Zdravo,
Imam problem, ki mu nisem kos. Imam dve koloni števil A, B, ki sta si med seboj različni, kako naj naredim da si bosta koloni med seboj različni med 3% in 4 %. Kolona A ostane takšna kot je, kolona B naj se spreminja.
Lepo prosim za pomoč.
razlika med dvema kolonama
Takšni sta moji koloni
A B
89.714 85.761
81.994 62.349
575.023 578.234
Želim, da se koloni med seboj razlikujeta med 3% in 4%, s tem, da je enkrat razlika med njima najključna npr. enkrat 3,1, drugič 3,2,.... a vedno mora biti razlika nekje med 3% in 4%. V koloni A ostanejo cifre kot so, koloni B ali pa dodatni koloni C pa cifre, ki so med 3 in 4% večje ali manjše od kolone A.
Upam, da sem sedaj razumljiv.
100 x hvala za pomoč.
A B
89.714 85.761
81.994 62.349
575.023 578.234
Želim, da se koloni med seboj razlikujeta med 3% in 4%, s tem, da je enkrat razlika med njima najključna npr. enkrat 3,1, drugič 3,2,.... a vedno mora biti razlika nekje med 3% in 4%. V koloni A ostanejo cifre kot so, koloni B ali pa dodatni koloni C pa cifre, ki so med 3 in 4% večje ali manjše od kolone A.
Upam, da sem sedaj razumljiv.
100 x hvala za pomoč.
Upam da vas razumem
Kolone tu nimajo absolutno nobene zveze, vse kar želite vi, je da imate neko številko (v neki celici) in ob njej še drugo številko, ki se razlikuje za 3%-4% od prve številke.
Rešitev pa je seveda tudi temu primerno preprosta:
To formulo samo še skopirate po koloni B navzdol.
Če pa želite drugo številko vedno večjo za 3-4% potem pa je formula seveda še mnogo preprostejša
Rešitev pa je seveda tudi temu primerno preprosta:
- Izmisli si število med 3 in 4
- Izmisli si predznak (+ ali -), saj je lahko druga številka tudi za 3-4% manjša

- Dodaj/odvzami prvi številki izmišljen procent v prvih dveh korakih..
Koda: Izberi vse
=A1*(1+(IF(RAND()>0,5;RAND()+3;-RAND()-3)/100))
Če pa želite drugo številko vedno večjo za 3-4% potem pa je formula seveda še mnogo preprostejša
Koda: Izberi vse
=A1*(1+(RAND()+3)/100)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Hvala lepa, to rabim.
Zanima me le še kakšna bi bila formula za razliko od -3 do 4% do +3 do 4%.
Hvala.
Zanima me le še kakšna bi bila formula za razliko od -3 do 4% do +3 do 4%.
Hvala.
Še tole prosim, če mi razložite, kaj pomeni ta 0,5?
IF(RAND()>0,5
IF(RAND()>0,5
Re: razlika med dvema kolonama
?? Za razliko -4 do -3 in 3 do 4 že tako imate formulo zgoraj.vitalin napisal/-a:Zanima me le še kakšna bi bila formula za razliko od -3 do 4% do +3 do 4%
RAND() si vedno izmisli število na območju 0..1 in v 50% primerov si torej izmisli število ki bo večje od 0,5 - v tem primeru torej privzamem predznak + sicer pa predznak -.vitalin napisal/-a:Še tole prosim, če mi razložite, kaj pomeni ta 0,5?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
gospod Matjaž hvala lepa, zadeva deluje in tudi vsebinsko mi je jasna. kako.
Vi ste res krasni, hvala lepa in se še priporočam.
Vi ste res krasni, hvala lepa in se še priporočam.