Excel - velike datoteke

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
666angel
Prispevkov: 18
Pridružen: Sr Avg 19, 2015 12:43 pm

Excel - velike datoteke

Odgovor Napisal/-a 666angel »

Pozdravljeni

V excelu sem naredil neke vrste poročilo, v katerega je potrebno vnesti tudi slike. Ker bi rad da poročilo nekako izgleda, sem uporabil kontrolnik za slike in določil velikost in lokacijo. Za nalaganje slik v kontrolnik sem uporabil VBA funkcijo - vse deluje BP
Težava se pojavi ko shranim datoteko. Velikost shranjene datoteke je nenormalno velika - 500 - 600 Mb in je excel nato noče odpreti, oziroma jo odpira nekaj ur...
Fotografije katere se nalagajo so velikosti nekje od 1 do max 4Mb, excelova datoteka pa naenkrat zraste na x100 te velikosti. Mogoče obstaja kakšna rešitev?
admin
Site Admin
Prispevkov: 3687
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Excel - velike datoteke

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Prva možnost je, da podcenjujete velikost slik, saj če je slik veliko, potem tudi veliko zasedejo.

Vsekakor pa počnete nekaj narobe v VBA kodi + Excel v različicah "xlsx" vzdržuje zgodovino sprememb. Torej vsakič ko vi kaj spremenite si Excel to zapomni, da lahko stanje povrnete. Če operirate z veliko podatki in/ali slikami je potem teh podatkov zelo veliko in datoteke postanejo neobladljive. Preprost nasvet je, da datoteko shranite v starejši različici (XLS) s čimer izgubite vso zgodovino in datoteka je poslednično manjša.

Kakšen konkretnejši nasvet pa vam težko dam, ker ne vem aj počnete. Zagotovo pa recimo ne potrebujete ActiveX kontrolnikov za sliko v Excelu. Če daste sliko na list lahko z njo preko objekta Shape počnete marsika in za to nikakor ne potrebujete posebnega kontrolnika.

Lahko pa tudi premislite ali je Excel sploh pravilno orodje za to kar želite doseči.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori