Pozdra
Imam eno problem, za katerega bi prosil pri rešitvi. Imam tabelo s tremi kolonami. Rad bi, da če v prvo celico A1 vpišem nek tekstovni niz recimo "AAA", da se mi v celici B1 izpiše neka določena števlčna vrednost in v celico C1 tudi neka številčna vrednost.
V koloni A se mi ponavlja določeno število med seboj različnih zekstovnih nizov.
Oblikovati je potrebno neke vrste trojčke. Ko bi se izbrala neka vrednost v koloni A bi se v koloni B in C izpisala prirejeni vrednosti.
Upam da sem bil razumljiv.
lp m
Hkraten vpis v celice
Seveda, za to ima excel vgrajeno funkcijo VLOOKUP, ki služi točno temu namenu. To je ena izmed najpogosteje omenjenih funkcij v forumu in zato boste o njej našli napisano že vse kar se napisati da. Zgoraj izberite opcijo 'Išči' in vpišite VLOOKUP. Našli boste veliko tematik s podrobno razlago.
Da se torej razmemo, funkcija je namenjena temu, da vi v eno celico vpišete npr. 3000, Excel pa v sosednjo zapiše Celje ali pa 1000 on pa Ljubljana...
Da se torej razmemo, funkcija je namenjena temu, da vi v eno celico vpišete npr. 3000, Excel pa v sosednjo zapiše Celje ali pa 1000 on pa Ljubljana...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Ne vem če sem prav predstavil problem. Torej, recimo da imam v celici A1
podatek AAA. V celici B1 se potem sme izpisati zgolj in samo 0,2356. Lahko pa imam v celici A1 podatek BBB in v tem primeru se lahko v celico B1 lahko izpiše zgolj in samo 0,1458. Recimo da imam 50 možnih vrednosti v celici A1, kar pomeni da se ustvari 50 možnih vrednosti v celici B1.
Je to še vedno rešljivo z VLOOKUP?
lp m
podatek AAA. V celici B1 se potem sme izpisati zgolj in samo 0,2356. Lahko pa imam v celici A1 podatek BBB in v tem primeru se lahko v celico B1 lahko izpiše zgolj in samo 0,1458. Recimo da imam 50 možnih vrednosti v celici A1, kar pomeni da se ustvari 50 možnih vrednosti v celici B1.
Je to še vedno rešljivo z VLOOKUP?
lp m
Seveda natanko to... Enakovredno, kot je v Sloveniji pač npr. 1000 poštnih številk in temu primerno zadaj 1000 krajev. VLOOKUP je namenje natanko temu.
V temle nasvetu lahko vidite splošne podatke o funkciji, več pa, kot že rečeno, v mnogih tematikah tega foruma.
V temle nasvetu lahko vidite splošne podatke o funkciji, več pa, kot že rečeno, v mnogih tematikah tega foruma.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator