Samopopravki samo v določenen stolpcu

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
mfrik

Samopopravki samo v določenen stolpcu

Odgovor Napisal/-a mfrik »

Pozdravljeni, zanima me, če je možno izvesti samopopravke vnosov samo v določenih stolpcih:

Primer:

Stolpec A: če vanj vnesem 3x16, 3x 16, 3 x 16 excel samodejno popravi v 3 x 16

Stolpec B: če vnesem io/c, ioc, ... excel popravi v IO / C

Hvala in LP

Matija
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Ne, samopopravki veljajo za nivo celotnega Excela. je pa tudi res da se mogoče ne razumemo popolnoma. Kakšen oz. kateri samopopravek vam popravi 3x16 v 3 x 16?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
mfrik

Pač, da mi popravi 3x16 v 3 x 16 bi izvedel tako, da bi v seznam samopopravkov ročno dodal, da mi 3x16 pretvori v 3 x 16. Preverjeno deluje (excel 2007).

Poiskušal sem tudi tako, da sem vse možne opcije vnesel v tabelo in potem čezenj poslal if stavke ki so preverjali, kaj je vnešeno in rezultat na koncu je bil pravi. Zalomilo pa se je, da ne morem tega rezultata potem vnesti v izvorno celico - javi mi težavo z krožnim naslvljanjem.

Na internetu sem tudi našel navodila za 'vklop' le-tega, vendar je rezultat operacije 0, kar seveda ni pravilno.

Zaenkrat edinorešitev vidim v tem, da rezultat skopiram na drug delovni list, vendar mi ta rešitev ni najljubša

LP
admin
Site Admin

mfrik napisal/-a:Pač, da mi popravi 3x16 v 3 x 16 bi izvedel tako, da bi v seznam samopopravkov ročno dodal, da mi 3x16 pretvori v 3 x 16. Preverjeno deluje (excel 2007).
Ja tako kot sem si predstavljal - torej vi ste šli vse možnosti vnašat v tabel samopopravkov... in to torej deluje samo za tiste ki ste si jih zamislili. Če pa jaz recimo vnesem 13x8 pa to ne deluje...

Ok... kakorkoli. Ne razumem pa v čem je sedaj problem saj če vi vnesete vse možnosti je potem tako ali tako vseeno kam vnašate kaj ali v kolono A ali B ali C... Pač med samopopravke vnesete vse možne kombinacije.
mfrik napisal/-a: Poiskušal sem tudi tako, da sem vse možne opcije vnesel v tabelo in potem čezenj poslal if stavke ki so preverjali, kaj je vnešeno in rezultat na koncu je bil pravi. Zalomilo pa se je, da ne morem tega rezultata potem vnesti v izvorno celico - javi mi težavo z krožnim naslvljanjem.
No tu ste me pa izgubili - to pa ne razumem kaj ste počeli...
mfrik napisal/-a: Na internetu sem tudi našel navodila za 'vklop' le-tega, vendar je rezultat operacije 0, kar seveda ni pravilno.
Vklop česa? Rezultat česa? :shock:
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
mfrik

Da bo, upam, razumljivejše: Rabim tabelo, kamor bom vnesel zap. št., porabnika, njegov nazivni tok(zato 3 x 16,..., in jih ni toliko, no ja, nabere se jih za kakih 30), vrsto varovalke in cel kup dodatnih podatkov( večinoma številk)

Določeni podatki se morajo sami preračunati, ob upoštevanju določenih pogojev (časev, nazivnih tokov,...). Do tu nimam težav.

Tisti if stavki, ki so šli čez vse možne kombinacije: Težko je enostavneje opisati, še manj razumljiva bo moja koda. Bistvo je, da mi to daje ven pravilne rezultate.

In če sedaj vrednost celice, ki je rezultat prej omenjene operacije(z if stavki) vnesem v celico, kjer vnašam podatke, mi javi težavo zaradi krožnega sklicevanja. V bistvu mi je to tudi razumljivo.

Na internetu sem našel, da se omogoči iterativni izračun, vendar očitno to pri meni ne pride v poštev.

Poizkušam tudi s tem, da bi namesto tega uporabil opcijo veljavnosti podatkov. To deluje, moti pa me, da ne morem potem vnašati samo z tipkovnico, temveč moram uporabiti miško za izbor vrednosti, to pa zna biti precej zamudno. Tako da me zanima, če obstaja kakšen način, da bi ta izbor spreminjal z tipkami, najraje z kurzorji gor/dol in potem potrdil in enter, lahko tudi brez potrditve.

Upam, da sem bil tokrat nekoliko razumljivejši.
mfrik

Da bo, upam, razumljivejše: Rabim tabelo, kamor bom vnesel zap. št., porabnika, njegov nazivni tok(zato 3 x 16,..., in jih ni toliko, no ja, nabere se jih za kakih 30), vrsto varovalke in cel kup dodatnih podatkov( večinoma številk)

Določeni podatki se morajo sami preračunati, ob upoštevanju določenih pogojev (časev, nazivnih tokov,...). Do tu nimam težav.

Tisti if stavki, ki so šli čez vse možne kombinacije: Težko je enostavneje opisati, še manj razumljiva bo moja koda. Bistvo je, da mi to daje ven pravilne rezultate.

In če sedaj vrednost celice, ki je rezultat prej omenjene operacije(z if stavki) vnesem v celico, kjer vnašam podatke, mi javi težavo zaradi krožnega sklicevanja. V bistvu mi je to tudi razumljivo.

Na internetu sem našel, da se omogoči iterativni izračun, vendar očitno to pri meni ne pride v poštev.

Poizkušam tudi s tem, da bi namesto tega uporabil opcijo veljavnosti podatkov. To deluje, moti pa me, da ne morem potem vnašati samo z tipkovnico, temveč moram uporabiti miško za izbor vrednosti, to pa zna biti precej zamudno. Tako da me zanima, če obstaja kakšen način, da bi ta izbor spreminjal z tipkami, najraje z kurzorji gor/dol in potem potrdil in enter, lahko tudi brez potrditve.

Upam, da sem bil tokrat nekoliko razumljivejši.
admin
Site Admin

Ok mislim da razumem kaj želite doseči. Zdaj pot ki ste jo izbrali zagotovi ni optimalna... ato ni namen vprašanja. Vaš osnovni problem je v tem da morate imeti v celici vpisano natanko pričakovano vrednost drugače vam makri ne delujejo... Verjetno vidite da je ravno to srž problema...

Torej k vašemu vprašanju. Če uporabite veljavnost podatkov potem ste obsojeni na uporabo miške :( - ni bljižnic na tipkovnici - no, vsaj jaz zanje ne vem.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
cedra
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a cedra »

Izbira veljavnosti podatkov v celicah je s pomočjo tipkovnice mogoča tako, da v celici, v kateri se nahajate, pritisnete Alt in se nato s smerniškimi tipkami pomikate po seznamu gor in dol po želji! :) Mislim, da je to to...
lp,

cedra
admin
Site Admin

Bližnjice bolj v stilu da napišete del besede... npr. 'Ljub' in potem imate v seznamu samo besede, ki se začno na 'Ljub'.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori