Lestvice in avtomatsko seštevanje osvojenih točk

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
zibko

Lestvice in avtomatsko seštevanje osvojenih točk

Odgovor Napisal/-a zibko »

Želel bi narediti skupno lestvico tekmovanja, ki je sestavljano iz večjega števila tekem.

Uvrščeni tekmovalci na vsaki tekmi glede na uvrstitev pridobijo določeno število točk.

Program sem si zamislil v naslednji obliki:
Posamezni list v excelu bi bil namenjen eni tekmi. V vsakem tem listu bi v vrstnem redu zapisal v stolpec A ime in priimek tekmovalca, v stolpec B pa število točk:

Koda: Izberi vse

[u]List: 1. tekma[/u]
A1: Janez Kranjski   B1: 100 točk
A2: Simon Novak      B2: 85 točk
A3: Mitja Hren       B3: 60 točk
...
A9: Simona Kožuh     B9: 14 točk

[u]List: 2. tekma[/u]
A1: Mitja Hren       B1: 100 točk
A2: Nataša Remic     B2: 85 točk
A3: Simona Kožuh     B3: 60 točk
...
A7: Gregor Zupan     B7: 28 točk
V zadnjem listu, pa bi želel, da se vse osvojene točke iz posameznih tekem pripišejo k določenemu tekmovalcu.

Težava se pojavi, ker le malo tekmovalcev nastopi na vseh tekmah, tako jih je veliko, ki se udeležijo zgolj ene. Seštevek naj bi na koncu izgledal nekako takole:

Koda: Izberi vse

[u]List: Skupno[/u]
A1: Janez Kranjski    B1: 100     C1: 0       D1: 0
A2: Simon Novak       B2: 85      C2: 0       D2: 25
A3: Mitja Hren        B3: 60      C3: 100     D3: 12
...
A9: Simona Kožuh      B9: 14      C9: 60      D9: 0
A10: Nataša Remic    B10: 0      C10: 85      D10: 8
...
A26: Simona Kožuh    B26: 0      C26: 60      D26: 0
A27: Gregor Zupan    B27: 0      C27: 28      D27: 0
Problem sem poskušil rešiti s funkcijo VLOOKUP, a ne deluje pravilno, saj za tekmovalce, ki so že uvrščeni na skupno lestvico in se v posameznem krogu niso uvrstili prikaže neko poljubno vrednost, namesto, da bi izpisala 0 točk.

Morda obstaja kakšna funkcija, ki bi rešila ta problem. Toraj, da bi se v skupnem seštevku k tekmovalcu pripisalo število točk, ki jih je osvojil na posamezni tekmi (oz. če jih ni osvojil, da se izpiše nič (0)), takoj ko bi vpisal vrstni red v list, ki je namenjen tej tekmi.

Hvala!
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

VLOOKUP funkcija je popolnoma prava izbira in reši vaš problem - očitno ste jo uporabili narobe. Na skupnem listu morate najprej dobiti seznam VSEH ljudi nato pa lepo uporabite funkcijo VLOOKUP za posamezne stolpce, ki se vsak zase sklicuje na nek list.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zibko

Hvala za odgovor. Nekaj mi je pomagalo in mi sedaj vsaj delno pravilno pripisuje točke v skupni seštevek. Težava se pojavi, ko nek tekmovalec ne nastopi na tekmi, se je pa udeležil predhodne; tako mu funkcija VLOOKUP zapiše #N/V. Kako naj zamenjam to vrednost (#N/V) z nič (0) točkami. Poskusil sem z IF, vendar neuspešno.

Ker primer pove več kot dolgi stavki, vam prilagam primer slike excela.
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Odgovor boste našli v sledeči tematiki: http://www.matjazev.net/forum/viewtopic.php?t=238
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zibko

najlepša hvala, kako enostavna je rešitev!
Odgovori