Narascanje spomina vrtilnih tabel

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
ancka

Narascanje spomina vrtilnih tabel

Odgovor Napisal/-a ancka »

V excelu imam bazo podatkov (glavna baza), na katero imam vezane 4 datoteke, v vsaki so 3 vrtilne tabele. Podatke iz teh vrtilnih imam z = povezane v tabelo v drugi datoteki (baza z linki). Ko sem vrtilne postavila so bile datoteke velike cca 9.000 KB. Ker delam na delovni postaji ne na samostojnem PC, se zgodi, da excel "pade dol" oz. se ne odziva. V takih primerih je potrebno vrtilnim tabelam ponovno določiti obseg podatkov iz glavne baze, velikost datotek pa naraste iz 9.000 KB na 23.000 KB. Tu pa nastane problem, ker za povezavo podatkov v bazo z linki potrebujem odprtih vseh 11 vrtilnih tabel. Velikost datotek je prevelika in ponovno se začno težave z "obešanjem" in "mletjem".
Vem, da excel ni primeren za tako velike obdelave, pripravljamo se za prenos baze v access, vendar do takrat pa moramo preživeti z Excelom.
Ne vem kje naj se lotim problema. Ali je kdo ze imel podobne probleme?
Lep pozdrav Ancka
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,
  1. Kakšna naj bi bila razlika med delovno postajo in samostojnim PC-jem? Vsekakor za Excel to ni pomembno :wink:
  2. Kot ste že sami ugotovili, Excel za kaj takšnega ni primeren.
Kar pa se tiče možnih rešitev pa:
  • Če že morate to delati v Excelu, počnite to znotraj ENE datoteke. Excel bo mnogo hitrejši, prijaznejši in boljši, če boste imeli VSE podatke v ENI datoteki. Rešitev je v zmanjšanju števila datotek - na tabel in ne podtkov - datotek!
  • Vsekakor pa ima pri VELIKO podatkih Excel prej ali slej probleme zato je dobro izključiti avtomatično preračunavanje in ga izvesti takrat ko vi to želite (F9)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
ancka

Odgovor Napisal/-a ancka »

Hvala za tako hiter odziv.
V podjetju imamo vse PC povezane v mrezo.
tudi varianto, da je vse na eni datoteki in v štirih listih sem imela, venar je bila datoteka velika 63.000KB in je pozvrocala se vec tezav.
Dobila pa sem namig od enega strokovnjaka, da je mozno, da prihaja v mojem primeru do nezmoznosti osvezevanja indeksiranja v Excelu. Kaj pa to pomeni, ne vem.
Hvala,LP, Ancka
Odgovori