Pozdravljeni,
za kontrolo vnosa edinstvenih vrednosti (Priimek in Ime) sem poskušal uporabiti rešitev 101 v kombinaciji z združevanjem vrednosti (tekstov) iz stolpcev Priimek in Ime (CONCATENATE). Poskusil sem tudi z rešitvijo 33 (združevanje z "&").
Če vnašam podatke direktno v polja, ki sem jih "obdelal" s pomočjo rešitve 101, zadeva dela. Če pa v to celico zapišem združen tekst (z CONCATENATE ali &) pa ne dosežem želenega rezultata.
Poskusil sem tudi z rešitvijo iz foruma (http://www.matjazev.net/forum/viewtopic.php?t=410) , prav tako neuspešno pri uporabi združevanja.
Za rešitev vašega problema pa bo potrebno malce več dela, predvsem pa boste morali uporabiti še retjo kolono. Spodaj vam podajam rešitev za primer, da imena vnašate v kolono A, priimke v kolono B, celotno ime pa združite v kolono X. Predpostavim, da se imena začno v vrstici 2.
Najprej morate v kolono X vnesti formulo =A2&B2, ter jo skopirati navzdol do npr. X500.
Izberete območje celic A1:A500 in nato Podatki/veljavnost/nastavitve. V seznamu izberete opcijo Dovoli/Po meri in vpišete formulo =ISNA(VLOOKUP(A2&B2;X$1:X1;1;FALSE))
Izberete območje celic B1:B500 in nato Podatki/veljavnost/nastavitve. V seznamu izberete opcijo Dovoli/Po meri in vpišete formulo =ISNA(VLOOKUP(A2&B2;X$1:X1;1;FALSE))
POZOR! Drugega in tretjega koraka ne moret združiti, ker bi v tem primeru Excel c celjavnost kolone B vpisal formulo =ISNA(VLOOKUP(B2&C2;Y$1:Y1;1;FALSE)), kar pa bi bilo seveda povsem napačno!
Hvala za odgovor, vendar ...
Ne vem, kaj sem naredil narobe.
Točno po navodilih sem naredil tudi v novem/praznem zvezku pa ...
V stolpcu X se mi pokaže združen tekst, opozorila pa ne javi.
Je pomembna še kakšna nastavitev v Excelu ali konkretno pri tej funkciji?
Tako kot je rešitev napisana, vam ne bo dpoustila napisati imena in priimka, ki že obstaja kje višje. To je vse. Če torej v A1 piše Miha in v B1 piče Cvek, potem v vrstico npr. 10 ne morte napisati a10 = Miha, B10 = Cvek.