Spoštovani Matjaž in vsi forumovci.
Imam dve datoteki, ki ju moram razvrstiti po datumih. Eno mi excel pravilno razvrsti in sicer: 1.1., 2.1., 3.1....31.1., 1.2., 2.2.,....28.2. Drugo sem dobila od poslovnega partnerja, pa mi razvrsti narobe in sicer: 1.1., 10.1.,11.1.,12.1....2.1.,20.1.,21.1.,...3.1.,30.1.,31.1. in vse ostale mesece enako. Preverila sem obliko celice in je v obeh primerih - datum *15.03.2005. Prav tako sem preverila orodja - možnosti - računanje - sistem datumov 1904. Poskusila sem s funkcijo vlookup in vrtilno tabelo, pa ne gre. Ne vem, kaj imam oz. delam narobe. Vljudno prosim za pomoč in že vnaprej hvala.
LP Lidija
Razvrščanje datumov
Pozdravljeni,
V drugi datoteki tisto kar vidite vi kot datume excel ne vidi kot datume temveč kot tekst. Oblika celice na to nima vpliva
.
Poglejte; vi lahko v neko celico vpišete 'blabla' in postavite obliko te celice kot datum... Ups, nič ni pomagalo, celica ima določeno obliko 'datum' a v njej je še vedno navaden tekst.
OK, pa k rešitvi. Vi morate vse tiste datume, ki jih VI VIDITE kot datume, Excel pa kot navaden tekst pretvoriti v prave datume. To pa boste naredili s sledečo funkcijo, ki jo zapišite v sosednjo celico. Torej, če imate "napačne datume" v koloni A potem v kolono B vnesite sledečo formulo in le ta vam bo zapise v koloni A zares popravila v datume:
PS: Da boste v koloni B sedaj tudi zares videli datume, pa morate obliko celice obvezno nastaviti na 'Datum'
V drugi datoteki tisto kar vidite vi kot datume excel ne vidi kot datume temveč kot tekst. Oblika celice na to nima vpliva
Poglejte; vi lahko v neko celico vpišete 'blabla' in postavite obliko te celice kot datum... Ups, nič ni pomagalo, celica ima določeno obliko 'datum' a v njej je še vedno navaden tekst.
OK, pa k rešitvi. Vi morate vse tiste datume, ki jih VI VIDITE kot datume, Excel pa kot navaden tekst pretvoriti v prave datume. To pa boste naredili s sledečo funkcijo, ki jo zapišite v sosednjo celico. Torej, če imate "napačne datume" v koloni A potem v kolono B vnesite sledečo formulo in le ta vam bo zapise v koloni A zares popravila v datume:
Koda: Izberi vse
=Datevalue(a1)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Razvrščanje datumov
Spoštovani Matjaž
Najlepša vam hvala za tako hiter odgovor. Moram vam priznati, da sem to funkcijo že sama uporabila, toda pozabila sem označiti DATUM in sem namesto tega dobila številko.
LP Lidija
Najlepša vam hvala za tako hiter odgovor. Moram vam priznati, da sem to funkcijo že sama uporabila, toda pozabila sem označiti DATUM in sem namesto tega dobila številko.
LP Lidija