Format celice oz.kode oblike števil

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
jumanjy

Format celice oz.kode oblike števil

Odgovor Napisal/-a jumanjy »

Pozdravljeni!

Vprašal bi vas, kje bi si lahko kaj prebral o oblikovanju celic po meri oz. kaj sploh pomenijo kode oblike števil. V tem forumu sem že večkrat zasledil, da se poslužujete tega, nekaj sem tudi sam že uporabljal, vendar ne vem kaj sploh pomenijo posamezne "lojtre" itd.
Iskal sem v pomoči za EXCEL vendar ne najdem nič uporabnega.

Hvala za vso pomoč na tem forumu in lep pozdrav.
admin
Site Admin

Re: Format celice oz.kode oblike števil

Odgovor Napisal/-a admin »

Je stvar zanimiva še za širši krog ljudi, zato sem vam odgovor napisal kar v blogu :)

V kratkem sledi še razlaga preostalih oznak...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
sonofagun

Odgovor Napisal/-a sonofagun »

Pozdravljeni.

Sem prebral vaš blog o oblikah celice, pa mi nekaj vseeno ne uspeva. Želel bi namreč naslednjo obliko: če je vrednost v celici manjša ali enaka 0, bi pisalo "/", če pa je vrednost večja od nič, bi bilo v celici zapisano število z ločilom tisočic in dvema decimalnima mestoma + "enota" m2 za številom.
Pa še dodatno vprašanje: če imam v celici zgoraj opisano obliko, potem te vrednosti najbrž ne morem upoštevati v kakšni skupni vsoti ali pač?

Lep pozdrav, Gregor
admin
Site Admin

sonofagun napisal/-a:Sem prebral vaš blog o oblikah celice, pa mi nekaj vseeno ne uspeva. Želel bi namreč naslednjo obliko: če je vrednost v celici manjša ali enaka 0, bi pisalo "/", če pa je vrednost večja od nič, bi bilo v celici zapisano število z ločilom tisočic in dvema decimalnima mestoma + "enota" m2 za številom.
Kaj pa vas je zmotilo v blogu? Zakaj vam ni šlo?

Sprašujem namreč zato, ker bi želel pisati tako, da je razumljivo in v blogu vam piše, kako sestavite obliko; torej '[pozitivna št.];[negativna št.];[ničle];[besedilo]'. V drugi in tretji del oblike gre torej "/" tu ni dileme. Hkrati pa imate zapisano tudi, kako se določi slog za numerične vrednosti; "#.##0,00"; torej skupaj takole

Koda: Izberi vse

#.##0,00 "m2";"/";"/"
sonofagun napisal/-a: Pa še dodatno vprašanje: če imam v celici zgoraj opisano obliko, potem te vrednosti najbrž ne morem upoštevati v kakšni skupni vsoti ali pač?
Spremenili ste samo OBLIKO ne VSEBINE in seveda lahko posledično uporabljate VSE funkcije, zadaj v celici je še vedno ISTO število, le vi ga vidite drugače!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
sonofagun

Mogoče mi je bilo malo nejasno določevanje sloga za numerične vrednosti, pa preveč površno sem pogledal primere, priznam :-) Res pa nisem vedel kako dodat neko npr. "enoto" k številki - zdaj je vse jasno.

hvala za pomoč

lep dan
sonofagun

Pozdravljeni.

Imel bi še eno vprašanje glede oblikovanja tekstov v Excelovi celici (sem prebral "navodila" v blogu). Oblikovanje sem uporabil tako, da sem pred tekstom uporabil dva presledka ( " " @ ), kar mi da želen izgled stolpca - leva poravnava, ki ni pritisnjena ob levo črto.
Problem pa imam, ko je v celici "prelomljeno" besedilo, saj je zamaknjena samo prva vrstica besedila...

Kakšen predlog, kako rešiti problem?

lep pozdrav, Gregor
admin
Site Admin

:) Ah ne.. tako pa ne bo šlo. Vi ste v obliki na začetku dodali pač dva presledka... Kakšno zvezo naj bi to imelo v naslednji vrstici?

Da bi dosegli to, kar želite vi, je potrebno samo izbrati oblikovanje celice in tam določiti zamik. Opcija zamik se nahaja na zavihku Poravnava.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
sonofagun

Pa sem se naučil še eno novo stvar :-)

Hvala.

lp
Odgovori