..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

Iskanje vrednosti in vrnitev imena pripadajočega stolpca

Pomoč pri delu z MS Excelom

Iskanje vrednosti in vrnitev imena pripadajočega stolpca

OdgovorNapisal/-a drglzr » Če apr 21, 2016 2:21 pm

Pozdravljeni!

V 1. vrstici imam imena, v 2. vrstici pa vrednosti, ki jim pripadajo.

Priložena formula mi v celici AR2 vrne ime osebe, pri kateri je vrednost v 2. vrstici enaka 3. Formula je bila na spletu najdena s funkcijo za iskanje največje vrednosti (MAX), s katero pa nisem dobil želenega, saj me ni zanimala oseba z največjo (ali najmanjšo) vrednostjo. Zato sem jo nadomestil s funkcijo LARGE, ki pa je ne znam primerno potrebam urediti (ne vem, če je sploh prava za moje potrebe, mi pa vendarle daje neke rezultate).

Ker se enake vrednosti pojavljajo pri več osebah, formulo kopiram desno in se mi v celicah izpišejo pripadajoča imena. Težava pa je v tem, da se mi izpiše največ 5 imen, čeprav je oseb z enako vrednostjo več (namesto naslednjih se mi ne izpiše nič). In tega ne znam razrešiti.

Po moji oceni je težava v delu, ki se nanaša na LARGE, saj bi verjetno moral uporabiti drugo funkcijo ali jo drugače prilagoditi (kakorkoli vrednost 20 spreminjam gor ali dol, ne dobim želenega učinka), vendar tega nikakor ne znam urediti tako, da bi dobil vse mogoče zadetke.

Prosim za pomoč.

Hvala.

Drago

Koda: Izberi vse
{=IF(COLUMNS($AR$2:AR2)<=COUNTIF($B2:$AN2;LARGE($B2:$AN2;20));INDEX($B$1:$AN$1;SMALL(IF($B2:$AN2=3;COLUMN($B2:$AN2)-COLUMN($B2)+1);COLUMNS($AR$2:AR2)));"")}
drglzr
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Če feb 21, 2013 10:06 pmMatjazev.NET
 

Re: Iskanje vrednosti in vrnitev imena pripadajočega stolpca

OdgovorNapisal/-a admin » Po apr 25, 2016 7:02 pm

Pozdravljeni,

Najprej opravičilo za zakasneli odgovor, saj nisem dobil sporočila, da je kakšno novo vprašanje - moram preveriti kaj je bilo narobe.

----------------

Da bi vam lahko pomagal mi malce bolj opišite strukturo vaše tabele. Od kot do kot so podatki, kje je vhod in kam želite rezultate?

Če prav vidim iz formule imate podatke v celicah od B2 do AN2, ustrezna imena pa v celicah A1 do AN1. Vi potem zapišete neko vrednost kam? In kaj potem pravzaprav želite. Za to vrednost želite poiskati vse osebe, ki imajo to vrednost? Ali je temu tako?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3560
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Iskanje vrednosti in vrnitev imena pripadajočega stolpca

OdgovorNapisal/-a drglzr » To maj 03, 2016 2:25 pm

Pozdravljeni!

Z zamudo ni hudega, saj sem bil tudi sam odsoten.

Kot ste pravilno razbrali iz formule imam podatke v celicah B2 do AN2, pripadajoča imena pa v celicah B1 (ne A1) do AN1.

Ko sem spet preveril prejšnjič priloženo formulo sem ugotovil, da mi ta (čudežno :oops: ) ne povzroča več težav. Mi jih pa priložena skoraj identična formula, s katero iščem osebe z vrednostmi od – do.
Koda: Izberi vse
=IF(COLUMNS($AR$6:AR6)<=COUNTIF($B2:$AN2;LARGE($B2:$AN2;20));INDEX($B$1:$AN$1;SMALL(IF(($B2:$AN2>=3)*($B2:$AN2<=5);COLUMN($B2:$AN2)-COLUMN($B2)+1);COLUMNS($AR$6:AR6)));"")


Znotraj formule je zapis "SMALL(IF(($B2:$AN2>=3)*($B2:$AN2<=5)" kjer spreminjam številko 3 in 5 glede na to katere vrednosti (in s tem povezane osebe) me zanimajo. Formulo nameravam v nadaljevanju (če bo dajala popolne podatke) v tem delu spremeniti s sklici na določeni celici, v katerih bom spreminjal vrednosti.

Formulo imam v celici AR2 in v njej sosednjih v 2. vrstici (desno od stolpca AR), kjer želim, da se mi v vsaki celici izpiše ime osebe, kateri v obsegu B2 do AN2 pripada določena vrednost (konkretno številke med vključno 3 in vključno 5). Kot sem že navedel, imam težavo v tem, da se mi ne izpišejo vsa imena (le nekaj prvih), temveč se mi ne izpiše nič, kljub temu, da so v celicah formule, oseb s pripadajočimi vrednostmi pa je več, kot se jih izpiše. In tega ne znam razrešiti, kljub temu, da še vedno menim, da je težava v parametrih za LARGE ali pa ta funkcija sploh ni prava izbira.

Hvala za prijaznost.

Lep pozdrav,

Drago
drglzr
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Če feb 21, 2013 10:06 pm

Re: Iskanje vrednosti in vrnitev imena pripadajočega stolpca

OdgovorNapisal/-a admin » To maj 03, 2016 3:15 pm

Pozdravljeni,

Da v vašem primeru je problematična funkcija LARGE, ki je tukaj povsem nesmiselna in v vašem primeru pač fiksno izbere dvajseto največjo vrednost.... zakaj le???

Rešitev vašega problema je notranja INDEX funkcija:
Koda: Izberi vse
=INDEX($B$1:$AN$1;SMALL(IF(($B2:$AN2>=3)*($B2:$AN2<=5);COLUMN($B2:$AN2)-COLUMN($B2)+1);COLUMNS($AR$6:AU6)))


To je vse kar potrebujete
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3560
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Iskanje vrednosti in vrnitev imena pripadajočega stolpca

OdgovorNapisal/-a drglzr » Sr maj 04, 2016 11:05 am

Kdor zna, zna (pa to nisem jaz :oops:). Deluje kot sem želel.

Hvala še enkrat.

Lep pozdrav

Drago
drglzr
 
Prispevkov: 29
Pridružen: Če feb 21, 2013 10:06 pm


Vrni se na Excel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov

cron