..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

Pomoč pri delu z MS Excelom

Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Sr jan 04, 2017 10:36 am

Pozdravljeni,
prosila bi vas za pomoč oz nasvet kako rešiti eno zadevo glede samodejsngea prenosa oz. kopiranja podatkov v drugi list.

Imam naslednjo situacijo:
- v listu 1 sem ustvarila 1 dokument v katerega vpisujem podatke.
- v listu 2 sem ustvarila preglednico katera naj bi se izpolnila glede na vsebino iz prvega lista. Torej, ko npr. v listu ena v polje A5 vpišem nekaj, želim, da se ta podatek samodejno kopira v polje A5 v listu 2.

To vse sem naredila s kopiranjem povezave (Copy + Paste link).

Kar me moti je, da v polju v listu 2 se izpiše ničla (0) ko v povezanem polju iz lista 1 ni nobenega podatka. Tj. ko podatke v polju A5 lista 1 izbrišem - to polje ostane prazno, v polju A5 v listu 2 pa se izpiše ničla. Kako doseči, da bo tudi polje A5 v drugem listi ostalo tudi prazno, da se ne bi izpisovala ničla?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am



Matjazev.NET
 

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Sr jan 04, 2017 10:47 am

Pozdravljeni,

Ko ste izvedli operacijo Kopiraj/Prilepi povezavo, ste v drugi celici dobili sklic na prvo celico; nekaj takšnega
Koda: Izberi vse
=List1!$A$5


Sedaj pa morate formulo popraviti tako, da rečete: "če je originalna celica prazna, potem naj bo tudi ta celica prazna". To dosežete tako, da originalno formulo popravite z if stavkom:
Koda: Izberi vse
=IF(ISBLANK(List1!$A$5);"";List1!$A$5)


v splošnem torej:
Koda: Izberi vse
=IF(ISBLANK(<vsebina originalne formule>);"";<vsebina originalne formule>)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Sr jan 04, 2017 11:03 am

Hvala za odgovor.
Poskušam tako narediti, pa ne gre. Formula ne deluje.....

Lp.
Halida
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Sr jan 04, 2017 11:36 am

;) Formula zagotovo deluje, kaj pa vi počnete pa na žalost ne morem vedeti.

Da mojo trditev preverite lahko preprosto odprete nov, prazen delovni zvezek, se postavite na drugi list ter v celico A5 skopirate tole formulo:
Koda: Izberi vse
=IF(ISBLANK(List1!$A$5);"";List1!$A$5)


Če se prvi list ne imenuje 'List1', to seveda ustrezno popravite!!!

Sedaj pa vpisujte vrednosti na prvi list v celico A5 in videli boste da je na drugem listu v celici A5 vse enako.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Če jan 05, 2017 11:31 am

:). Ne vem zakaj, ta formula mi ne deluje v obstoječem dokumentu in listu v katerem to želim narediti. Ne vem zakaj.
Če formulo kopiram v prazen list, tj. odprem nov dokument, praznel ist, deluje brez težav.

Vse sem naredila tko kot gre. List1 sem preimenovala seveda.....

Kaj pa če je kakšno oblikovanje v ozadju zaradi katerega ne prime. Ta dokument nisem jaz ustvarila, tj. je nekdo pred menoj, mogoče da so notri kakšne kvačke....je pa hecno, ker druge formule pa delujejo.

Imam dokument v katerem so listi poimenovani tako: Tag H, Tag SAR, Couv H, Couv SAR. Prva dva lista sta original v katera se vpisuje, naslednja dva pa tista v katere se kopira, in sicer iz Tag H v Couv H, iz Tag SAR v Couv SAR...

Hvala za pomoč!
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Če jan 05, 2017 11:49 am

Glede na imena delovnih listov morate ustrezno popraviti formule. Ker imete vimenih presledke, morate imena pač "zapreti" v narekovaje, kot imate to že v originalnih formulah; torej:

Koda: Izberi vse
=IF(ISBLANK('Tag H'!$A$5);"";'Tag H'!$A$5)


Sicer pa kaj je v konkretnem delovnem zvezku pa seveda jaz ne morem vedeti :) Na vsebino celic lahko vplivate tudi z oblikovanjem ipd...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Če jan 05, 2017 1:03 pm

Hudiča,
v eni celici mi formula dela, v drugi ne - na istem listu......
Očitno nekaj vleče iz nekje.

Ali mi lahko še nekaj pojasnite:

V formuli: =IF(ISBLANK('Tag H'!$A$5);"";'Tag H'!$A$5) program:
- ISBLANK('Tag H'!$A$5) obravnava kot Logični test
- ;""; - obravnava kot vrednost če je true
- 'Tag H'!$A$5 vrednost, če je False.

In če so posamezne komponente formule tako označene potem formula mora delati...

Hvala in lep pozdrav,
Halida
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Če jan 05, 2017 1:13 pm

Halida je napisal/-a:Ali mi lahko še nekaj pojasnite:

V formuli: =IF(ISBLANK('Tag H'!$A$5);"";'Tag H'!$A$5) program:
- ISBLANK('Tag H'!$A$5) obravnava kot Logični test


DA

Halida je napisal/-a:- ;""; - obravnava kot vrednost če je true


DA

Halida je napisal/-a:- 'Tag H'!$A$5 vrednost, če je False.


DA
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Če jan 05, 2017 5:17 pm

Najlepša hvala!
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Pe jan 06, 2017 3:26 am

Če ste mi že pomagali z nasveti, se spodobi, da vam vrnem s kakšno koristno informacijo.

Toliko časa sem se matrala dokler nisem ugotovila zakaj ta hudič ne dela povsod. V določenih celicah je delala, v drugih pa ne. Hec je v nastavitvah oblikovanja in sicer: vsaka celica mora biti označena kot SPLOŠNO besedilo. če je slučajno v oblikovanju določen le vpis števila, ali le vpis besedila, formula ne dela!

Lep pozdrav!
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Pe jan 06, 2017 8:20 am

Bi se ne oglasil, vendar da ne bo kdo napačno informiran vas moram popraviti ;)

Halida je napisal/-a:Hec je v nastavitvah oblikovanja in sicer: vsaka celica mora biti označena kot SPLOŠNO besedilo. če je slučajno v oblikovanju določen le vpis števila

To ni res.. :(

Halida je napisal/-a:, ali le vpis besedila, formula ne dela!

To pa je splošno dejstvo, saj formula ne delujejo, če je celica označena kot besedilo. V tem primeru se namreč formula smatra kot besedilo in se sploh ne izvaja.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a Halida » Pe jan 06, 2017 12:18 pm

No, jaz sem včeraj format celic popravila na Splošno in je formula delala. Ali tukaj veljajo kakšna druga pravila, pa ne vem. Vem samo na kakšen način sem rešila problem.

Torej, da zagotovimo 100% delovanje formul je potrebno imeti format Splošno ali kakšen drug?

Lep pozdrav!
Halida
 
Prispevkov: 7
Pridružen: Sr jan 04, 2017 1:55 am

Re: Samodejno kopiranje iz enega v drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Pe jan 06, 2017 12:45 pm

Za pravilno delovanje formule lahko uporabite kateri koli format, razen 'Tekst' saj v celici, ki je označena kot 'tekst' formule sploh ne delujejo.

Obstaja pa seveda tudi poseben 'Uporabniško določen' format, kjer pa lahko VI poveste kako naj bo oblikovana prazna celica in recimo lahko rečete, da ko je celica "prazna", naj v njej piše npr: 'Ni cene'.

Več o formatih si lahko preberete na blogu.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm


Vrni se na Excel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron