Seštevanje podvojenih podatkov

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
Lili

Seštevanje podvojenih podatkov

Odgovor Napisal/-a Lili »

Zdravo,

prosila bi za pomoč, kako iz seštevka izločiti podvojene podatke. Imam malo večjo tabelo, stolpec C (IZDELEK) sem razvrstila od A-Ž, nato sem s pomočjo delne vsote seštela sklope, v stolpcu B (KUPEC) imam podvojene podatke (kar je pravilno glede na stolpec C - en kupec lahko kupi več izdelkov), vendar z delno vsoto na koncu dobim seštevek vseh podvojenih podatkov, temu bi se rada izognila saj bi na koncu želela dobiti le dejansko število KUPCEV. Glede na podatke bi tabela morala prikazovati koliko kupcev je kupilo določen IZDELKE, kar je z delno vsoto OK, na koncu pa le dejansko število KUPCEV.

Ah, pa še eno vprašanje ali lahko posredujem tabelo tako, da se ne vidijo formule?

Lp, Lili
admin
Site Admin

Re: Seštevanje podvojenih podatkov

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Da bi vam lahko odgovoril na prvi del vprašanja, prosim dopišite par podatkov iz vaše tabele v forum in povejte kaj bi želeli dobiti. Sicer v splošnem najlažje dobite edinstvene podatke in pripadajoče sumarne podatke preko vrtilnih tabel. Če vas namreč pravilno razumem, potrebujete nekaj, kar vam lahko ponudijo vrtilne tabele.

Kar pa se tiče drugega vprašanja pa je odgovor pozitiven. Da bi v nekem delovnem zvezku skrili formule morate storiti sledeče:
  1. Najprej vsem celicam, v katerih želite skriti formule izberite 'Oblikovanje celice' in na zavihku 'Zaščita' OBKLJUKAJTE opcijo 'Skrita'
  2. Zaščitite delovni list z geslom
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Lili

Zdravo,

nekako takole zgleda sedaj, če je seveda mogoče naj bi tako tudi ostalo, samo tam kjer je število trinajst (ki lahko ostane) pod njim pa bi želela imeti dejansko število KUPCEV. (7) hvala za odgovor na drugo vprašanje slika tabele je na spodnji povezavi upam da je to ok.
http://img403.imageshack.us/img403/4899 ... islika.png

Lep Pozdrav Lili
admin
Site Admin

Ne, na žalost excelnima preproste rešitve za štetje edinstvenih vrednosti. Seveda je stvar rešljiva in v vašem primeru bi formula izgledala nekako takole:

Koda: Izberi vse

=SUM(IF(FREQUENCY(IF(LEN(B2:B19)>0;MATCH(B2:B19;B2:B19;0);""); IF(LEN(B2:B19)>0;MATCH(B2:B19;B2:B19;0);""))>0;1))
Morali bi jo zapisati v celico C20. Seveda pa je to matrična funkcija!

V glavnem kar zapletena rešitev. Razen, če bi uporabili VBA in makre, a v tem primeru pa je potrebno znati programirati ;(
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Lili

Zdravo,

Hvala, deluje. (seveda ko prebereš še o matričnih funkcijah).:)

LP
Lili
Lili

Zdravo,

žal formula sešteje tudi vrstice, kjer so seštevki delnih vsot, ali bi se dalo dodelat tako da jih ne šteje kot kupca. Poskusila se tako, da sem vstavljala sklope (B2;B5;B7:B30;..............). Moja tabela je namreč obsežnejša pa me opozarja da je preveč podatkov.

Lep pozdrav,

Lili
admin
Site Admin

Da; formulo morate še malce bolj zakomplicirati, saj imate srečo in lahko izločite vse celice v katerih so številke. Torej v matrični formuli zgoraj morate dodati še pogoj, da celica ne sme vsebovati številke. Funkcija, ki vam pove ali je v celici številka ali ne pa je isnumber.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Lili

Zdravo,

Hvala, seveda številke, jaz pa se mučim z pogojnim oblikovanjem, pa ne gre in ne gre.

Vse dobro v novem letu.

LP

Lili
Odgovori