..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

vnos anketnih podatkov s filtrom

Pomoč pri delu z MS Excelom

vnos anketnih podatkov s filtrom

OdgovorNapisal/-a kanja » Sr okt 14, 2015 2:07 pm

Pred nekaj leti sem delala z Excelom in analizirala anketne vprašalnik. Sedaj ponovno želim vnesti podatke (anketne odgovore) iz anket v Excel in jih nato v novem delovnem listu analizirati s pomočjo vrtilne tabele. Težava nastane, ker ne znam nastaviti pod vsako vprašanje iz anketnega vprašalnika točne in edine možnosti odgovor, od katerih izberem vsakič enega (tistega ki ga je obkrožil anketiranec).

Se pravi problem je sledeč: imam tabelo z glavno vrstico - z vprašanji iz ankete (več stolpcev), pod glavno vrstico pod vsako zaporedno številko pa odgovore (več stolpcev) enega anketnega lista, nad glavno vrstico pa naštete možne odgovore vsakega anketnega vprašanja (LE teh pa ne znam nastaviti].
Torej ti možni odgovori bi morali biti v vsaki celici kot možnosti odgovorov (iz anketnih vprašalnikov ki so našteti nad glavno vrstico), ki jih dobim če pri celici kliknem na filter (je nastavljen, vendar ne pravilno). Seveda, za vsak stolpec (anketno vprašanje) svoji odgovori. Moje vprašanje je, kako jih s filtrom določim (te ki jih jim navedene v vrsticah stolpca nad določenim vprašanjem)?

Upam, da sem bila vsaj približno razumljiva, hvala za pomoč!
kanja
 
Prispevkov: 2
Pridružen: Sr okt 14, 2015 1:47 pmMatjazev.NET
 

Re: vnos anketnih podatkov s filtrom

OdgovorNapisal/-a admin » Sr okt 14, 2015 2:24 pm

Pozdravljeni,

Mislim da vas razumem kaj želite:
  1. Vsak anketni list boste imeli v svoji vrstici. (Pravilna odločitev!)
  2. Vsako vprašanje na anketnem listu bo v svojem stolpcu. (Pravilna odločitev!)
  3. Sedaj pa, ko vnašate rezultate recimo četrtega anketnega lista (njegovi podatki gredo torej v peto vrstico) in pridete do nekega vprašanja v koloni D, želite, da vam Excel v tej celici ponudi samo opcije, ki so možne pri tretjem vprašanju (torej vprašanju, ki gre v četrto kolono!) (Pravilna odločitev! Samo zahteva pa kar nekaj predpriprave!)

Če je temu res tako, potem vi ne potrebujete filtra, temveč morate za vsako kolono določiti Veljavnos podatkov, kar naredite v zavihku 'Podatki', pod opcijo Preveri veljavnost podatkov.

Izgleda pa stvar takole:
  1. Za vsako vprašanje morate vi nekje (najbolje na drugi list) vnesti vse možne odgovore enega pod drugim)
  2. Izbrati morate koloni vsakega vprašanja ter preko orodja 'Veljavnost podatkov' izbrati ustrezne možnosti na drugem listu
  3. Potrditi izbiro

S tem ste sedaj dobili tabelo, kjer lahko v vsako kolono vnesete samo dovoljene podatke torej možne odgovore.

Kot vidite, je dela kar nekaj in vprašanje je ali se vam to sploh splača delati ali pa pač preprosto vnašate podatke iz anketnih listov in pri tem pač malce pazite. Paziti pa boste tako ali tako morali, saj ima večina odgovorov verjetno pač opcija A, B, C... in v črki se tako ali tako lahko zmotote pa če vas Excel preverja ali ne :)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3562
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: vnos anketnih podatkov s filtrom

OdgovorNapisal/-a kanja » Sr okt 14, 2015 2:57 pm

Super in tako je, prav ste me razumeli!

In mislm da mi je uspelo! :) izhajala sem seveda iz stare tabela, in ugotovila da sem imela tam vključeno orodje "Veljavnost podatkov", sedaj ga moram za vsako vprašanje ponastavit glede na nove možne odgovore, kar je odlično!

Sicer pa glede vaše prve točke, ki jo omenjate, imam to že narejeno, in sicer kar na istem delovnem listu imam navedene možne odgovore nad vsakim vprašanjem posebej.
Mislila sem da moram uporabiti filter, ker gre za isto ikonco, ker orodja "veljavnost podatkov" nisem do sedaj poznala oziroma sem očitno nanj pozabila.

Hvala vam!
kanja
 
Prispevkov: 2
Pridružen: Sr okt 14, 2015 1:47 pm


Vrni se na Excel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron