Excel:new,open,save
Excel:new,open,save
Pozdravljeni.
Sem začetnik na Excelu, pa imam par vprašanj za strokovnjake:
1.Ali obstajajo funkcije za Newfile,savefile,saveas. Za open uporabim lahko kar Hyperlink.
2.Kako se v stolpcu npr. v A stolpec avtomatsko kopirajo vrednosti iz določene celice. Npr. B1=1000-avtomatsko v A1,drugič B1=1001-avtomatsko vB2 in tako naprej. Teh vrednosti bo ogromno zato ne bi rad v vsak A vpisoval neke formule.
Vnaprej hvala
Sem začetnik na Excelu, pa imam par vprašanj za strokovnjake:
1.Ali obstajajo funkcije za Newfile,savefile,saveas. Za open uporabim lahko kar Hyperlink.
2.Kako se v stolpcu npr. v A stolpec avtomatsko kopirajo vrednosti iz določene celice. Npr. B1=1000-avtomatsko v A1,drugič B1=1001-avtomatsko vB2 in tako naprej. Teh vrednosti bo ogromno zato ne bi rad v vsak A vpisoval neke formule.
Vnaprej hvala
Re: Excel:new,open,save
Pozdravljeni,
Slednje naredite tako, da:
Če s tem mislite ali obstaja funkcija v Excelovi tabeli, ki bi shranila dokument, potem ne obstaja. Kako pa bi delovala? Če malce pomislite, takšna funkcija ne more ostajati! Če želite dokument posneti imete menijusko izbiro ali bljižnico <CTRL>+<S> ali pa zaukažite Excelu naj dokumente shranjuje vsakih X minut.jackson3 napisal/-a: 1.Ali obstajajo funkcije za Newfile,savefile,saveas. Za open uporabim lahko kar Hyperlink.
Slednje naredite tako, da:
- Izberete Orodja/Možnsoti
- Odpre se novo okno, kjer se postavite na zavihek Shranjevanje
- Izberite opcijo 'Shrani podatke za "samoobnovitev" vsakih:'... in določite poljben interval v minutah.
"Avtomatično" se ne more zgoditi nič, ne da bi vi vsaj enkrat tako zaukazali. Torej če želite v celici A1 imeti vrednost iz celice B1 potem v celico A1 vpišite formulo =B1 in od tega trenutka dalje pa se bo stvar izvajala ovsem avtomatsko! Torej ob vsaki spremembi vrednosti v B1 se bo sprememba takoj videla tudi v A1.jackson3 napisal/-a: 2.Kako se v stolpcu npr. v A stolpec avtomatsko kopirajo vrednosti iz določene celice. Npr. B1=1000-avtomatsko v A1,drugič B1=1001-avtomatsko vB2 in tako naprej. Teh vrednosti bo ogromno zato ne bi rad v vsak A vpisoval neke formule.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljeni
Bom napisal obširneje kaj bi rad:
-Celica A1=B1
-V celici B2 imam podatek zadnje številke ki je v stolpcu A.(Max od A1 do A1000) npr.1000
-V celico B1 ročno vpišem naslednjo številko-npr 1001, v celico A2 naj mi vpiše 1001.
-Celica B2 mi prebere 1001
-V celico B1 spet ročno vpišem naslednjo številko-1002, ki naj gre v celico A3.
in tako naprej do Recimo A1000....
V celicah C bi mi zraven vsake vrednosti napisalo pot do datoteke npr.C1=A1.xls.
V celicah D mi napiše pot D1=c:\C1.
Za shranjevanje na disk pa bi verjetno lahko uporabil makro saveas.
Mogoče sem si pa vse tudi narobe zamislil !
Bom napisal obširneje kaj bi rad:
-Celica A1=B1
-V celici B2 imam podatek zadnje številke ki je v stolpcu A.(Max od A1 do A1000) npr.1000
-V celico B1 ročno vpišem naslednjo številko-npr 1001, v celico A2 naj mi vpiše 1001.
-Celica B2 mi prebere 1001
-V celico B1 spet ročno vpišem naslednjo številko-1002, ki naj gre v celico A3.
in tako naprej do Recimo A1000....
V celicah C bi mi zraven vsake vrednosti napisalo pot do datoteke npr.C1=A1.xls.
V celicah D mi napiše pot D1=c:\C1.
Za shranjevanje na disk pa bi verjetno lahko uporabil makro saveas.
Mogoče sem si pa vse tudi narobe zamislil !
Na žalost da, res ste si vse "narobe" zamislili. No "narobe" ni ravno prava beseda, saj zamislili ste si pač nekaj a ni nujno, da je to sploh izvedljivo. Tukaj mislim, bolj na to, da nimate ravno občutka, kaj točno lahko od Excela pričakujete. Primer:jackson3 napisal/-a:Mogoče sem si pa vse tudi narobe zamislil !
Poglejte to pač pomeni, da mora v celici A2 biti formula =B2, kar pomeni, da tam piše enako kot v A1...jackson3 napisal/-a:V celico B1 ročno vpišem naslednjo številko-npr 1001, v celico A2 naj mi vpiše 1001.
Da bi vam lahko pomagali raje povejte, kaj želite narediti. Torej ne kako želite nekaj narediti, temveč kaj.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljeni še enkrat.
Torej od začetka.V excelu sem si naredil tabelo za potne naloge. Tabela mi izračuna in izpiše čase, kilometre,postanke, ločuje mi tuje države od Slovenije, iz nje dobim dnevnice, davke za tujino tudi za več dni. Skratka vse kar rabim, pa v Birokratu ni bilo mogoče. Sem pa vse stvari rešil s pomočjo forumov na vaši in slotech strani.
Gre se za naloge za štiri avtobuse, včasih na en avto tudi trije nalogi na dan. Tega je ogromno. Excel podpira 255 listov kar je premalo.Tako bi rad vsak nalog shranil v štiri direktorije(štirje avtobusi)-tudi zaradi preglednosti. Kar sprašujem pa je, da bi sedaj rabil eno preglednico za te datoteke, da bi za vsak nalog dobil novo zaporedno številko (ne glede na direktorij).
Zamislil sem si takole:
-štiri bianco datoteke z zgoraj omenjeno tabelo,v vsaki podatki od vozila.
-predprogram s štirimi vpisnimi rubrikami-1.nov nalog(zaporedni od zadnjega) kar bo tudi ime.xls ,2.odpri nalog(že narejen),3.rubrika za določanje avtobusa,in 4. datum naloga. 2.,3.,4. rubrika ni problem. Po moji zamisli naj bi pri 1. rubriki, vsakič ročno vpisal novo št. naloga(v dodatnem okencu lahko vidim zadnjega). Številka bi se skopirala v neko pomožno tabelo v isti datoteki. Ko bi določil še datum in št.avtobusa naj bi s potrditvijo št.naloga naredil št nove datoteke (pogojene s številko avtobusa),hkrati pa mi odpre še bianco datoteko 1,2,3 ali4 glede na avtobus.
V zgoraj omenjeni bianco tabeli imam že določeno da je št.naloga=ime datoteke.
Se vnaprej zahvaljujem
Torej od začetka.V excelu sem si naredil tabelo za potne naloge. Tabela mi izračuna in izpiše čase, kilometre,postanke, ločuje mi tuje države od Slovenije, iz nje dobim dnevnice, davke za tujino tudi za več dni. Skratka vse kar rabim, pa v Birokratu ni bilo mogoče. Sem pa vse stvari rešil s pomočjo forumov na vaši in slotech strani.
Gre se za naloge za štiri avtobuse, včasih na en avto tudi trije nalogi na dan. Tega je ogromno. Excel podpira 255 listov kar je premalo.Tako bi rad vsak nalog shranil v štiri direktorije(štirje avtobusi)-tudi zaradi preglednosti. Kar sprašujem pa je, da bi sedaj rabil eno preglednico za te datoteke, da bi za vsak nalog dobil novo zaporedno številko (ne glede na direktorij).
Zamislil sem si takole:
-predprogram s štirimi vpisnimi rubrikami-1.nov nalog(zaporedni od zadnjega) kar bo tudi ime.xls ,2.odpri nalog(že narejen),3.rubrika za določanje avtobusa,in 4. datum naloga. 2.,3.,4. rubrika ni problem. Po moji zamisli naj bi pri 1. rubriki, vsakič ročno vpisal novo št. naloga(v dodatnem okencu lahko vidim zadnjega). Številka bi se skopirala v neko pomožno tabelo v isti datoteki. Ko bi določil še datum in št.avtobusa naj bi s potrditvijo št.naloga naredil št nove datoteke (pogojene s številko avtobusa),hkrati pa mi odpre še bianco datoteko 1,2,3 ali4 glede na avtobus.
Se vnaprej zahvaljujem
Se trudim, da bi razumel, kaj želite početi in seveda mi je v osnovi jasno saj je dokaj trivialno a temu kar počnete vi nekako ne morem slediti...
No če je to potem tega znotraj Excela ne morete rešiti temveč potrebujete majhen makro.
No že tukaj se lahko ustaviva in vam zagotovim, da je že to MNOGO prveč... vse kar bi vi potrebovali je par listov. Na prvem listu osnovni podatki o posameznih potnih nalogih (vsak potni nalog ena vrstica), na drugem listu posamezni elementi konkretnih potnih nalogov (torej več vrstic za en potni nalog) in tretji sam potni list v neki obliki katerega podatke dobite preko številke potnega naloga iz prvega oz. drugega lista...jackson3 napisal/-a:Excel podpira 255 listov kar je premalo.
Čakajte en potni nalog je za EN avtobus in bi torej (tudi glede na to kar vi počnete) moral priti v eno samo mapo in ne v 4?jackson3 napisal/-a:Tako bi rad vsak nalog shranil v štiri direktorije(štirje avtobusi)-tudi zaradi preglednosti.
Prvi del popolnoma pravilen drugi pa spet napačen. Pravite, da želite ENO tabelo z zaporednimi številkami, nato pa pišete, da želite 4 takšne tabele...jackson3 napisal/-a:Kar sprašujem pa je, da bi sedaj rabil eno preglednico za te datoteke, da bi za vsak nalog dobil novo zaporedno številko (ne glede na direktorij).
Zamislil sem si takole:
Ta del je jasen.jackson3 napisal/-a: -predprogram s štirimi vpisnimi rubrikami-1.nov nalog(zaporedni od zadnjega) kar bo tudi ime.xls ,2.odpri nalog(že narejen),3.rubrika za določanje avtobusa,in 4. datum naloga. 2.,3.,4. rubrika ni problem.
Po moji zamisli naj bi pri 1. rubriki, vsakič ročno vpisal novo št. naloga(v dodatnem okencu lahko vidim zadnjega).
Ta del pa me najbolj bega. Če vas prav razumem, bi vi vpisali številko potnega naloga, datum, avtobus in datum ter na podlagi teh podatkov dobili novo prazno datoteko v ustrezni podmapi (glede na avtobus)? Je to tisto kar želite?jackson3 napisal/-a: Številka bi se skopirala v neko pomožno tabelo v isti datoteki. Ko bi določil še datum in št.avtobusa naj bi s potrditvijo št.naloga naredil št nove datoteke (pogojene s številko avtobusa),hkrati pa mi odpre še bianco datoteko 1,2,3 ali4 glede na avtobus.
No če je to potem tega znotraj Excela ne morete rešiti temveč potrebujete majhen makro.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljeni
Sem res preveč skompliciral.
-255 listov sem omenil, ker mi je nekdo predlagal da bi bili vsi nalogi v eni datoteki,ker je lažje naredit. Vendar bo na leto okoli 700 nalogov.
-štiri mape,vsaka za en avtobus. Vsak nalog se shrani v eno določeno mapo ne glede na zaporedje naloga. Primer: nalog št. 1001, avtobus1 v C:\potni nalogi\avto1\1001.xls, naslednji št. 1002, avtobus3 v C:\potni nalogi\avto3\1002.xls......Datoteke bi bile razmetane po štirih mapah.
-štiri bianco tabele vsaka za drugi avtobus (te imam narejene),za insertirat v novo mapo (glede na določen avtobus). Tista še ena tabela, bi bila v predprogramu, kjer se določuje št naloga in ostalo(smo zaradi evidence in zaporedja nalogov) ampak ta niti ni potrebna bi, lahko rešil drugače.
Res hvala za vaš trud, verjetno pa se na tak način, res ne bo dalo izpeljat.
Sem res preveč skompliciral.
-255 listov sem omenil, ker mi je nekdo predlagal da bi bili vsi nalogi v eni datoteki,ker je lažje naredit. Vendar bo na leto okoli 700 nalogov.
-štiri mape,vsaka za en avtobus. Vsak nalog se shrani v eno določeno mapo ne glede na zaporedje naloga. Primer: nalog št. 1001, avtobus1 v C:\potni nalogi\avto1\1001.xls, naslednji št. 1002, avtobus3 v C:\potni nalogi\avto3\1002.xls......Datoteke bi bile razmetane po štirih mapah.
-štiri bianco tabele vsaka za drugi avtobus (te imam narejene),za insertirat v novo mapo (glede na določen avtobus). Tista še ena tabela, bi bila v predprogramu, kjer se določuje št naloga in ostalo(smo zaradi evidence in zaporedja nalogov) ampak ta niti ni potrebna bi, lahko rešil drugače.
Res hvala za vaš trud, verjetno pa se na tak način, res ne bo dalo izpeljat.
To je pravilna rešitev. Kaj pa je to 700 nalogovjackson3 napisal/-a: -255 listov sem omenil, ker mi je nekdo predlagal da bi bili vsi nalogi v eni datoteki,ker je lažje naredit. Vendar bo na leto okoli 700 nalogov.
Ta del je OK, pač glede na rešitev, ki ste si jo zamislili.jackson3 napisal/-a: -štiri mape,vsaka za en avtobus. Vsak nalog se shrani v eno določeno mapo ne glede na zaporedje naloga. Primer: nalog št. 1001, avtobus1 v C:\potni nalogi\avto1\1001.xls, naslednji št. 1002, avtobus3 v C:\potni nalogi\avto3\1002.xls......Datoteke bi bile razmetane po štirih mapah.
Ta del bi se dal izpeljati z makrom... toda (glejte spodaj)jackson3 napisal/-a: -štiri bianco tabele vsaka za drugi avtobus (te imam narejene),za insertirat v novo mapo (glede na določen avtobus). Tista še ena tabela, bi bila v predprogramu, kjer se določuje št naloga in ostalo(smo zaradi evidence in zaporedja nalogov) ampak ta niti ni potrebna bi, lahko rešil drugače.
Ne, ne, nisem rekel, da bi se ne dalo. Skoraj zagotovo bi se dalo, je pa vprašanje ali se izplača.jackson3 napisal/-a: Res hvala za vaš trud, verjetno pa se na tak način, res ne bo dalo izpeljat.
Poglejte, če je vse kar vi potrebujete, da bi stvar tekla samo majhen makro, ki na podlagi številke potnega naloga in številke avtobusa odpre prazno excelovo tabelo (z imenom številke potnega naloga) v določeni mapi (glede na številko avtobusa). Potem to ni problem - makro je zelo preprost.
Je pa vprašanje ali se vse to kar ste zapisali sploh splača delati. Če mi dovolite primerjavo z avtoprevozništvom - poglejte vi tudi lahko prepeljete potnike iz Celja v Koper preko Maribora - Gradca - Celovca - Udin - Trsta... Ali pa direktno preko Ljubljane. Podobo je s tem problemom. A kot rečeno, če ste prišli že daleč (kot v prejšnejm primeru do Udin), potem imate tule makro, ki odpre prazno datoteko glede na avtobus in številko naloga:
Koda: Izberi vse
Sub OdpriPraznoDatoteko(StPotnegaNaloga As String, OznakaAvtobusa As String)
Workbooks.Add
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="C:\TEMP" & OznakaAvtobusa & "" & StPotnegaNaloga, _
FileFormat:=xlNormal, Password:="", WriteResPassword:="", _
ReadOnlyRecommended:=False, CreateBackup:=False
End Sub
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljeni
Še vedno se mučim s temi potnimi nalogi,preizkušam,predelujem. No zdaj mislim, da sem pri koncu poti, čeprav sem šel čez Gradec (ni nobene zamere na vaš komentar). Ampak moje mišljenje je, da se človek največ nauči prav na moj način. Sigurno najbolje je, da se za tako stvar vpraša strokovnjaka, dobi odgovor in stvar zaključi-ampak to ni zame noben izziv, drugače se tega sploh ne bi lotil. V moji dolgi poti sem spoznal kar nekaj funkcij in makrov, se poglobil vanje,da vsaj približno vem za kaj se gre-sem napisal da sem čisti začetnik. Ko pa več ne gre je pa pomoč sigurno dobrodošla.
Zdaj me muči samo še save as makro:
Public Sub SaveAsA1()
ThisFile = Range("A1").Value
ActiveWorkbook.SaveAs FileName:=ThisFile
End Sub
Celica A1=ime datoteke
Rad bi de mi napiše še pot, ki je v celici B1=c:\Potni nalogi\Avto1\
Ne vem ukaza in kam v makro naj dodam ta B1.
Hvala
Še vedno se mučim s temi potnimi nalogi,preizkušam,predelujem. No zdaj mislim, da sem pri koncu poti, čeprav sem šel čez Gradec (ni nobene zamere na vaš komentar). Ampak moje mišljenje je, da se človek največ nauči prav na moj način. Sigurno najbolje je, da se za tako stvar vpraša strokovnjaka, dobi odgovor in stvar zaključi-ampak to ni zame noben izziv, drugače se tega sploh ne bi lotil. V moji dolgi poti sem spoznal kar nekaj funkcij in makrov, se poglobil vanje,da vsaj približno vem za kaj se gre-sem napisal da sem čisti začetnik. Ko pa več ne gre je pa pomoč sigurno dobrodošla.
Zdaj me muči samo še save as makro:
Public Sub SaveAsA1()
ThisFile = Range("A1").Value
End Sub
Celica A1=ime datoteke
Rad bi de mi napiše še pot, ki je v celici B1=c:\Potni nalogi\Avto1\
Ne vem ukaza in kam v makro naj dodam ta B1.
Hvala
Preprosto pridružite:
Public Sub SaveAsA1()
ThisFile = Range("B1").Value + Range("A1").Value
End Sub
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Napaka 13 pomeni, da ne ustreza tip podatkov... Ok popravite takole:
Public Sub SaveAsA1()
ThisFile = Range("B1").Value & Range("A1").Value
End Sub
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Če so imena datotek vedno številke, ki jih želite imeti z vodilnimi ničlami(!) , potem je koda takšnale:
ThisFile = Range("B1").Value & Format(Range("A1").Value, "0000")
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator