Združevanje tedenskih tabel v eno samo za Input v Pivot Tabe

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
bilioldi
Prispevkov: 10
Pridružen: Ne Apr 10, 2016 11:08 am

Združevanje tedenskih tabel v eno samo za Input v Pivot Tabe

Odgovor Napisal/-a bilioldi »

Pozdravljeni,

Delam eno aplikacijo za delo na terenu že dalj časa.
Sem imel že večino list iz PT rešenih, ampak je bil problem vnos podatkov.
Za cel teden bi moral vnesti dosti podatkov, se nič zmotiti in potem bi dobil liste.
Opustil sem že tri čisto drugačne pristope, res pa da sem bil v Excelu začetnik, ampak sem bil 10 let programer ampak v prejšnjem tisočletju :)

Zdaj imam delujočo aplikacijo, rešenih večinoma izpisov iz PT, ampak samo za en teden. Za naslednji teden skopiram file, mu spremenim ime, s pritiskom na gumb poženem makro, da se zbrišejo vsi vnosni podatki. Vnesem podatke za vsak dan in mi napolni tedensko tabelo, ki je osnova za tedenske izpise.

Ker pa so tudi mesečni izpisi, za cel mesec pa nimam podatkov, iz več filejov za tekoči mesec pa ne vem združiti podatkov pa imam problem, ki ga s svojim poznavanjem Excela nisem kos.

Če bi znal združiti podatke od 13 KT do 17 KT (KT je ISO koledarski teden) imam vse podatke (in še več od marca in 1. maja) in s PT lahko enostavno omejim
podatke za izpis(prej pa še izračun) za en sam mesec, v tem primeru april 2016.

Gledal sem na net-u, pa ne najdem, ali najbrž ne vem poiskati kar iščem.

Stolpci v eni tabeli so:
Datum _Year _Month _MonthName IsHoliday IsWeekDay _Week _DayOfWeek _Day DayName _PartDay PosDay SifraUporabnik Uporabnik Uporabnik do SifraDo Pot nadelo Pot iz dela Sluzbena pot CasOd CasDo Cas Sluzba prev.cas Suma Na deloCas Na delo pot Iz dela pot Sluzba pot C190 C191 C110 C111

Dan pa je razdeljen (zaradi logike vpisa) na 12 pozicij.Tabela za dan ima 18 vrstic, ker so tudi sumarni podatki za en dan. Torej tabela ima 32 stolpcev in 126 vrstic z glavo.

Do danes ko je 14.04.2016, ko je 15 KT, bi rad združil 15 takih tabel za 2016.

Hočem tudi neko pot, da bo to lahko dela oseba z osnovnim znanjem excela.
Sem mislil, da je Query rešitev, ali kak POWER (Pivot, View) ali kaj podobno močnega.

Najbrž pa obstaja neka enostavnejša metoda, da se eni tabeli, ki je Input za vse Pivot tabele, doda nova za aktualni teden in naslednji teden spet nova za novi aktualni teden.

Sigurno taka pot obstaja, pa bi prosil če kdo ve, da mi pomaga nakazati rešitev, bo tudi uporabniško prijazna.

Vnaprej hvala za bilo kaki napotek, ki mi bo pomagal do končne rešitve aplikacije.

bilioldi
admin
Site Admin
Prispevkov: 3687
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Združevanje tedenskih tabel v eno samo za Input v Pivot

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Najprej opravičilo za zakasneli odgovor, saj nisem dobil sporočila, da je kakšno novo vprašanje - moram preveriti kaj je bilo narobe.

------

Zdaj pa ka vašemu vprašanju, ki pa ga na žalost ne razumem. Če ste namreč napisali makro ki obdeluje podatke, zakaj ne napišete še makra, ki podatke združi?

Hočem tudi neko pot, da bo to lahko dela oseba z osnovnim znanjem excela.
Zakaj mu ne napišete makra?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
bilioldi
Prispevkov: 10
Pridružen: Ne Apr 10, 2016 11:08 am

Re: Združevanje tedenskih tabel v eno samo za Input v Pivot

Odgovor Napisal/-a bilioldi »

Najprej hvala za odgovor.

Problem, ki ga hočem rešiti v aplikaciji (v novejši verziji Excela) je kompleksnejši, kot sem mislil v začetku.
To je aplikacija za izračun dnevnih ur, če ti pripada malica, imaš na dan višek ali manjko ur, ob upoštevanju dopusta , bolniške ali druge odsotnosti, se izračuna ali je tedenski fond ur 40 ur dosežen preseže, ali je manjko, pa vsi potni stroški dela na terenu za delo s svojim prevoznim vozilom.

Vnos podatkov sem poenostavil(vse drugo pa zakompliciral, ampak z razlogom, da s formulami dobim tabelo s podatki za vse izpise) in je v bistvu vnos iz natisnjene Wordove datoteke (pač plan za en teden). Wordov dokument z vnosom v Excel nima veze, vsaj v tej fazi !

Vnašam podatke v matriko 7 dni(PON-NED) in 12 pozicij(Zjutraj-popoldan(če se dela) in zvečer(če se dela). V bistvu je pozicij 18, ker so še zraven sumarni podatki, ki jih več ni treba računati.
Vnos je enostaven (jaz ali nek uporabnik z osnovnim znanjem Excela) so pa kontrole podatkov. Vnašam Uporabnike(Priimek) in število ur, za dan in po vrstnem redu (pač zame pozicija v dnevu-12 jih je max).
Iz teh podatkov pa v pomožna polja s pomočjo formul iz priimkov dobi šifra uporabnika, pa relacije med prvim in drugim uporabnikom (to je službena pot), pot od doma do prvega uporabnika, pa ko je prekinitev, pa gre delavka domov (spet pot domov).

Zakaj je to važno, ker je pot od doma do prvega uporabnika na terenu 8 % cene 95 oktanskega bencina za tisti dan(imam rešene cene 95 oktanskega bencina za vsak dan po stopnji 8 %(pot od doma in od zadnjega uporanika domov) in za 30 %(službena pot).

V glavnem formule mi vse izračunajo niz pomožnih polj imam input za tabelo za cel teden.
Ampak tudi v tabeli so formule in relacije preko formul in teh tabel kot paste(vse sem probal) ne morem skopirati kot tabelo.

Rabim pa tabelo z vsemi tedni, da imam Input za mesečne izpise.

Tu je problem, da tega ne vem narediti.
VBA bi se rad izognil, ga ne obvladam in tudi časa nimam.
Makroje vem posneti, pa zvezati na gumb, ne pa v VBA pisati. Sem probal, pa bi moral 1 mesec porabiti, da bi nek hasek bil.

Danes sem ročno skopiral vse podatke od KT05 do KT15 (koledarski teden v 2016) kot podatke in označil vse podatke in naredil tabelo, ki bo vhod za PT in dalje mesečne izpise (ki jih imam vse narejene). Kot sem že napisal, to ni standardna pot za polnjenje tabele, ampak tako kot delam(vnos tedenskega plana dela na terenu z uporabniki) dobim vse možne podatke iz različnih baz, ampak zaenkrat samo za en teden, rad bi pa imel podatke za celo leto, no za več let kasneje.

Dopuščam možnost, da sem se zadeve lotil napačno, sem pa že prej probal več drugih poti, pa je bil vnos podatkov prenevaren, preveč časa bi potreboval, pa še zmotil bi se lahko.

Upam, da sem pojasnil problem, da vam je razumljiv. Če ne bo šlo drugače bom nekako tabelo vsak teden podaljšal za 126 vrsti (7 dni * 18 pozicij), pri izpisih za mesec iz PT omejim podatke za izbrani mesec. V bistvu iščem neko pot za podaljšanje letne tabele za en teden, ki bo služila za vse PT. Mogoče bi moral razmisliti, da bi se podatki iz tekočega tedna še lahko v tej letni tabeli dali iz vhodnih podatkov spreminjati, podatki prejšnjih tednov pa več ne.

Hvala vnaprej za odgovor
admin
Site Admin
Prispevkov: 3687
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Združevanje tedenskih tabel v eno samo za Input v Pivot

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Moram priznati, da ste se potrudili on problem opisali, vendar vam vseeno moram povedati, da vam brez nekih konkretnih podatkov, konkretnih formul in številk ne morem pomagati, saj se nimam česa oprijeti. Ne vem kaj naj bi vam svetoval, ker ne vem kakšne so formule in kaj točno počnete.

Kako naj vam rečem, da naj pač prekopirate pet vrstic, če pa ne vem kaj je v njih napisano. Bojim se, da je - kot ste že sami opazili - problem postal prekompleksen in sedaj nima preproste rešitve. Zagotovo ga ne bomo mogli rešiti na forumu.

Zaradi varnosti osebnih podatkov spremenite podatke v vaših tabelah tako, da konkretne osebe ne bodo vidne in mi pošljite te tabele na e-pošto, hkrati pa mi pošljite tudi natančen opis, kaj bi sploh želeli, torej natančen opis, kaj pričakujete kot končni rezultat. Podatke mi pošljite na naslov info@matjazev.net in bom pogledal, ter vam odgovoril ali vam lahko kaj pomagam in koliko bi to stalo
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori