SUMPRODUCT namesto SUMIF pri uporabi SUBTOTAL

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
Jack

SUMPRODUCT namesto SUMIF pri uporabi SUBTOTAL

Odgovor Napisal/-a Jack »

Prosil bi za pomoč v rumenem polju v sheet-u Summary
Sedaj imam rešeno z funkcijo SUMIF, a mi ob filtiranju na drugem sheetu Report, kjer imam za seštevanje SUBTOTAL, ne deluje, kadar vklopim filtre( vedno dobim na Summary celici enake rezulltate.
Nekje sme našel da bi moral uporabit namesto SUMIF, formulo SUMPRODUCT in ROWS, a je ne znam vstaviti, da bi mi v rumenih poljih pravilno delovala, tudi takrat ko vklopim filtre v reportu.

Trenutna formula:
=SUMIF(REPORT!C:C;@B:B;REPORT!AQ:AQ) , ki deluje samo če v SUBTOTAL ni vklopljen noben filter.
admin
Site Admin

Re: SUMPRODUCT namesto SUMIF pri uporabi SUBTOTAL

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

To pa ni preprosto. Vi tukaj "mešate" dva načina filtriranja, ki ju pozna Excel in stvar je v tem da to ni neposredno podprto.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Jack

Odgovor Napisal/-a Jack »

Nekje sem našel, da naj bi tole rešilo problem, a mi ne uspe vstaviti v tabelo. Se pravi namesto SUMIF, da se postavi spodnja formula?
=SUMPRODUCT(SUBTOTAL(109,OFFSET(AW5,ROW(AW5:AW552)-ROW(AW5),,1)),--(AV5:AV552=AV558))
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Da, pot z uporabo funkcije SUMPRODUCT je pravilna.

Vendar bi jaz to naredil v dveh korakih. V prvem koraku bi originalni tabeli dodal še eno kolono v kateri bi bila zapisana 1, v kolikor je vrstica vidna, sicer bi bila v njej zapisana 0. To dosežete s takšno funkcijo:

Koda: Izberi vse

=SUBTOTAL(3; OFFSET($D$3; ROW(D3)-ROW($D$3); 0))
Sedaj imate torej kolono v kateri piše 1 samo za celice, ki so vidne (v ostalih piše 0).

Sedaj pa res lahko preprosto uporabite SUMPRODUCT funkcijo, kerj morate vedno dodati pogoj (AI2:AI100=1), če je seveda ta nova kolona AI. Vaša SUMPRODUCT funkcija sedaj torej nekaj v tem stilu:

Koda: Izberi vse

=SUMPRODUCT((C2:C100="vaš-pogoj") * (AI2:AI100=1) * AH2:AH100)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori