Kontrola vnosa edinstvenih vrednosti (besedilo)

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
Fatso
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Kontrola vnosa edinstvenih vrednosti (besedilo)

Odgovor Napisal/-a Fatso »

Pozdravljeni,
za kontrolo vnosa edinstvenih vrednosti (Priimek in Ime) sem poskušal uporabiti rešitev 101 v kombinaciji z združevanjem vrednosti (tekstov) iz stolpcev Priimek in Ime (CONCATENATE). Poskusil sem tudi z rešitvijo 33 (združevanje z "&").
Če vnašam podatke direktno v polja, ki sem jih "obdelal" s pomočjo rešitve 101, zadeva dela.:? Če pa v to celico zapišem združen tekst (z CONCATENATE ali &) pa ne dosežem želenega rezultata.:(
Poskusil sem tudi z rešitvijo iz foruma (http://www.matjazev.net/forum/viewtopic.php?t=410) , prav tako neuspešno pri uporabi združevanja.:(

Za nasvet se vnaprej zahvaljujem.
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Za rešitev vašega problema pa bo potrebno malce več dela, predvsem pa boste morali uporabiti še retjo kolono. Spodaj vam podajam rešitev za primer, da imena vnašate v kolono A, priimke v kolono B, celotno ime pa združite v kolono X. Predpostavim, da se imena začno v vrstici 2.
  1. Najprej morate v kolono X vnesti formulo =A2&B2, ter jo skopirati navzdol do npr. X500.
  2. Izberete območje celic A1:A500 in nato Podatki/veljavnost/nastavitve. V seznamu izberete opcijo Dovoli/Po meri in vpišete formulo =ISNA(VLOOKUP(A2&B2;X$1:X1;1;FALSE))
  3. Izberete območje celic B1:B500 in nato Podatki/veljavnost/nastavitve. V seznamu izberete opcijo Dovoli/Po meri in vpišete formulo =ISNA(VLOOKUP(A2&B2;X$1:X1;1;FALSE))
POZOR! Drugega in tretjega koraka ne moret združiti, ker bi v tem primeru Excel c celjavnost kolone B vpisal formulo =ISNA(VLOOKUP(B2&C2;Y$1:Y1;1;FALSE)), kar pa bi bilo seveda povsem napačno!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Fatso
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Fatso »

Hvala za odgovor, vendar ... :oops:
Ne vem, kaj sem naredil narobe.
Točno po navodilih sem naredil tudi v novem/praznem zvezku pa ...
V stolpcu X se mi pokaže združen tekst, opozorila pa ne javi.
Je pomembna še kakšna nastavitev v Excelu ali konkretno pri tej funkciji?

Lp
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Pa zagotovo to uporabljate pravilno?

Tako kot je rešitev napisana, vam ne bo dpoustila napisati imena in priimka, ki že obstaja kje višje. To je vse. Če torej v A1 piše Miha in v B1 piče Cvek, potem v vrstico npr. 10 ne morte napisati a10 = Miha, B10 = Cvek.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori