Pozdravljeni.
Rad bi zapisal število v excelu da je na prvem mestu ničla pa mi jo vedno pobriše. Rad bi zapisal brez narekovajev. Kako lahko to naredim?
Zapis števila
- Izberite celice, kjer bi želeli imeti števila z vodečimi ničlami.
- Izberite Oblikovanje celic
- Na zavihku Številke
- Pod seznamom Zvrst izberite Po meri
- V vnosno polje za vpis oblike vnesite same ničle - število ničel bo določalo širino zapisa.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljeni
Tudi jaz imam podobno težavo zapisal bi rad 4mestno število vendar je na zadnjem mestu vedno črka (001A). Excel zapiše celico kod besedilo in ta način z 4imi ničlami ne deluje. Ima mogoče kdo kakšno idejo, kako bi oblikoval zapis?
lep pozdrav
ps.
nisem odpiral nove teme, ker se mi zdi tale zelo podobna.
Tudi jaz imam podobno težavo zapisal bi rad 4mestno število vendar je na zadnjem mestu vedno črka (001A). Excel zapiše celico kod besedilo in ta način z 4imi ničlami ne deluje. Ima mogoče kdo kakšno idejo, kako bi oblikoval zapis?
lep pozdrav
ps.
nisem odpiral nove teme, ker se mi zdi tale zelo podobna.
Hm... Kolikor jaz vidim:
- Če je zadaj vedno ista črka (npr. A) potem lahko uporabite format '000A'
- Če pa je zadaj lahko poljuben znak, potem pa lahko formatirate v sosedno celico s formulo:
Formata ki bi imel spredaj natančno 3 cifre, zadaj pa eno črko, pa (po mojem znanju) v Excelu ne morete zapisati.
Koda: Izberi vse
=TEXT(LEFT(A1;LEN(A1)-1);"000")&RIGHT(A1;1)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Oblikovanje po meri morda takole:
Ups, vidim da me je matjaž že prehitel 
Koda: Izberi vse
0000Alp,
cedra
cedra
Zadnja črka se spreminja, uporabljam ABCD.Vse skupaj je v bistvu LOT št. in jo sestavljam iz raznih postavk, zadje št. je ser. št. in če kdo vpiše napačno se mi podre sistem.
V bistvu vse reši Matjaževa formula(jo moram še malo "preštudirat") se bom pač skliceval na drugo celico.
Hvala za pomoč prihranili ste mi kar nekaj prerekanja.
Če se kje srečamo dam za pivo.
Lep pozdrav!
V bistvu vse reši Matjaževa formula(jo moram še malo "preštudirat") se bom pač skliceval na drugo celico.
Hvala za pomoč prihranili ste mi kar nekaj prerekanja.
Če se kje srečamo dam za pivo.
Lep pozdrav!