Kopiranje formul preko spojenih celic

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
joze3

Kopiranje formul preko spojenih celic

Odgovor Napisal/-a joze3 »

Imam probleme pri kopiranju formul. ko hočem skopirati formulo iz ene celice( katero imam spojeno iz dveh celic ! )prekopirati na drugo, mi formula v celici IF(ISBLANK(List2!A2);"";List2!A2) naredi naslednjo celico tole IF(ISBLANK(List2!A4);"";List2!A4) !
Jaz bi želel da mi naredi IF(ISBLANK(List2!A3);"";List2!A3) in tako naprej A4, A5, A6....
Problem je v zaporedju, ker imam spojene dve celici v eno.
Ali ima kdo kakšno rešitev, kako se to naredi? Ali je sploh možno ?

P.S. Če ne bi imel veliko teh celic s temi formulami, bi jaz naredil to že ročno, da se razumemo.
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Kateri dve celici pa imate spojeni? Napišite kateri celici sta spojeni; točno kakšna formula je tam zapisana (no to ste že povedali) in točno v katero celico to formulo kopirate. Ali so tudi celice kamor to kopirate spojene?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
joze3

A11 IF(ISBLANK(List2!A2);"";List2!A2) Spojena iz A11 in A12
A13 IF(ISBLANK(List2!A3);"";List2!A3) Spojeno iz A12 in A13
Če kopiram A13 na A15 mi naredi to
IF(ISBLANK(List2!A5);"";List2!A5)

Vrednost v formuli preskoči +1, kar pa nočem !
admin
Site Admin

joze3 napisal/-a: A11 IF(ISBLANK(List2!A2);"";List2!A2) Spojena iz A11 in A12
A13 IF(ISBLANK(List2!A3);"";List2!A3) Spojeno iz A12 in A13
Tole ne bo pilo vode - je pa pomembno(!). ne morete imeti združenih celic A11 in A12 in nato A12 in A13.

Lahko so združena A11 in A12 v skupno A11 in nato A13 in A14 v skupno A13... Ker ste sedaj celice združili, imate dve veliki celici z oznakama A11 in A13 in med njima je 2 razliki, kar pomeni, da se bodo raltivne formule spreminjale v razmaku +2 - to je točno tisto kar se vam dogaja in to je povsem logično in pravilno - tega ne morete spremeniti.

Če potrebujete spremembo za 1 potem morate formule malce bolj zakomplicirati in uporabiti znanje matematike ter reči, nekaj takšnega. V celici A11 želim kontrolirati A2, v A13 A3, v A15 A4 ==> formula bi bila Y = (x - 7)/2 (daljica) ker (13-7)/2 = 3, (15-7)/2=4...):

Koda: Izberi vse

in potem v A11 mora namesto 
   =IF(ISBLANK(List2!A2);"";List2!A2) 

pisati 

=IF(ISBLANK(INDIRECT(ADDRESS((ROW()-7)/2; 1)));"";INDIRECT(ADDRESS((ROW()-7)/2; 1)))
[/i]
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
joze3

Hvala za trud pri formuli.
Matematično razlaga formula mi je jasna. Mi pa umestitev sklica na List2 ni jasna, ker ga nikjer ne vidim na Vaši formuli.
Če vnesem v formulo sklic na list2, predvidevam med ()
=IF(ISBLANK(INDIRECT(ADDRESS((ROW(List2!A3)-7)/2; 1)));"";INDIRECT(ADDRESS((ROW(List2!A3)-7)/2; 1))) , kar se mi tudi ne zdi logično, seveda mi vrže napako. Poskušal sem z oklepaji in prestavljanjem argumetov in vnosov, pa mi nikakor ni uspelo. Najbrž je rešitev te formule, čisto enostavna, vendar mi je ne uspe dokončati. Ali imate kakšno rešitev ??
LP
admin
Site Admin

Ah da, na List2 pa sem pozabil :roll:... Če želite, da bo funkcija Address vrnila naslov na drugem listu, pa ji morate podati več parametrov. Dosedaj ji podate 2 parametra (vrstico in kolono), oznaka lista pa je peti argument in tretjega ter četrtega lahko izpustite:

Koda: Izberi vse

Torej namesto
=INDIRECT(ADDRESS((ROW()-7)/2;1))

Morate napisati
=INDIRECT(ADDRESS((ROW()-7)/2;1;;;"List2")) ' PAZITE!!! na tri podpičja pred imenom lista, saj sta dva parametra prazna
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
joze3

Super ! Dela. Sem sam uspel tudi v drugih kolonah narediti isto !
Lep dan ! in Hvala še enkrat
Odgovori