Samodejno izpolnjevanje celic
Samodejno izpolnjevanje celic
Pozdravljeni.
Imam bazo vseh podjetij v slo. Pri pisanju računa bi rad, da se izbrani podatki samodejno prenesejo v določene celice. Torej, ko vpišem ime nekega podjetja ali davčno v delovni list naj bi ostale podatke (naslov, pošto, davčno, ipd.) samodejno izpolnil. Je to izvedljivo?
Lp
Roman
Imam bazo vseh podjetij v slo. Pri pisanju računa bi rad, da se izbrani podatki samodejno prenesejo v določene celice. Torej, ko vpišem ime nekega podjetja ali davčno v delovni list naj bi ostale podatke (naslov, pošto, davčno, ipd.) samodejno izpolnil. Je to izvedljivo?
Lp
Roman
Da; za to potrebujete funkcijo VLOOKUP, ki je zelo podrobno razložena v vsaki tretji tematiki tega foruma. Izberite zgoraj opcijo 'išči' in vpišite VLOOKUP .
Osnovno razlago funkcije pa najdete tukaj.
Osnovno razlago funkcije pa najdete tukaj.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Dobro, bom napravil tako.
Pojavljata se mi še dve težavi:
1. Krožni sklic! kaj uporabim da se izognem krožnemu sklicevanju?. Se pravi, da lahko v pripadajočih celicah vpišem ali ime podjetja ali davčno št. in se izpolnijo manjkajoči podatki?
2. Javlja mi napako, če se baza nahaja v drugi datoteki
=VLOOKUP(J12;'[Izvoz AJPES - Copy.xlsx]Izvoz Ajpes'!#SKLIC!;2;FALSE)
Pojavljata se mi še dve težavi:
1. Krožni sklic! kaj uporabim da se izognem krožnemu sklicevanju?. Se pravi, da lahko v pripadajočih celicah vpišem ali ime podjetja ali davčno št. in se izpolnijo manjkajoči podatki?
2. Javlja mi napako, če se baza nahaja v drugi datoteki
=VLOOKUP(J12;'[Izvoz AJPES - Copy.xlsx]Izvoz Ajpes'!#SKLIC!;2;FALSE)
- Krožni sklic je pač krožni sklic. To pač pomeni, da se celica A1 sklicuje na B1, B1 pa na A1 - to seveda ne gre. Lahko pa je zanka seveda večja in težje opazna; torej A1 se sklicuje na B1 in B1 na C18 in C18 na D32, D32 pa zopet na A1... pa imate zanko.
- Kot vidite mu tam, kjer piše #sklic, manjka podatek, katere celice predstavljajo šifrant, torej manjka nekaj v stilu $A$1:$G$300 ali kaj podobnega.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Hvala za odgovor.
Torej se lahko odločim samo za en podatek po katerem bo delovalo (npr. davčna št.), ni pa možno izvesti tako, da bi včasih vpisal ime podjetja, ker se celica davčna št. že sklicuje nanjo?
Je to normalno, da sedaj ko imam vpisane fomule vsak delovni list zavzame 8MB, četudi nimam baze shranjene v tem delovnem listu!?
To pomeni, da bo vsak izdan račun zavzel toliko prostora?
Torej se lahko odločim samo za en podatek po katerem bo delovalo (npr. davčna št.), ni pa možno izvesti tako, da bi včasih vpisal ime podjetja, ker se celica davčna št. že sklicuje nanjo?
Je to normalno, da sedaj ko imam vpisane fomule vsak delovni list zavzame 8MB, četudi nimam baze shranjene v tem delovnem listu!?
To pomeni, da bo vsak izdan račun zavzel toliko prostora?
Tega ne razumem in posledično vas že tudi prej nisem razumel, kako vam je uspelo narediti krožne sklice?kalinero napisal/-a:Torej se lahko odločim samo za en podatek po katerem bo delovalo (npr. davčna št.), ni pa možno izvesti tako, da bi včasih vpisal ime podjetja, ker se celica davčna št. že sklicuje nanjo?
Torej situacija je skrajno preprosta! Predpostaviva, da v celico A1 vpišete ime podjetja, v celici B1, bi želeli imeti dešifriran kraj, v C1 pa npr. davčno. Recimo, da se podatki o podjetjih nahajajo na listu 3 v celicah A1:G10000, v prvi koloni je ime podjetja - to zahteva funkcija VLOOKUP + tabela je sortirana po imenih - spet zahteva VLOOKUP funkcije. Kraj se nahaja v tretji koloni, davčna pa v peti! Torej formuli sta sledeči:
Koda: Izberi vse
[B1] = VLOOKUP(A1; List3!$A$1:$G$10000; 3, false) - kraj je v tretji koloni ==> 3
[C1] = VLOOKUP(A1; List3!$A$1:$G$10000; 5, false) - davčna je v prti koloni ==> 5
Ne, ni normalno.kalinero napisal/-a: Je to normalno, da sedaj ko imam vpisane fomule vsak delovni list zavzame 8MB, četudi nimam baze shranjene v tem delovnem listu!?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Poizkusim s primerom. Imam dve celici davčna(H8) in ime(G8). ko vpišem ime podjetja naj se samodejno izpiše davčna ali ko vpišem davčno naj se samodejni izpiše ime. Včasih je vhodni podatek ime in včasih davčna, odvisno kaj imam na voljo.
poizkusil sem takole:
H8=VLOOKUP(G8;'Izvoz Ajpes'!B:H;2;FALSE)
G8=VLOOKUP(H8;'Izvoz Ajpes'!B:H;3;FALSE)
in seveda pride do krožnega sklica, ker je ena odvisna od druge. kako se temu izognem?
Kako preverim kaj v datoteki zavzema toliko prostora?
poizkusil sem takole:
H8=VLOOKUP(G8;'Izvoz Ajpes'!B:H;2;FALSE)
in seveda pride do krožnega sklica, ker je ena odvisna od druge. kako se temu izognem?
Kako preverim kaj v datoteki zavzema toliko prostora?
Sem imel občutek, da ne razumete funkcije VLOOKUP... vaši obe funkciji iščeta po istem parametru - pač po tistem, ki je zapisan v koloni B na listu Izvoz Ajpes, le da prva vrne tisto, kar piše v koloni C druga pa tisto, kar piše v koloni D...kalinero napisal/-a: H8=VLOOKUP(G8;'Izvoz Ajpes'!B:H;2;FALSE)
Poglejte kaj in kako točno deluje funkcija VLOOKUP - najbolje na majhnem preprostem primeru.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator