Pogojno oblikovanje - kompleksno

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
sdfpo

Pogojno oblikovanje - kompleksno

Odgovor Napisal/-a sdfpo »

Slika
Imam koledar kjer vpisujem delovne ure
Rad bi naredil tako, da bi bile celice z dnevi ki so že plačani drugače oblikovane. Znesek koliko je bilo plačano bi vnesel ročno (v označeno polje - X2) na podlagi tega izračunam kolko ur je plačanih (celica P2), potem bi od tega števila odšteval delovne ure vsakega dneva (celice C14, C15, C16, E10, E11,....) in ko bi rezultat postal negativen (oz. =0) bi pomenilo da so do tega dneva ure plačane. Torej ≥0 bi bil pogoj za pogojno oblikovanje.

Iščem najenostavnejši varianto kako to narediti in prosim za pomoč

Imel sem idejo, da bi enak koledar prekopiral od drugi delovni list, kjer bi bili rezultati odštevanj ur pri vsakem dnevu posebej. Nastane problem ker se pogojno oblikovanje ne more sklicevati na celice v drugem delovnem listu.

hvala
admin
Site Admin

Re: Pogojno oblikovanje - kompleksno

Odgovor Napisal/-a admin »

Seveda je to najlepše in najlažje rešiti z makrom, če pa želite znoraj Excela in njegovih tabelaričnih funkcij, pa je rešitev relativno preprosta, samo funkcij oz. celic s funkcijami je veliko.

Ob vsaki celici z urami potrebujete še sosedno celico, kjer boste vpisali formulo. Vsebina formule je

Koda: Izberi vse

=P2 -sum(<vseh celic, ki so pred tem dnevom>)
In oblikovanje je potem vezano na vsebino te sosednje celice. če je vsebina sosednje celice > 0 potem je dan plačan, sicer še ni plačan.

Verzija te ideje oz. variacija je tudi vaša ideja z dvojnikom koledarja, le da dvojnika ne postavite na drug list, temveč nekam levo na listu (na voljo imate 16.000 kolon!).
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
sdfpo

Odgovor Napisal/-a sdfpo »

Super, hvala za tako hiter odgovor

Sicer sprva nisem želel ''srati'' na tej prvi strani, ker to pomeni spet popravljanje oblikovanja (za kar sem ze itak porabil preveč časa)
ampak varianta z dvojnikom ob strani se lahko tudi skrije, tak da se nebo nič vidlo.

Potihem sem upal na kakšno magično (do sedaj meni nepoznano) funkcijo ki bi še elegantneje rešila ta problem

kakšna pa bi bila rešitev z makrom?
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

sdfpo napisal/-a:kakšna pa bi bila rešitev z makrom?
:) Pri makrih pa ni nobene posebne poti. Preprosto makro, ki se sprehodi preko vseh celic z vnesenimi urami in sešteva ure. Če je seštevek še manjši od zapisanega potem pobarva celico z neko barvo, sicer z drugo.

Proži pa se makro avtomatično ob vsaki spremembi vrednosti v nadzorovanih celicah. Torej na dogodku Worksheet_Change, o katerem si lahko več preberete, če po po forumu poiščete (zgoraj desno) ključno besedo Worksheet_Change...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori