Pozdravljeni!
V tabeli katero uporabljam je v stolpcu A-datum, v stolpcu b-dan v tednu..... Uporabil sem funkcijo SUMIF, da sem seštel iz stolpca U vrednosti za vse ponedeljke, torke, .... v določenem mesecu =SUMIF(B4:B34;"PO";U4:U34).
Zdaj bi rad uporabil še funkciji MIN in MAX, ki bi mi prikazali kolikšna je minimalna in maksimalna vrednost ob ponedeljkih, torkih, ....
Prosil bi za pomoč, ker nimam ideje kako uporabiti ti dve funkciji na področju uporabe funkcije SUMIF.
Hvala in lep pozdrav.
Viktor
Funkciji MIN in MAX
Re: Funkciji MIN in MAX
Pozdravljeni v forumu,
kot ste ugotovili, funkcij MINIF in MAXIF v Excelu ni. Vam pa v tem primeru pomagajo mrežne funkcije. Konkretno torej:
oz.
Toda pozor - to sta mrežni funkciji(!), kar pomeni, da ju ob vnosu morate potrditi s pritiskom tipk CTRL+SHIFT+ENTER. Da vam je uspelo vidite tako, da bo Excel funkcijo zaprl v zavita oklepaja {}.
Nekaj o mrežnih funkcijah si lahko preberete v tejle in tejle tematiki.
kot ste ugotovili, funkcij MINIF in MAXIF v Excelu ni. Vam pa v tem primeru pomagajo mrežne funkcije. Konkretno torej:
Koda: Izberi vse
=MAX((B4:B34="PO")*(U4:U34))Koda: Izberi vse
=MIN((B4:B34="PO")*(U4:U34))Nekaj o mrežnih funkcijah si lahko preberete v tejle in tejle tematiki.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
... hvala za promtni odgovor. Upošteval sem vaša navodila in funkcija MAX deluje tako kot je treba
. Ne vem zakaj vendar mi funkcija MIN vedno vrne 0. V stolpcu "U" se zgodi, da je ob sobotah in nedeljah vrednost 0, med tednom PO-PE pa nikoli. Sicer mi je to zelo čudno
, ampak vseeno, a je mogoče, da do tega prihaja?
Hvala in lp,
Viktor
Hvala in lp,
Viktor
Ja funkcija MIN ima zanimive stranske učinke, zato morate uporabiti malce drugačen način spraševanja znotraj mrežne funkcije (seveda lahko isto uporabite tudi pri MAX, a tam tako ali tako ni problema):
Koda: Izberi vse
=MIN(IF(B4:B34="PO";U4:U34))
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator