Makro za prenos podatka

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
friedman

Makro za prenos podatka

Odgovor Napisal/-a friedman »

Živijo
Sem nepoznavalec makrojev, iščem pa čim bolj enostaven makro, ki prenese vrednost celice A1 v zvezku1 v zvezek2 kjer podatek rabim. Iz neta sem skopiral že kar nekaj makrojev pa noben ne dela-vedno so dodani še neki pogoji. Nekaterih mi sploh ne prepozna da bi ga zagnal-ne vem neka fora v prvi vrstici.Zanima me še če obstaja kakšen ukaz na klik- recimo celica A1-POTRDITEV in prikliče makro1. Zanima me tudi če mora biti istočasno odprt tudi zvezek1.

LP
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Če v zvezku2 potrebujete podatek iz zvezka 1 potem za ta problem sploh ne potrebujete makra. Preprosto v celico, kjer podatek potrebujete vpišite sledečo formulo:

Koda: Izberi vse

='<pot do datoteke>[<ime datoteke>.xls]<ime lista>'!<celica>

oz. konkretno:

='C:\help\dokumenti\[zvezek1.xls]List1'!$A$11
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
friedman

Najlepša hvala
friedman

Kako bi se pa dalo naredit da bi to funkcijo pognal ročno-recimo A1-potrditev in izvede to funkcijo.

Lep pozdrav,hvala
admin
Site Admin

Kako ročno? Ko funkcijo vnesete in pritisnete enter se izvede! Kako bi jo vi drugače izvajali?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
friedman

Z neko potrditvijo.Sedaj mi jo v zvezku2 vedno spremeni kadar jo spremenim v zvezku1.Rad bi to vrednost prenesel samo takrat ko jaz hočem oziroma dejansko samo enkrat.

Lep pzdrav
admin
Site Admin

Aha, ne tega pa ne morete storiti kar z neko tipko, smisel funkcij je ravno v tem, da vam nudijo vedno prave - torej 'žive' - podatke.

Rešitev:
  1. Ko vam funkcija vrne vrednost se postavite na celico in izberite Urejanje/Kopiraj
  2. Nato izberite Urejanje/Posebno leplenje. Odpre se novo okno, kjer izberite opcijo Vrednosti ter potrdite.
  3. S tem ste namesto formule dobili njeno vrednost.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
friedman

Malo sem se še pomatral in si sposodil to kodo:
Sub test()
a = Range("D16")
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Range("D1"), a
End Sub
in mi naredi kar hočem. V celico D16 sem postavil vašo kodo za prenos podatka, poženem makro in to drži dokler v D1 ne zbrišem vrednosti. Šele potem mi spet prevzame naslednji podatek. Moti me le to ker v D1 ne morem spremeniti obliko zapisa. Čeprav imam nastavljeno na krepko,velikost 14, nepodčrtano,črno ,mi vedno vrže vrednost v modro,podčrtano, velikost 10. Pa za priklic makroja, je kaka fora, da bi recimo na D2 vpisal Zaženi ga kliknil z miško in zagnal makro1-sedaj imam bljižnico Ctrl+p.

Lep pozdrav,hvala
admin
Site Admin

1. Niz znakov vam obarva z modro in podčrta, ker ste naredili povezavo (hyperlink). Če želite drugačen format morate v makru postavitvijo povezave urediti še tekst. Primer

Koda: Izberi vse

With Range("D1").Font
            .Name = "Arial Black"
            .Size = 12
            .Strikethrough = False
            .Superscript = False
            .Subscript = False
            .OutlineFont = False
            .Shadow = False
            .Underline = xlUnderlineStyleSingle
            .ColorIndex = 5
        End With

2. Če vas moti, da morate makro izvajati preko menujske izbire ali preko bližnice ga vežite na gumb.
    1. Iz orodne vrstice 'Obrazci' izberite gumb
    2. Ko ga postavite v tabelo se vam odpre okno, kjer izberite na kateri makro ga želite vezati.
    3. Ko to potrdite se ob pritisku na gumb izvede izbran makro.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
friedman

G. Matjaž to pa je zdaj špica. Res vam hvala,da se ubadate z nami začetniki.

Lp
Odgovori