Kako najti pravi podatek

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
zvonem

Kako najti pravi podatek

Odgovor Napisal/-a zvonem »

Ne vem, če sem pravilno imenoval problem, pa vseeno:
imam bazo podatkov, kjer je v stolpcu A datum, prenešen iz nekega drugega lista (v številski vrednosti, brez oblikovanja), v stolpcu B stranka, v stolpcu C pa blago. Baza je po stolpcu A (datum) naraščajoče razvrščena. Posamezen datum se lahko v tej bazi zaporedoma večkrat ponavlja ali pa je kakšen preskočen. Enako stranka. In sedaj problem. Na drugem listu imam narejen koledar, kamor vpišem prvi dan v tednu, ostale mi izpiše sam. V stolpcu A imam izpisane vrste blaga, v stolpcu B pa bi rad, da mi ob vsaki postavki "blago" in ustreznem datumu izpiše stranko, ki je v "bazi" vpisana pod istim datumom in pod isto postavko "blago". Funkcija "LOOKUP" mi ne izpiše prav, oziroma mi izpiše prvo stranko, če naslednji datum ni izpolnjen (v bazi), mi isto stranko izpiše še naprej.
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

V "bazi" pač morate imeti zapisan celoten ključ ki ga iščete - drugače na morete najti pravilnega podatka! V vašem konkretnem primeru pomeni, da pač morate združiti blago in datum v enoten ključ in iskati po tem ključu.

Na listu z "bazo" torej dodajte novo kolono (na levo stran, ker VLOOKUP lahko išče samo od leve proti desni!) in v to kolono vpišite formulo, ki bo združila datum in blago. Če torej vrinete kolono A in imate sedaj datum v koloni B, blago pa v D, potem lahko naredite ključ npr. takole:

Koda: Izberi vse

=B1&"#"&D1
S tem imate ključ, kjer je najprej datum, ki mu sledi lojtrica in nato blago.

Na drugem listu, kjer podatke iščete pa morate za VLOOKUP funkcijo zopet sestaviti isti ključ (datum iz drugega lista + lojtrica + blago iz drugega lista) in iskati - to je vse!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zvonem

To je v redu. Vendar se pojavlja problem, ko se večkrat isti datum in tudi blago se večkrat ponovi. V tem primeru je tudi ta združena funkcija večkrat enaka (različen je le kupec).
zvonem

Mislim, da je rešitev filter po datumu (zaradi pregleda po dnevih, je podatek "datum" pomembnejši od podatka "blago"). Vendar bi moral vsak izpis posebej prekopirati na svoje mesto, sortirati po "blago" in potem izpise nekako :?: združiti, da mi na isti datum in za isto "blago" izpiše vse kupce.
admin
Site Admin

:( Moram reči, da sete me izgubili. Ob prvem vprašanju pišete, da bi glede na datum in blago želeli najti stranko, ki tja spada... Nadlaje pa pišete, da je teh strank lahko več.

Če jih je lahko več potem vseh ne morete najti s funkcijo VLOOKUP, neglede, kaj delate... Pa tudi nobena Excelova vgrajena funkcija vam ne bo znala v eno celico zapisati več strank, ki ustrezajo pogojem!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zvonem

N isti "datum1" in "blago1" se lahko pojavi samo ena stranka. Na "datum2" in "blago2" se lahko pojavi ista stranka kot v prvem primeru ali popolnoma druga. Problem je v tem, ker je na "datum1" več izpisov ("blago1" in "stranka x", "blago2" in "stranka y", "blago3" in "stranka z"). In vse te izpise bi v koledarju na določen datum rad imel izpisane.
admin
Site Admin

Ja torej vi potrebujete sledečo tabelo:

Koda: Izberi vse

datum1                        datum2                       datum3
blago1  =VLOOKUP(datum1#blago1,...)    =VLOOKUP(datum2#blago1,...)       ...
blago2  =VLOOKUP(datum1#blago2,...)    =VLOOKUP(datum2#blago2,...)       ...
blago3  ...
Kje je torej problem?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zvonem

Vaša tabela je pravilna. Združil sem (s predlagano funkcijo) polji "datum" in "blago". Tako sem dva podatka združil v enega. Odlično. Samo ne vem zakaj mi v tabeli, ki je podobna vaši (izpisu), v primeru da na določen datum in določeno blago NI kupca, enostavno prepiše zgornjega (kupca)in to ponavlja, dokler se v bazi ne pojavi kupec. V tej tabeli (izpisu) imam napisane vse možne postavke "blago" (stolpec) in sedem zaporednih dni v tednu (vrstica).
admin
Site Admin

Nimate pravilo formiranega ključa! Namesto VLOOKUP funkcije c celice sami izpišite ključe in boste videli, da ni ok... Za pravilno formiranje ključa boste morali uporabiti relativno in absolutno skicevanje :).... Malce se boste morali potruditi - ni težko - samo malce možganske telovadbe :)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zvonem

Matjaž, najlepša hvala. Za oba nasveta: glede sklica in možganske telovadbe :oops:
Stvar deluje, s tem da sem v formulo dodal še funkciji IF in ISERROR, tako da je izpis tak kot sem si zamislil.
Hvala še enkrat :P
Odgovori