />
         <layout type="log4net.Layout.PatternLayout">
        <conversionPattern value="%date [%thread] %-5level %logger [%property{NDC}] - %message%newline" />
         </layout>
      </appender>      
    <root>
      <level value='INFO' />
      <appender-ref ref='debugWindow' />
         <appender-ref ref='FileAppender' />
    </root>
  </log4net>

  <hibernate-configuration xmlns='urn:nhibernate-configuration-2.2'>
    <session-factory>
      <property name='connection.driver_class'>NHibernate.Driver.SQLite20Driver</property>
      <property name='connection.connection_string'>Data Source=[*DB_PATH*]mexcel.db;Version=3;</property>
      <property name='dialect'>NHibernate.Dialect.SQLiteDialect</property>
      <property name='show_sql'>true</property>
    </session-factory>
  </hibernate-configuration>

  <translator>
    <echo test='0' />
  </translator>
</settings>


Sedaj Odprite Excel in poženite čarovnika za združevanje. V podmapi LOG vam bo nastala datoteka, katere vsebino prilepite v forum ali pošljite na "info na matjazev.net".
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3396
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm


Vrni se na MExcel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron