Naključni izbor števil

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
zibko

Naključni izbor števil

Odgovor Napisal/-a zibko »

V stolpcu A imam naraščajoče razvrščena števila:
Stolpec A
3
4
5
7
8
9
11
13
15
17
Kot vidite so v tabeli števila od 3 do 17, pri čemer nekatere manjkajo.

Želel bi, da mi Excel izmed teh števil naključno izbere enega.

V Excelu obstajata dve funkciji za naključne vrednosti:
RAND() --> ne ustraza mojim pogojem
RANDBETWEEN(3;17) --> ne ustreza, saj mi sicer res izbere cela števila med 3 in 17, vendar pri tem lahko izbere tudi tista, ki niso v tabeli (npr. 10).

Torej, kako storiti, da mi Excel iz določenih podatkov naključno izbere enega izmed njih?
admin
Site Admin

Re: Naključni izbor števil

Odgovor Napisal/-a admin »

Kot ste že sami ugotovili, Excel zna izbrati naključno število in to z že omenjenima funkcijama, ki sta pravzaprav enakovredni, le da je druga malce lažja za uporabo, prva pa je bolj splošna. Torej zagotovo bote morali uporabiti eno izmed njiju, saj sicer naključnosti ne boste dobili ;).

A nalogo morate zastaviti malce drugače. Excel naj ne izbere naključnega števila izmed vaših števil, temveč naj izbere naključno celico v katerih so zapisana vaša števila! (No to je seveda še mnogo boljša rešitev, saj lahko na takšen način izberete tudi naključno ime ali kakroli drugega, kar je zapisano v celicah med katerimi Excel izbira.

Torej konkretno: Če imate vaša števil zapisana v celicah A1 do A10 mora torej Excel izbirati naključno med 10 celicami in potem izpisati rezultat iz naključno izbrane celice:

Koda: Izberi vse

=OFFSET(A1;RANDBETWEEN(1;10)-1;0)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zibko

Re: Naključni izbor števil

Odgovor Napisal/-a zibko »

Matjaž hvala.

Ravno to sem potreboval.

Hvala.
Odgovori