Pozdravljeni
Imam sledeči problem. Podatke sem razvrstila od najmanjšega do največjega, nato pa sem pogojno oblikovala določene celice v stolpcu. Npr. manjše od 1.000,00 € rdeče, od 1.000,00 do 5.000,00 € zelene itd. Sedaj pa bi rada, da mi excel prešteje in sešteje te celice npr. rdeče 15, vsota 53.000,00 €, zelene 7, vsota 159.000,00 € ....nekaj v smislu COUNT IF, oz. SUM IF..., pa ne vem, če sem se pravilno lotila zadeve, oz. ne znam napisati formule. Za vsako barvo sicer lahko vstavim prazno vrstico in preštejem, oz. seštejem, ampak imam veliko bazo podatkov in je zelo zamudno. Mogoče mi sploh ne bi bilo treba pogojno oblikovati celic, ampak bi samo vnesla formule. Vljudno prosim za pomoč.
LP Lidija
Štetje in vsota določenih zneskov (celic)-pogojno oblikovani
Pozdravljeni,
Excel v forumlah ne zna neposredno uporabiti barv kot kriterija; torej ne morete mu naročiti, naj sešteje vse rdeče celice. A to v vašem primeru ni problem, saj je zadeva dokaj trivialno rešljiva z uporabo funkcije SUMIF, ki sešteje določene celice glede na pogoj.
Če torej želite sešteti vrednost vseh celic v območju A1:A30000, ki so manjše od 1000 potem to vsoto dobite takole:
Če čelite doboti vsoto vseh celic, ki so manjše od 5000 a hkrati večje od 1000 pa lahko to zapišete kot: vsota vseh celic, katerih vrednst je manjša od 5000 MINUS vsota vseh celic, katerih vrednost je manjša od 1000:
Več o sami funkciji SUMIF pa si lahko preberete tudi v tem forumu, preprosto tako da izberete opcijo IŠČI in vpišete SUMIF.
Excel v forumlah ne zna neposredno uporabiti barv kot kriterija; torej ne morete mu naročiti, naj sešteje vse rdeče celice. A to v vašem primeru ni problem, saj je zadeva dokaj trivialno rešljiva z uporabo funkcije SUMIF, ki sešteje določene celice glede na pogoj.
Če torej želite sešteti vrednost vseh celic v območju A1:A30000, ki so manjše od 1000 potem to vsoto dobite takole:
Koda: Izberi vse
=SUMIF(A1:A30000;"<1000";A1:A30000)
' med 1000 in 5000
=SUMIF(A1:A30000;"<5000";A1:A30000)-SUMIF(A1:A30000;"<1000";A1:A30000)
' med 5000 in 10000
=SUMIF(A1:A30000;"<10000";A1:A30000)-SUMIF(A1:A30000;"<5000";A1:A30000)
...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljeni!
Nekje sem našel tole funkcijo in jo malo predelal!
LPB
Nekje sem našel tole funkcijo in jo malo predelal!
'Seštevanje, odvisno od barve celice
Function SumBarve(Izvorna_Barva As Range, Obseg As Range)
Dim rCell As Range
Dim iCol As Integer
Dim vResult
iCol = Izvorna_Barva.Interior.ColorIndex
For Each rCell In Obseg
If rCell.Interior.ColorIndex = iCol Then
vResult = WorksheetFunction.Sum(rCell) + vResult
End If
Next rCell
SumBarve = vResult
End Function
Re: Štetje in vsota določenih zneskov (celic)-pogojno obliko
Mam en podoben problem. Rabil bi, da bi excel preštel vsoto celic a1:a1000, vendar samo tistih, katere bi izpolnjevale pogoj, ki bi jo opredeljevala celica b. Recimo naj excel sešteje celice v rangu od a1 do a1000, ki imajo v celici tekst: "seštej".
Če prav razumem:
=SUMIF(B1:B100;"seštej";A1:A100)lp,
cedra
cedra
Deluje. Najlepša hvala