Prosim za pomoč.
V službi sem naredil neko tabelo za pisanje nalogov in kjer mi skupni znesek računa deli s ceno, v tem primeru z SIT 160,00 in da celo številko, ki pomeni število storitev. Vkolikor vtipkam skupni znesek za malo narobe, mi še vedno da celo številko za število storitev, vendar mi kot kometar napiše "Nepravilni znesek". Ker pa smo prešli na evre (0,67), pa nastane težava in mi pri številu storitev tri ali več, kljub temu, da izračuna pravilno, vedno napiše komentar.
Kakšno funkcijo naj uporabim! Z Buhico sva probala zaokroževanje, pa ni dobro...
Zaokroževanje
Zaokroževanje
Sem prelen, da bi zaman delal
Uf... Berem, pa ne razumem.
Dajte napisti kakšen primer. Če vas razumem tržite neke storitve, katerih enota stane 160SIT oz sedaj 0,67 EUR. In človek mora vedno plačati celo število storitev. Če torej nekaj stane 0,50EUR je to pravzaprav ENA storitev torej 0,67EUR... Ali je to to? Toda ne razumem kaj pomeni, če vtipkate skupni znesek malo narobe??? Kako malo narobe? Kako vam bo Excel dal prave rezultate, če vi vtipkate "malo narobe"...? Razložite na kakšnem primeru.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Evo ovako:
Stari primer:
Npr. 9 storitev po sit 160,00 je sit 1.440,00... Da sem pravilno vnesel podatek, mi je program kontrolira polje za vnos skupnega zneska s poljem za ceno (prvo deli z drugim), in izračuna število storitev in to je to.
Primer v eurjih:
Enako za devet storitev: Skupni znesek je 6,03 eur. Tudi če vnesem pravilni znesek, mi komentar napiše, da je nepravilen, kajti izgleda, da tisto deljenje z 0,67 nekaj ne naredi prav.
Formula je pa taka: =IF(C69<>"";+if(MOD(V90;M46);"Nepravilni znesek";"");"")
Pri tem je polje V90 npr. znesek 2,01 eur, polje M46 pa vrednost 0,67 eur.
Lep kolesarski pozdrav!
Truplo
Stari primer:
Npr. 9 storitev po sit 160,00 je sit 1.440,00... Da sem pravilno vnesel podatek, mi je program kontrolira polje za vnos skupnega zneska s poljem za ceno (prvo deli z drugim), in izračuna število storitev in to je to.
Primer v eurjih:
Enako za devet storitev: Skupni znesek je 6,03 eur. Tudi če vnesem pravilni znesek, mi komentar napiše, da je nepravilen, kajti izgleda, da tisto deljenje z 0,67 nekaj ne naredi prav.
Formula je pa taka: =IF(C69<>"";+if(MOD(V90;M46);"Nepravilni znesek";"");"")
Pri tem je polje V90 npr. znesek 2,01 eur, polje M46 pa vrednost 0,67 eur.
Lep kolesarski pozdrav!
Truplo
Sem prelen, da bi zaman delal
Da boste imeli najmanj popravkov je najpreprosteje, da zneske ob preverjanju množite s 100 in s tem dobite cela števila, funkcijo torej popravite takole =IF(C69<>"";if(Round(MOD(V90*100;M46*100),0);"Nepravilni znesek";"");"")
Lep kolesarski pozdrav nazaj
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Pozdravljen Matjaž...admin napisal/-a:Ha, vi torej iščete ali je podan znesek deljiv z ceno storitve. Npr. 1120 je deljivo z 160 in funkcij MOD vrne 0. Funkcija mod namreč vrne ostanek pri deljenju.
Da boste imeli najmanj popravkov je najpreprosteje, da zneske ob preverjanju množite s 100 in s tem dobite cela števila, funkcijo torej popravite takole =IF(C69<>"";if(Round(MOD(V90*100;M46*100),0);"Nepravilni znesek";"");"")
Lep kolesarski pozdrav nazaj
Se mi je Truplek potožil, da tudi funkcija v vašem odgovoru na tem forumu kao ne dela, zato mi ni dalo mira ter sem seveda formulo preveril. Ugotovil sem, da ste seveda dali pravo idejo le "realizacija" se je malo pošamerila, po moje je pravilna formula
=IF(C69<>"";if(MOD(round(V90*100;0);round(M46*100;0));"Nepravilni znesek";"");"")
Lep kolesarski pozdrav in upam da se vidimo na kakem maratonu (recimo Rogatec)...
lp Buhica