Vrtilna tabela

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
Roman

Vrtilna tabela

Odgovor Napisal/-a Roman »

Živjo! Imam en problem in upam, da ima kdo kakšen nasvet. :D

Torej, imam list s podatki po stolpcih, ID_Art , Opis, Opis2, Cena, Proizvajalec, Datum.

Rad bi naredil vrtilno tabelo, ki bi mi za vsak opis prikazala stolpec opis2 in cene vseh različnih proizvajalcev. Do tu vse lepo in prav.

Težava je, če sta za isti Id_Art dva opisa z različnim datumom. Tu bi rad prepričal excel, da vzame zadnji datum in prikaže samo to ceno, ne pa dve ceni.

Nekako mi ne uspe filtrirati prizvajalce po max datumih.

Je to sploh možno in kako bi to naredil?

LP
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Tega ne boste mogli rešiti v enem koraku - no vsaj jaz ne vidim načina. Lahko pa rešite v dveh korakih. V prvem koraku izločite neveljavne zapise v drugem panaredite vrtilno tabelo - slednjo že znate narediti; zatorej je "problematičen" samo prvi korak.

Jaz bi prvi korak rešil tako, da bi tabelo sortiral po ID-ih naraščujoče in po datumih padajoče. Nato bi v prvo prazno celico napisal formulo, ki bi izpisala '*', če je v prejšnji vrstici isti ID, kot v tekoči:

Koda: Izberi vse

[G2] =IF(a2=a1;"*";"")
in formulo skopiral navzdol, nato pa iz tabele pobrisal vse zapise, ki imajo zvezdico, S tem bi se vask ID pojavil samo 1x in to z najvišjim datumom. S tako pripravljeno tabelo pa bi nadaljeval v korak 2 torej v izdelavo vrtilne tabele.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Roman

Odgovor Napisal/-a Roman »

Hvala za odgovor. Problem bi bil tako rešen, vendar taka to ne pride v poštev, ker podatkov ne smem brisati. :(

Bom poskušal rešiti tako, da bom zraven imena proizvajalca dodal še datum, artikle pa potem sortiral po proizvajalcih. Recimo, da bo to zadostovalo.

Še eno vprašanje. Bi lahko v vrtilno tabelo, oz. zraven dodal stolpec, ki bi bil zaklenjen oz. bi se premikal skupaj s tabelo? Torej če se tabela po osvežitvi razširi, da bi tudi stolpec šel bolj desno.

Stolpec bi računal odstotek med 1. in 2. , 1. in 3. ... stolpcem.

LP
admin
Site Admin

Roman napisal/-a:Hvala za odgovor. Problem bi bil tako rešen, vendar taka to ne pride v poštev, ker podatkov ne smem brisati. :(
Kdo pa je rekel, da jih morate brisati... lahko samo ustrezne prekopirate na drug list in rezultat je isti ;)
Roman napisal/-a: Še eno vprašanje. Bi lahko v vrtilno tabelo, oz. zraven dodal stolpec, ki bi bil zaklenjen oz. bi se premikal skupaj s tabelo? Torej če se tabela po osvežitvi razširi, da bi tudi stolpec šel bolj desno. Stolpec bi računal odstotek med 1. in 2. , 1. in 3. ... stolpcem.
DA, v vrtilno tabelo lahko dodajate izračunana polja. Izberite vrtilno tabelo in iz menija izberite opcijo Vrtilna tabela/Formule/Izračunana polja. Odpre se vam novo okno, kamor lahko vnesete formulo, ki jo bo vrtilna tabela izračunavala sproti. To novo - izračunano polje - se nadalje obnaša natanko tako kot vsa ostala "navadna" polja.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
yerry

Odgovor Napisal/-a yerry »

Ker bolj poredko obiščem stran, sem šele sedaj opazila primer, ki sem ga imela tudi sama, le da sem se ga lotila malenkost drugače:
Na listu podatki sem tabelo podobno kot admin razvrstila po datumu, na koncu tabele sem dodala nov stolpec zap.št. in vanj vpisala formulo, ki samodejno vpisuje zap. št. ter jo skopirala navzdol.
Ta stolpec sem nato vključila v vrtilno tabelo.
V vrtilni tabeli sem izbrala filter Zgornjih 1 elementov z Maks od zap.št.

Lp, Erika
admin
Site Admin

Vau, dobra ideja!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori