nekaj o tabelah

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
dare1
Prispevkov: 2
Pridružen: Po Sep 29, 2008 7:42 pm

nekaj o tabelah

Odgovor Napisal/-a dare1 »

Jah mogoče presplošen naslov sporočila a vseeno naj opišem moj problem.
Vprašanje je bolj teoretično, saj bi v prihodnosti znanje, ki bi ga tukaj pridobil prišlo v pomoč pri tabelah ipd. Recimo imam eno tabelo z 20 vrsticami in 20 stolpci na enem listu. Na drugem listu bi to tabelo rad spremenil tako, da bi se stolpci in vrstice zamenjale in hkrati, ko bi se spreminjali podatki na 1. listu bi se istočasno spreminjali na 2. listu. Delna rešitev je, da skopiram tabelo iz prvega lista in jo skopiram na drugi list, uporabim posebno lepljenje in označim "transporiraj". Kako naredit, da bi se istočasno spreminjali podatki na 2.listu? Katero funkcijo bi moral vključit? V glavnem rad bi, da ko bi podatke za en stolpec pisal navzdol po vrsticah se na 2. listu kopirali v desno stran, saj bi na koncu sprintal liste in jih zlepil skupaj.

Druga ideja je ta, da bi eno tabelo (20x20) razdelil na 20 manjših sicer z po 1 stolpcem in 20 vrsticami. Na vrhu lista bi naredil seznam stolpcev z hiperpovezavami do vsakega stolpca dol po listu itd. Podobno kot v primeru zgoraj bi vstavil nekakšno funkcijo, da bi se besedilo spreminjalo tudi na 2. listu.

Tretja stvar in mogoče najbolj težavna je ta, da bi imel spet eno novo tabelo oz. bolje rečeno seznam. Levo bi bile vrstice (enako poimenovane kot v zgornjih primerih), zgoraj pa celica, katero bi poimenoval ime stolpca oz. št. stolpca, zraven je pa tisti gumb oz. puščiča, ko jo klikneš ti da izbiro stolpca in potem prikaz podatkov. Podatke bi ta seznam črpal iz zgoraj navedene tabele.

Sem mogoče prezahteven s temi vprašanji?? Vseeno prosim za pomoč.

Lp
Dare
admin
Site Admin
Prispevkov: 3692
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Kot sami priznavate še v Excelu nimate izkušenj in temu primerno ste si mogoče celo narobe zastavili problem oz. s tem povezano rešitev. Da bi se ne spuščala predaleč vam bom pokazal kako rešiti prvi problem, sami pa premislite ali je to res tisto kar potrebujete.

Torej preden začneva vas moram razočarati, da v Excelu ni funkcij oz. ne morete napisati funkcije, ki bi popravila podatek v drugi celici(!!!). Torej če želite spremembo v funkciji G1 potem mora biti v tej funkciji zapisana funkcija. Funkcija v celici npr. K10 ne more spremeniti vrednosti v celici G1.

Dobro pa še k rešitvi. Za rešitev morate pač napisati 400 formul (Sem vam rekel, da se mogoče problema lotevate napačno!) :wink:. rešitev je torej ta, da na drugi list v vsako celico napišete katera je njena partnerska celica na prvem listu. Če torej želite celico A5 preslikati v celico E1 na drugem listu, morate v celico E1 na drugem listu vpisati =List1!A5... in tako za vasko celico...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori