..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

Najdi in seštej

Pomoč pri delu z MS Excelom

Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a andro » Sr nov 09, 2011 8:35 am

Kako bi zgledala funkcija

Imam dva stolpca B in C od 1-10 (matrika)

Napr.: Če je B5=2 in v B10=2 potem seštej celici C5 in C10


lp
andro
 
Prispevkov: 36
Pridružen: To dec 12, 2006 1:40 pm
Kraj: krško



Matjazev.NET
 

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a admin » Sr nov 09, 2011 8:52 am

Če vas pravilno razumem (vprašanje je namreč zelo težko razumeti), potem vam tisto kar iščete vrne funkcija SUMIF oz. v vašem konkretnem primeru:
Koda: Izberi vse
=SUMIF(B1:B10;2;C1:C10)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a andro » Sr nov 09, 2011 9:18 am

Točno to
Hvala
andro
 
Prispevkov: 36
Pridružen: To dec 12, 2006 1:40 pm
Kraj: krško

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a vilivj » Ne jul 02, 2017 11:51 pm

admin je napisal/-a:Če vas pravilno razumem (vprašanje je namreč zelo težko razumeti), potem vam tisto kar iščete vrne funkcija SUMIF oz. v vašem konkretnem primeru:
Koda: Izberi vse
=SUMIF(B1:B10;2;C1:C10)



Pozdravljeni,
kako je pa v primeru, če je pogoj namesto števila 2 recimo črka A ? Vrne mi namreč seštevek 0.
Hvala lepa za odgovor.
vilivj
 
Prispevkov: 17
Pridružen: To sep 15, 2015 4:32 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a admin » Po jul 03, 2017 7:40 am

črko "a" morate postaviti med narekovaja:
Koda: Izberi vse
=SUMIF(B1:B10;"A";C1:C10)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a vilivj » Po jul 03, 2017 9:26 am

Ok Hvala, sedaj deluje.
vilivj
 
Prispevkov: 17
Pridružen: To sep 15, 2015 4:32 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a vilivj » Po jul 03, 2017 9:33 am

admin je napisal/-a:črko "a" morate postaviti med narekovaja:
Koda: Izberi vse
=SUMIF(B1:B10;"A";C1:C10)

Kako je pa v primeru, če želimo seštevati recimo:

A B C D E F G

2 A3 B7 A9 C4 A99 6 6

3 C4 C3 B5 33 5 B4 A7


Če seštejemo vsa polja z črkami pred številkami je vsota: 185
Če seštejemo vsa polja, ki vsebujejo črko A pred številom je vsota: 118
Če seštejemo vsa polja, ki vsebujejo črko B pred številom je vsota: 16 itd
Zadnjič spremenil vilivj, dne Po jul 03, 2017 9:39 am, skupaj popravljeno 1 krat.
vilivj
 
Prispevkov: 17
Pridružen: To sep 15, 2015 4:32 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a admin » Po jul 03, 2017 9:38 am

Tega vprašanja pa ne razumem.

Kako naj bi iz vaših podatkov dobil 185 ali 118... Kaj sploh pomenijo ti podatki, ki ste jih zapisali?

če pa se naslonim na besedno zvezo "ki vsebujejo črko A", potem pa morate pogoj zapisati z zvezdicami - zvezdica pomeni "karkoli", torej:
Koda: Izberi vse
=SUMIF(B1:B10;"*A*";C1:C10)


Išči karkoli kar vsebuje A
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a vilivj » Po jul 03, 2017 12:32 pm

prvič:
Kako seštejem števila , ki vsebujejo pred številko črko, recimo: C4 C7, Rezultat, ki ga potrebujem naj bi bil 4+7=11
vilivj
 
Prispevkov: 17
Pridružen: To sep 15, 2015 4:32 pm

Re: Najdi in seštej

OdgovorNapisal/-a admin » Po jul 03, 2017 1:23 pm

Tega pa ne morete narediti kar z neko vgrajeno funkcijo.

Morate podatke najprej razbiti, tako da bodo črke v eni koloni, številke pa v drugi in potem lahko nadaljujete. Razen če si seveda ne napišete ustrezne VBA funkcije, ki vam naredi opisano
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm


Vrni se na Excel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov