Pozdravljeni!
Ze nekaj časa se ubadam z naslednjim problemom, pa ne pridem do rešitve, niti ne najdem kakšne česa podobnega na forumih.
V Excelu 2003 bi rada naredila sledeči graf: na osi x bi bila različne lastnosti, na osi Y pa NE njihove številčne vrednosti, AMPAK besedilni opisi - npr. zelo izraženo, srednje izraženo, neizraženo... - tako je tudi navedeno v izvorni tabeli, iz katere črpam podatke. Vendar graf prepoznava samo številčne podatke, ne pa tudi besedila. Upam, da sem dovolj razumljivo opisala problem.
Ima kdo kakšne podobne izkušnje ali idejo, kako zadevo rešiti? Hvala vnaprej! Lana
GRAF - besedilne oznake na obeh oseh
Graf je vedno predstavitev neke številčne vrednosti v nekem prostoru (lahko 2D ali 3D). Kar poskusite narediti graf v Excelu, kjer pa v tabeli ne bo nobenih števil, temveč bo samo besedilo. Kot boste videli, bo Excel narisal prazen graf, saj ne more vedeti kako visok stolpec (krog, ali kakršnokoli drugo obliko) naj nariše.
Torej v grafu bodo vedno številke in velikost teh števil bo Excelu opredelila velikost elementov na grafu in posledično se bo to odražalo tudi na vrednosti Y osi - tega ne morete spremeniti (no vsaj jaz ne vidim logične razlage, da bi to lahko spremenili).
Lahko pa izbrišete Y os oz. Excelu naročite naj jo ne izpiše in na Y osi ne bo ničesar, nakar lahko vi ročno dorišete/označite/dopišete elemente, ki jih želite.
Torej v grafu bodo vedno številke in velikost teh števil bo Excelu opredelila velikost elementov na grafu in posledično se bo to odražalo tudi na vrednosti Y osi - tega ne morete spremeniti (no vsaj jaz ne vidim logične razlage, da bi to lahko spremenili).
Lahko pa izbrišete Y os oz. Excelu naročite naj jo ne izpiše in na Y osi ne bo ničesar, nakar lahko vi ročno dorišete/označite/dopišete elemente, ki jih želite.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Re: GRAF - besedilne oznake na obeh oseh
slometa napisal/-a:Pozdravljeni!
Ze nekaj časa se ubadam z naslednjim problemom, pa ne pridem do rešitve, niti ne najdem kakšne česa podobnega na forumih.
V Excelu 2003 bi rada naredila sledeči graf: na osi x bi bile različne lastnosti, na osi Y pa NE njihove številčne vrednosti, AMPAK besedilni opisi - npr. zelo izraženo, srednje izraženo, neizraženo... - tako je tudi navedeno v izvorni tabeli, iz katere črpam podatke. Vendar graf prepoznava samo številčne podatke, ne pa tudi besedila. Upam, da sem dovolj razumljivo opisala problem.
Ima kdo kakšne podobne izkušnje ali idejo, kako zadevo rešiti? Hvala vnaprej! Lana