..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

Makro preklopi na drugi list

Pomoč pri izdelavi makrov

Makro preklopi na drugi list

OdgovorNapisal/-a jumanjy » Sr mar 04, 2020 3:02 pm

Pozdravljeni,
Pišem makro s katerim bi zaklepal in odklepal določene celice na vseh listih v zvezku. Makro mi sicer dela vendar se po izvajanju fokus postavi na drugi list (ponavadi na predzadnjega po vrsti v zvezku).
Vprašal bi vas, kako bi se ohranil fokus na istem listu kateri je trenutno aktiven. Gumbe z makrom imam kopirane na vseh listih.
Prilagam tudi eno mojo kodo:
Koda: Izberi vse
  Dim list
   For Each list In Worksheets
    list.Unprotect Password:="xx"
    list.Range("A1:G30").Locked = True
    list.Protect Password:="xx"
    Next


Hvala za morebitno pomoč!
jumanjy
 
Prispevkov: 123
Pridružen: To jan 12, 2010 1:00 pm



Matjazev.NET
 

Re: Makro preklopi na drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Sr mar 04, 2020 4:01 pm

Pozdravljeni,

Koda, ki ste jo priložili ne premika fokusa! Fokus premaknete nekje drugje. Test mojih trditev je preprost. Kopirajte to funkcijo v nek delovni zvezek in jo izvedite:

Koda: Izberi vse
Sub test()
  Dim list
 
  For Each list In Worksheets
    list.Unprotect Password:="xx"
    list.Range("A1:G30").Locked = True
    list.Protect Password:="xx"
  Next
End Sub


Fokus bo na vseh listih ostal tam, kjer je bil.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3554
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Makro preklopi na drugi list

OdgovorNapisal/-a jumanjy » Sr mar 04, 2020 7:01 pm

Še enkrat sem poizkusi na čisto novem delovnem zvezku in mi dela enako čeprav sem prekopiral vašo. Takoj ko kliknem na gumb me prestavi na predzadnji list, razen če klikam na tem listu ostane. Če ni pravega vzroka bom poizkusil dodati vrstico, da mi izbere eno nezaklenjeno celico na aktivnem listu. Ali imate mogoče vi kak predlog? Ta makro bom dal v koledar in me vedno vrže na november :D .
jumanjy
 
Prispevkov: 123
Pridružen: To jan 12, 2010 1:00 pm

Re: Makro preklopi na drugi list

OdgovorNapisal/-a jumanjy » Sr mar 04, 2020 7:37 pm

Nekaj more biti narobe z list.Unprotect in list.Protect . Sem poizkusil z dvema gumboma v enem protect v drugem unprotect in mi deluje enako. sem pa opazil da mi prvič ne samo ob naslednjih poizkusih :shock: .
tudi z izbiro celice na aktivnem listu mi ni uspelo :( .
Trenutno imam samo en računalnik bom kasneje poizkusil še kje drugje mogoče je kaj z nastavitvami Oficev narobe.
jumanjy
 
Prispevkov: 123
Pridružen: To jan 12, 2010 1:00 pm

Re: Makro preklopi na drugi list

OdgovorNapisal/-a admin » Če mar 05, 2020 8:58 am

Pozdravljeni,

Takoj ko kliknem na gumb me prestavi na predzadnji list, razen če klikam na tem listu ostane.

Ne vem kaj vi počnete na teh "gumbih". Pustite gumbe!

  1. Odprite nov delovni zvezek
  2. Vanj dodajte nekaj listov
  3. Na teh listih se postavite v poljubne celice (na enam recimo v G10, na drugem v M13....)
  4. Prekopirajte makro v VBA urejevalnik
  5. Vrnite se v delovni zvezek Excela
  6. Pritisnite ALT+F8 (kombinacija za izvajanje makrov)
  7. Izvedite makro
  8. Vse bo ostalo tako kot je bilo. Ostali boste na listu, kjer ste bili. Vsi listi bodo imeli izbrane iste celice kot prej
  9. To je to! Kaj vi sicer počnete pa ne vem

Funkciji Protect in Unprotect delujeta tako kot morata in nimata stranskih učinkov.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3554
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Makro preklopi na drugi list

OdgovorNapisal/-a jumanjy » Če mar 05, 2020 10:56 am

:D To z bližnico do makrov deluje, tudi če makro vstavim v kontrolnik Active x deluje. Je pa zanimivo, če pa vstavim makro v kontrolnik obrazca pa mi preskakuje tudi na drugih računalnikih z drugačnimi Ofici.
Bom pač uporabil eno od teh rešitev ki delujejo.
Hvala, da ste mi pomagali.
Lep pozdrav!
jumanjy
 
Prispevkov: 123
Pridružen: To jan 12, 2010 1:00 pm


Vrni se na VBA

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron