..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

Vnos vrednosti v obarvano celico

Pomoč pri delu z MS Excelom

Vnos vrednosti v obarvano celico

OdgovorNapisal/-a wickedboy » Sr okt 19, 2016 12:19 am

S pomočjo strica googla sem si ustvaril koledar, ki mi vikende in praznike (prosti dnevi) s pomočjo pogojnega oblikovanja obarva.
Ker pa želim šteti dneve na podlagi vnosa (bolniška, dopust,....) v določenem obdobju v mesecu sem za to uporabil funkcijo SUMPRODUCT. Do tu mi vse dela pravilno, če je seveda v celici kaj vpisano (B za bolniško, D za dopust), če pa želim prešteti prazne celice v tem določenem obdobju pa mi upošteva (šteje) tudi vikende in praznike. Vem, da lahko zadevo rešim ročno če v te obarvane celice vnesem nek znak, ki ga potem ne bo štelo, vendar me zanima ali obstaja kakšna varianta, da excel sam določi vrednost obarvanim celicam.
Verjetno obstaja tudi možnost da si izračunam število vikendov in praznikov v določenem obdobju in jih odštejem od dobljenega rezultata praznih celic, vendar bo to potem še zelo dolga formula. Vsak predlog bo dobrodošel.

Hvala
wickedboy
 
Prispevkov: 2
Pridružen: Če jun 16, 2011 6:03 pmMatjazev.NET
 

Re: Vnos vrednosti v obarvano celico

OdgovorNapisal/-a admin » Sr okt 19, 2016 7:11 am

Pozdravljeni,

Vse Excelove formule delujejo samo in izključno nad podatki. Oblika celic in črk je pri tem povsem nepomembna. Pravo vprašanje je torej kakšne podatke imate v celicah in zakaj bi vas prazne celice motile. Funkcije lepo delujejo če so celice prazen ali polne.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3560
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Vnos vrednosti v obarvano celico

OdgovorNapisal/-a wickedboy » Sr okt 19, 2016 9:25 am

Mislim da me niste povsem razumeli. Gre za obliko koledarja kjer se v dveh vrsticah izpisujejo dnevi (1-31) in potem v drugi vrstici še ime dneva. Na podlagi formul in seznama praznikov, mi s pomočjo pogojnega oblikovanja vedno obarva pravilne praznike in vikende. Celice v recimo tretji vrstici so vedno prazne. Potem pa sam vnesem D za dopust, B za bolniška.... Tudi to štetje ni problem, ne za cel mesec, ne za določeno obdobje. Prazne celice ostanejo ker kažejo kot običajen delovni dan. To bi sicer lahko nadomestil z vnosom črke P (prisotnost) in potem preštel P-je. Kot pa sem rekel, rad bi štel prazne celice, vendar so celice kje je označen vikend in prazniki, ravno tako prazne in je rezultat napačen. Z malo truda bom našel ovinek, pač bo pot malo daljša.
wickedboy
 
Prispevkov: 2
Pridružen: Če jun 16, 2011 6:03 pm

Re: Vnos vrednosti v obarvano celico

OdgovorNapisal/-a admin » Sr okt 19, 2016 9:41 am

Ne, potem je odgovor povsem lepo na dlani. Obarvane celice ne morejo biti pogoj v funkciji!. Če želite celice razlikovati, morajo v njih biti različni podati in ne različne barve.

V kolikor želite celice razlikovati po barvah potem morate uporabiti makre.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3560
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Vnos vrednosti v obarvano celico

OdgovorNapisal/-a dragopre » So okt 22, 2016 4:10 pm

Če
Na podlagi formul in seznama praznikov
lahko določiš barvo celice, lahko na podlagi istih podatkov določiš tudi vikende oziroma iste podatke uporabiš tudi v formuli za seštevanje.
Za vikende lahko uporabiš ime dneva (ki ti ga že sedaj določi formula).
Če bodo formule preveč komplicirane delaj v dveh korakih. Formule, ki obarvajo celice, lahko v enega naslednjih stolpcev zapišejo tudi oznako dneva (P praznik, V vikend, D delovni dan).
Tako se jaz rešim preveč zakompliciranih formul.
Lep pozdrav.
dragopre
 
Prispevkov: 76
Pridružen: To dec 11, 2012 11:46 pm


Vrni se na Excel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov

cron