Vodenje zaloge glede na datum nabave

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
mkralj123

Vodenje zaloge glede na datum nabave

Odgovor Napisal/-a mkralj123 »

Pozdrav

Imam naslednji problem, za katerega bi prosil rešitev.
Za potrebe, recimo gostinskega lokala, vodim nabavo in prodajo pijače.
Cene nabavljane pijače se skozi čas spreminjajajo, cena prodane pijače pa je enaka.
Recimo da mi podjetje A d.o.o. proda pijačo po ceni 1 €/kos (100 kosov=100€ , faktura 1), čez dva dni
mi isto podjetje proda isto pijačo po ceni 1,5€/kos (100 kosov =150€, faktura 2), potem pa recimo spet čez dva dni
mi proda enako pijačo po ceni 2€/kos (100 kosov = 200 €, faktura 3). V tem trenutku imam v skladišču 300 kosov
pijače za katero sem odštel 100+150+200= 450 €
Sedaj pa začnem s prodajo. Prvi dan prodam 23 kosov te pijače. Zaloga se mi zmanjša na 300-23=277 kosov.
Vrednost blaga v skladišču pa se mi zmanjša samo za toliko za kolikor je vredno 23 kosov iz fakture 1, saj moram prvih sto kosov
prodane pijače "razknjižiti" iz prve fakture, naslednjih 100 iz druge in naslednjih 100 iz tretje.
Potrebujem neko funkcijo (ali več njih), ki primerjala količine prodane pijače z količinami na fakturah ter bi zmanjševale vrednost zaloge
v skladu z prispelimi fakturami, faktura s starejšim datumom se razknjižuje pred mlajšo.

Upam da sem bil razumljiv v opisu problema in že vnaprej hvala za morebiten odgovor.
lpm
admin
Site Admin

Re: Vodenje zaloge glede na datum nabave

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Da bili ste dovolj natančni in popolnoma razumem, kaj potrebujete, a tega vam Excel - v splošnem - ne more reševati. Konkretneje:
  1. Excel nima vgrajenih funkcij, ki bi vam kaj takšnega reševale
  2. Šolski primer, kjer imate res eno pijačo in jo kupujete/prodajate (tako kot ste napisali), bi lahko sicer rešili tudi z uporabo vgrajenih funkcij, a bi že to bilo komplicirano in grdo. Ko pa imate veliko različnih izdelkov (pijač) pa bi se med funkcijami kar izgubili
  3. Edina možnost, da bi vam Excel to računal in to lepo in hitro, je uporaba makrov. Za rešitev tega problema resnično potrebujete makre!
  4. Še bolje pa je, če imate za kaj podobnega namenski program za vodenje skladišča, ki se potem zna povezati tudi z nabavo, prodajo, knjigovodstvom....
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori