Makro za prenos podatka
Makro za prenos podatka
Živijo
Sem nepoznavalec makrojev, iščem pa čim bolj enostaven makro, ki prenese vrednost celice A1 v zvezku1 v zvezek2 kjer podatek rabim. Iz neta sem skopiral že kar nekaj makrojev pa noben ne dela-vedno so dodani še neki pogoji. Nekaterih mi sploh ne prepozna da bi ga zagnal-ne vem neka fora v prvi vrstici.Zanima me še če obstaja kakšen ukaz na klik- recimo celica A1-POTRDITEV in prikliče makro1. Zanima me tudi če mora biti istočasno odprt tudi zvezek1.
LP
Sem nepoznavalec makrojev, iščem pa čim bolj enostaven makro, ki prenese vrednost celice A1 v zvezku1 v zvezek2 kjer podatek rabim. Iz neta sem skopiral že kar nekaj makrojev pa noben ne dela-vedno so dodani še neki pogoji. Nekaterih mi sploh ne prepozna da bi ga zagnal-ne vem neka fora v prvi vrstici.Zanima me še če obstaja kakšen ukaz na klik- recimo celica A1-POTRDITEV in prikliče makro1. Zanima me tudi če mora biti istočasno odprt tudi zvezek1.
LP
Pozdravljeni,
Če v zvezku2 potrebujete podatek iz zvezka 1 potem za ta problem sploh ne potrebujete makra. Preprosto v celico, kjer podatek potrebujete vpišite sledečo formulo:
Če v zvezku2 potrebujete podatek iz zvezka 1 potem za ta problem sploh ne potrebujete makra. Preprosto v celico, kjer podatek potrebujete vpišite sledečo formulo:
Koda: Izberi vse
='<pot do datoteke>[<ime datoteke>.xls]<ime lista>'!<celica>
oz. konkretno:
='C:\help\dokumenti\[zvezek1.xls]List1'!$A$11
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Aha, ne tega pa ne morete storiti kar z neko tipko, smisel funkcij je ravno v tem, da vam nudijo vedno prave - torej 'žive' - podatke.
Rešitev:
Rešitev:
- Ko vam funkcija vrne vrednost se postavite na celico in izberite Urejanje/Kopiraj
- Nato izberite Urejanje/Posebno leplenje. Odpre se novo okno, kjer izberite opcijo Vrednosti ter potrdite.
- S tem ste namesto formule dobili njeno vrednost.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Malo sem se še pomatral in si sposodil to kodo:
Sub test()
a = Range("D16")
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Range("D1"), a
End Sub
in mi naredi kar hočem. V celico D16 sem postavil vašo kodo za prenos podatka, poženem makro in to drži dokler v D1 ne zbrišem vrednosti. Šele potem mi spet prevzame naslednji podatek. Moti me le to ker v D1 ne morem spremeniti obliko zapisa. Čeprav imam nastavljeno na krepko,velikost 14, nepodčrtano,črno ,mi vedno vrže vrednost v modro,podčrtano, velikost 10. Pa za priklic makroja, je kaka fora, da bi recimo na D2 vpisal Zaženi ga kliknil z miško in zagnal makro1-sedaj imam bljižnico Ctrl+p.
Lep pozdrav,hvala
Sub test()
a = Range("D16")
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Range("D1"), a
End Sub
in mi naredi kar hočem. V celico D16 sem postavil vašo kodo za prenos podatka, poženem makro in to drži dokler v D1 ne zbrišem vrednosti. Šele potem mi spet prevzame naslednji podatek. Moti me le to ker v D1 ne morem spremeniti obliko zapisa. Čeprav imam nastavljeno na krepko,velikost 14, nepodčrtano,črno ,mi vedno vrže vrednost v modro,podčrtano, velikost 10. Pa za priklic makroja, je kaka fora, da bi recimo na D2 vpisal Zaženi ga kliknil z miško in zagnal makro1-sedaj imam bljižnico Ctrl+p.
Lep pozdrav,hvala
- Niz znakov vam obarva z modro in podčrta, ker ste naredili povezavo (hyperlink). Če želite drugačen format morate v makru postavitvijo povezave urediti še tekst. Primer
Koda: Izberi vse
With Range("D1").Font .Name = "Arial Black" .Size = 12 .Strikethrough = False .Superscript = False .Subscript = False .OutlineFont = False .Shadow = False .Underline = xlUnderlineStyleSingle .ColorIndex = 5 End With - Če vas moti, da morate makro izvajati preko menujske izbire ali preko bližnice ga vežite na gumb.
- Iz orodne vrstice 'Obrazci' izberite gumb
- Ko ga postavite v tabelo se vam odpre okno, kjer izberite na kateri makro ga želite vezati.
- Ko to potrdite se ob pritisku na gumb izvede izbran makro.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator