iskanje in odštevanje z klikom na gumb

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
tedy

iskanje in odštevanje z klikom na gumb

Odgovor Napisal/-a tedy »

Pozdravljeni!

Imam sledeč problem, v excelu imam narejeno tabelo z zalogo materiala, v stolpcu A so šifre materiala, v stolpcu B opis materiala in v stolpcu C zalogo. Do sedaj sem ročno popravljal dnevno porabo zalog, zanima me če je možno da naprimer v celico E2 vnesem šifro materiala, v Celico F2 porabljeno zalogo, z klikom na gumb pa bi mi poiskalo šifro iz celice E2 v stolpcu A, ter odštelo vrednost iz celice F2 od vrednosti zaloge v stolpcu C.

Na primer: šifra ki jo vnesem v E2 je 640668 vrednost v F2 je 2, sedaj mi mora poiskati šifro 640668 v stolpcu A, ki je na primer v 15 vrstici in mi odšteti vrednost iz F2 od vrednosti v C15.
admin
Site Admin

Re: iskanje in odštevanje z klikom na gumb

Odgovor Napisal/-a admin »

Excel tega direktno ne zna. Potrebno je napisati makro. Makro pa se sprehodi skozi vse cifre in v kolikor najde iskano cifro popravi ceno... Spodaj sem vam napisal makro, ter ga ustrezno tudi komentiral. Ta makro morate vezati na gumb in to je to.

V kolikor pa želite probleme rešiti enkrat za večno in pridobiti več časa pa si oglejte ponudbo na tej strani.

Koda: Izberi vse

'
' www.matjazev.net
'  marec 2010
'
Sub PopraciZalogo()
  Dim vrstica As Long

vrstica = 2

' dokler so v koloni A zapisani artikli
  Do While (Not IsEmpty(Cells(vrstica, 1)))
    ' če smo našli artikel
    If Cells(vrstica, 1) = Range("e2") Then
      ' popravimo zalogo
      Cells(vrstica, 3) = Cells(vrstica, 3) - Range("F2")
      ' in končamo
      Exit Do
    End If

vrstica = vrstica + 1
  Loop
End Sub
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
tedy

Super, dela kot namazano :)
Hvala 100x ker za VB sem pa res totalni anti talent :)
tedy

Malo sem še "dodelal" makro in dodal vrstico MsgBox ("Dodana zaloga " & Range("F5")) pred Exit Do
zdaj pa bi rad, če ne najde šifre materiala, da izpiše "Šifra ne obstaja", če dodam samo vrstico Else MsgBox ("Šifra ne obstaja") mi vedno javi
"šifra ne obstaja", razen za šifro materiala v drugi vrstici, kjer tudi popravi zalogo. Kaj sem naredil narobe?

lp Tadej
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Za rešitev te težave, morat pred začetkom zanke spremenljivko nasel postaviti na false, potem pa jo v zanki, če ste artikel našli, postaviti na true in pred izhodom iz procedure se morate samo vprašati ali je spremenljivka nasel še vedno false. V kolikor je, artikel ni bil našen, sicer ste artikel našli.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori