..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

datum na osi x

Pomoč pri delu z MS Excelom

datum na osi x

OdgovorNapisal/-a lobi » Če jun 14, 2007 8:37 am

Zdravo,

moj problem je nasledenj. V stolpcu A imam datum. V ostalih stolpcih pa imam številke nekih meritev.
Ko narišem graf in imam na osi x datum takrat mi na osi pokaže tudi vmsene datume. Če imam npr. prvo meritev narejeno 2.2.2007 in drugo 4.5.2007 mi na x osi pokaže tudi datume med tem. Jaz tega ne bi želel.

Hvala.

Lp.
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm



Matjazev.NET
 

OdgovorNapisal/-a cedra » Če jun 14, 2007 1:37 pm

Zdravo,

Malo sem preizkušal in prišel do ugotovitve: kliknite graf z desno tipko, izberite "Možnosti grafikona" in v zavihku "Osi" -> Os kategorije X, označite "Kategorija" in vaša težava bo, vsaj mislim, zadovoljivo rešena! :)

lp,

cedra
cedra
 
Prispevkov: 263
Pridružen: Po jul 25, 2005 11:11 pm
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lobi » Pe jun 15, 2007 11:38 am

Hvala.
Sicer deluje, vendar potem pride zelo grdi graf.
URL=http://img247.imageshack.us/my.php?image=grafnj0.png]Slika[/URL]
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm

OdgovorNapisal/-a mipax » Pe jun 15, 2007 2:02 pm

Meni se zdi povsem normalno, da so stolpci razporejeni po x osi po datumih in da niso samo skupaj zloženi, da vidiš ditribucijo rezultatov v odvisnosti od časa.

Če želiš enakomerno razporeditev jih moraš oštevilčiti z zaporednimi številkami od 1 do x. Edino potem ne bo avtomatsko dodalo datuma k stolpcu. Obsataja še več vrst grafov v excelu. Poskusi izbrati drug graf. (grafi po meri)
:D
Zadnjič spremenil mipax, dne Pe jun 15, 2007 2:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
mipax
 
Prispevkov: 57
Pridružen: Po avg 01, 2005 9:37 pm

OdgovorNapisal/-a cedra » Pe jun 15, 2007 2:16 pm

Iz tiste povezave se ne vidi prav nič, tako da ne vem kako graf sploh izgleda- :( Poizkusite kako drugače pokazati v čem je zdaj problem. Lahko tudi napišete kakšne podatke imate! Saj ni treba pisati vseh, samo toliko, da se vidi problem.

lp,

cedra
cedra
 
Prispevkov: 263
Pridružen: Po jul 25, 2005 11:11 pm
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lobi » Pe jun 15, 2007 8:27 pm

Slika

Tukaj je slika. Upam da se bo boljše videla.

Prvi graf je čuden. (označi sem kategoorije)

Drugi graf pa mi ni všeč, ker bi jaz rad imel le tisti datum za katerega je vrednost.
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm

OdgovorNapisal/-a cedra » Pe jun 15, 2007 8:41 pm

Vseeno bi vas prosil, da prilepite sliko tabele, ali vsaj del, iz katere črpate podatke za graf, če le niso kakšna velika skrivnost. Tudi iz priložene slike ne morem vedeti za kaj gre. Le tako vam bom lahko poizkusil pomagati.
Se mi pa zdi, da je preveč izvornih podatkov.

lp,

cedra
cedra
 
Prispevkov: 263
Pridružen: Po jul 25, 2005 11:11 pm
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lobi » So jun 16, 2007 2:14 pm

Ne, podatki niso skrivnost :D

Prilagam sliko.

Slika
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm

OdgovorNapisal/-a cedra » So jun 16, 2007 3:18 pm

Ali želite nekaj takega?

Slika


lp,

cedra
cedra
 
Prispevkov: 263
Pridružen: Po jul 25, 2005 11:11 pm
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lobi » So jun 16, 2007 6:24 pm

Točno tako.

Kako se naredi?
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm

OdgovorNapisal/-a cedra » So jun 16, 2007 10:18 pm

Zdravo,

Najprej označite celice od A2:D4 --> klik na ikono za graf --> izberite vrsto grafa (v vašem primeru črtni graf) --> Naprej --> zavihek Niz --> označite prvi "Moč (W)", (v okenčku Nizi) in v okenčku za Ime spremenite $B$2 v $B$1 --> isto naredite še za ostala dva "Moč (W)" (iz 2 v 1), --> Naprej, zavihek Osi --> označite Kategorija, --> lahko pritisnite na dokončaj, lahko pa se še poigrate z ostalimi zavihki, kjer lahko določite ime grafa, imena osi, mesto legende itd...Poizkusite :)
Priporočam vam še, da v končanem grafu --> dvoklik na os y, nato pa v zavihku Merilo, spremenite Minimum na 1000. Tako se bo graf začel z vrednostjo 1000 in ne 0 in bo tako bolj pregleden.
Upam, da sem bil jasen in sem vam pomagal :lol:

lp,

cedra
cedra
 
Prispevkov: 263
Pridružen: Po jul 25, 2005 11:11 pm
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lobi » Ne jun 17, 2007 12:19 pm

Hvala.

Vnedar je problme naslednji, da imam jaz več podatkov (za zdaj še ne, vendar je graf nastavljen tako, da ko bom vpisoval nove podtake se mi bo avtomatsko prilagajal - kar pomeni, da je v obsegu več celic).

lp.
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm

OdgovorNapisal/-a cedra » Ne jun 17, 2007 6:29 pm

To boste najboljše opravili s tem, da ob spremembi, dodajanju podatkov, spremenite obseg vhodnih podatkov. Drugače je graf preveč nepregleden. Slej kot prej, pa vam bo tudi vnaprej pripravljen graf enkrat "premajhen". Z dodajanjem vhodnih podatkov je nekaj sekund dela. Sicer se mi je pa zdelo, da je pri tistem čudnem grafu, ki ste ga prilepili, nekam veliko praznih vrednosti. Seveda pa je samo od vas odvisno, kako boste stvar z dodajanjem podatkov rešili.

lp,

cedra
cedra
 
Prispevkov: 263
Pridružen: Po jul 25, 2005 11:11 pm
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a lobi » Ne jun 17, 2007 7:28 pm

Hvala za vso pomoč.

lp.
lobi
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Pe maj 18, 2007 12:38 pm


Vrni se na Excel

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron