izključevanje ene celice z drugo

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
vogi

izključevanje ene celice z drugo

Odgovor Napisal/-a vogi »

Ojla!

Zanima me, kako bi rešil primer v katerem ena celica izključuje drugo.
Npr.v celico A1 napišem podatek npr. št. 2. Če je v A1 št. 2 potem v celici A2 ne sme biti nič.
...in obratno...
Če v celico A2 vstavim nek podatek v št. obliki npr. število 3 potem v celici A1 ne sme biti nič.

Torej kako urediti, da bi se celici izključevali, da bi lahko le ena izmed obeh celic vsebovala podatek ???

Hvala za kakršno koli pomoč.
admin
Site Admin

Re: izključevanje ene celice z drugo

Odgovor Napisal/-a admin »

To kar želite doseči se mi sicer ne zdi smiselno in menim da imate napako v logiki, lahko pa dosežete. Če torej privzameva celici A1 in A2 in dovoljen vnos mod -100 in 100...
  1. Uporabiti morate Orodje Podatki/veljavnost
  2. Postavite se v celico A1 in določite, da je dovoljen vnos celih števil (če želite kaj drugega pač ustrezno popravite!)
  3. Kot minimalno vrednost vpišite formulo '=IF(A2>0;0;-100)'
  4. Kot maksimalno vrednot vpišite formulo '=IF(A2>0;0;100)'
  5. Enako naredite za celico A2, kjer pa formuli ustrezno popravite, torej za MIN '=IF(A1>0;0;-100)' in MAX '=IF(A1>0;0;100)'
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
vogi

Re: izključevanje ene celice z drugo

Odgovor Napisal/-a vogi »

Ojla!

Hvala za pomoč.

Kakorkoli, da se Vam mogoče ne zdi logično pa mi vseeno taka nastavitev pride prav, ker imam v bistvu tabelo. V prvem stolpcu npr. A imam niz opisa 40 vrednosti, v drugem stolpcu B pa točke. In dogajalo se mi je, da sem npr. točkoval vrstico (opis) 2 in spodaj, ko sem točkoval vrstico 29 sem moral vedno preverjati ali sem dodelil točke zgoraj v vrstici 2.
Ne da ne bi vedel ali smem ali ne točkovat vrstico 29, če sem že prej točkoval vrstico 2 ampak sem včasih po pomoti npr. točkoval vrstico 29, kar pa ne bi smel saj sem že prej dodelil točke vrstici 2.
Ker pa si točke seštevam , štejem kolkokrat se mi npr. ponovi neka točka itd. pa sem večkrat naredil napako in moral popravljat. S tako nastavitvijo pa me aplikacija že sama opozori na napako. Upam, da sem bil sedaj nekolko bolj jasen.

lp
..in še enkrat hvala
Odgovori