IP

Preostalo o MS Pisarni
Odgovori
Micka
Prispevkov: 54
Pridružen: So Maj 20, 2006 5:53 pm

IP

Odgovor Napisal/-a Micka »

Zdravo,
o tem sem že iskala info...
Zanima me, kje se v računalniku pogleda IP, kam se le ta zapisuje in ali je IP ob vsaki prijavi na net drugačen, ali je to pač ena koda, lastna vsakemu računalniku?
Hvala za odgovor in lp,
admin
Site Admin
Prispevkov: 3687
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Odgovor Napisal/-a admin »

Zaradi dopusta malce zapoznel odgovor, pa vendar...
kje se v računalniku pogleda IP
Vaš trenutni IP je najlažje pogledati tako, da zaženete ukazno vrstico. To naredite tako, da izberete Start/zaženi in v okno vpišete CMD ter potrdite. Odprla se bo ukazna vrstica, kamor vpišite ukaz IPCONFIG /ALL.

Izpisalo se vam bo kar nekaj podatkov o vaši mrežni kartici in med njimi bo tudi vaš IP naslov, ki bo izpisan pod rubriko... hm... kaj mislite :) ... 'IP Naslov....'. Seveda je načinov za pridobitev IP naslova še mnogo, a opisan vedno deluje.

PS: Lahko pa kliknete tudi tole povezavo http://whatismyipaddress.com/ in videli boste svoj IP.

V zvezi s tem bi vam omenil še samo, da ima računalnik lahko več IP naslovov. Lahko ima javnega in zasebnega ipd... ampak to so že podrobnosti.
kam se le ta zapisuje
IP se pridobi iz strežnika. Torej nek drug računalnik (strežnik) vašemu računalniku dodeli njegov IP naslov in ta IP naslov se sicer potem zaradi hitrosti zapiše ampak sistem ga ščiti in pridobite ga lahko le preko sistemskih funkcij.
ali je IP ob vsaki prijavi na net drugačen
To je povesm odvisno on nastavitve vašega računalnika in strežnika na katerega ste povezani. V splošnem velja da navadni računalniki dobijo različne IP naslove, strežniki pa imajo vedno iste, saj sicer nebi mogli do njih. Lahko pa ima vsak računalnik lasten IP naslov. Tudi tukaj bi vam lahko napisal majhen roman, pa nimam ne časa ne volje, reciva pa da je ravno to eden izmed največjih problemov, saj je IP naslovov preprosto premalo, da bi lahko imel vsak računalnik lastnega... No reči moram, da je trenutnih IP naslovov premalo, po novem standardu, ki se že kakšna 4 leta nezadržno širi pa je naslovov dovolj za vse računalnike, mobilce, avtomobile, pečice, radie, televizije, mp3..... samo v vednost, obstoječi standard se imenuje IP4, ker ga sestavljajo 4 številke aaa.bbb.ccc.ddd in vsaka izmed njih je lahko v razponu od 0 do 255... torej je vseh možnih IP naslovov 256*256*256*256, kar je pravzaprav mnogo a za vse zgoraj našteto premalo, sploh pa je vseh naslovo premalo, če upoštevamo, da vsi naslov niso možni saj je mnogo rezerviranih, tako, da je realno dosegljivih samo par procentov... Aha novi standard se imenuje IP6; zakaj mislite da je temu tako? :)
ali je to pač ena koda, lastna vsakemu računalniku?
ne to ni koda, ki bi bila lastna nekemu računalniku, temveč jo vsak računalnik dobi od nekega drugega računalnika. No če malce razmislite, ugotovite, da tule nekaj "smrdi", saj bi bili tako vsi računalniki krožno povezani... ali pa obstajajo nekateri računalniki, ki nimajo šefov, ki so glavni in oni drugim postavljajo IP-je... Jap pravilno je slednje in na svetu je samo dobra desetina teh glavnih računalnikov in če uničite teh par računalnikov, ste uničili ves internet....
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Micka
Prispevkov: 54
Pridružen: So Maj 20, 2006 5:53 pm

Odgovor Napisal/-a Micka »

Huh, gospod Matjaž, kakšen obširen odgovor... Lepo se zahvaljujem... :)
Ga bom še parkrat prebrala da mi bo (vsaj malo) jasno :))

Zdaj pa še čisto eno kratko vprašanjce, ampak zelo resno: napisala sem kolumno, v kateri ste omenjeni...vse vam bo jasno, ko jo boste prebrali. Objavljena bo okoli 10. marca in rada bi vam jo poslala na vaš e-naslov, ki je...?
Hvala, lp,
admin
Site Admin
Prispevkov: 3687
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Odgovor Napisal/-a admin »

webmaster@<naslov mojega spletišča> bo kar pravi naslov. Sicer pa ga lahko hitro najdete, če malce prebrskate http://www.matjazev.net.

Veliko uspehov pri kolumni, ki jo lahko objavite in mi je ni potrebno pošiljati v "recenzijo", saj vrjamem v svobodo govora. Če boste v kolumni "pljuvali" po meni, upam da boste to argumentirali, ča pa me boste "hvalili" potem pa tako ali tako ni problema ;)

V vsakem primeru pa velja svoboda govora, ki jo iskreno podpiram in vrjemem vanjo.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Micka
Prispevkov: 54
Pridružen: So Maj 20, 2006 5:53 pm

Odgovor Napisal/-a Micka »

Ne vidim nobenega razloga, zakaj bi bilo pljuvanje...na vaši strani (smo) sem vedno dobila(i) hitre, zadovoljive odgovore, tako, da se res nimate česa bat... :)
Niste pa omenjeni osebno, niti ni omenjena stran, a, kot rečeno, ko boste prebrali, vam bo jasno :)

Vse ok, hvala in lp,
Odgovori