pomoč pri uporabi IF ali VLOOKUP funkcije .....

Pomoč pri delu z MS Excelom
panika

pomoč pri uporabi IF ali VLOOKUP funkcije .....

Odgovor Napisal/-a panika »

:( Pozdravljeni vsi ,

jaz sem nova na forumu in zelo NUJNO rabim pomoč pri seminarski nalogi
pri kateri moram razviti model izračunavanja cen..... Namreč študiram turizem in moram za seminarsko nalogo narediti prej omenjeni model , ampak da ne bi razlagala na dolgo in široko vam bom napisala tisto ,kar je profesor meni :

- imate 2 načina plačila in 3 destinacije
- uporabite lahko IF ali Vlookup funkcijo........

Hvala vnaprej.
Zadnjič spremenil panika, dne Ne Avg 31, 2008 5:23 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

O funkciji VLOOKUP si lahko veliko preberete tudi v tem forumu preprosto tako, da zgoraj izberete opcijo Išči in vpišete VLOOKUP. Videli boste, da je z njo povezanih veliko tematik.

Osnovno razlago funkcije najdete tudi med pogostimi vprašanji: http://www.matjazev.net/pnew/index.php? ... ip165.html.

Kaj bolj konkretnega pa vam na vaše vprašanje ne morem odgovoriti, saj (med drugim) sploh niste napisali, kje in v kakšni obliki se nahajajo izvorni podatki...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
panika

:cry: Hvala admin. za vas odgovor , a vam tudi jaz ne morem povedati kje se nahajajo izvorni podatki .

Kot da ze ne bi imela dovolj tezav pri pripravi seminarske naloge , mi je profesor dodatno nalozil se dodatno nalogo : poleg tega sestavljanja modela izracunavanja cen , moram se npr. v vsaki celici , ki vsebuje ime "gosta " narediti naslednje : ko kliknem celico , kjer sta ime in priimek nekega gosta , da se mi odpre nov list z podatki tega gosta npr.: naslov , datum rojstva ipd.....

Admin. upam , da mi boste lahko pomagali pri tej nalogi... :D

Hvala vnaprej. :wink:
admin
Site Admin

Pozdravljeni,

Če ne vem kako izgledajo izvorni podatki, potem vam nikakor ne morem poagati bolj podrobno, ker je rešitev odvisna od formata izvornih podatkov...

Kar pa se tiče drugega problema, pa je rešitev dokaj preprosta, vsakemu gostu priredite povezavo do njegovih podatkov.
  1. Postavite se na celico, kjer je vpisan gost.
  2. Izbarite Vstavljanje/hiperpovezava
  3. Odpre se novo okno, ker izberite opcijo Mesto v tem dokumentu
  4. Vpišite sklic na izvorne podatke gosta
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
panika

:D Hvala admin. za odgovor.
panika

Upam , da bodo ti podatki koristni in da mi boste lahko pomagali :

so 3 vrste gostov z različnimi bonitetami in načinom plačila ,

naprimer "Zlati" gost ima na izbiro 3 destinacije : Dubai , Kenija in Avstralija .
Ima na razpolago 2 načina plačila in sicer plačilo z gotovino ali plačilo na obroke.

Cene so sledeče:

"ZLATI" Vip gost

DUBAI = PLAČILO Z GOTOVINO = 1800 evrov
DUBAI = PLAČILO NA OBROKE = 900 evrov

"SREBRNI" Vip gost

KENIJA = PLAČILO Z GOTOVINO = 2280 evrov
KENIJA = PLAČILO NA OBROKE = 2505 evrov

"BRONASTI " Vip gost

AVSTRALIJA = PLAČILO Z GOTOVINO= 2240 evrov
AVSTRALIJA = PLAČILO NA OBROKE = 2300 evrov

Admin. upam , da boste sedaj lahko pomagali. To so izvorni podatki , ki so bili uporabljeni v seminarski nalogi.

Lep pozdrav , :D
admin
Site Admin

Naredite si tabelo v katero zapišete v prvo kolono destinacijo, v drugo kolono način plačila in v tretjo kolono znesek. Potem pa nad to tabelo uporabite VLOOKUP funkcijo, kot je opisano v razlagi: http://www.matjazev.net/pnew/index.php? ... ip165.html. Mnogo praktičnih rešitev z uporabo funkcije VLOOKUP pa najdete tudi v tem forumu.

Če vam povem še bolj natančno pa vam s tem praktično že rešim nalogo, kar pa ni namen tega foruma...
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
panika

Če vam povem še bolj natančno pa vam s tem praktično že rešim nalogo, kar pa ni namen tega foruma...[/quote] :lol: :D

Hvala za vas odgovor Admin.
panika

Dragi Admin. ,

naredila sem vse , kar ste mi svetovali in je bilo vse v redu ( funkcija je delovala odlično... ) , a ko sem nalogo poslala profesorju ....

Iskreno več ne vem , kaj sploh zahteva........... :shock:

Admin. upam , da mi boste lahko pomagali. :D
Zadnjič spremenil panika, dne Ne Avg 31, 2008 5:21 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
zibko

Odgovor Napisal/-a zibko »

@panika: Če želiš mi lahko pošlješ in ti bom poskusu narest. Pošlji pa res ves material. Od navodil, ki si jih prejela, do programa, ki si ga že naredila, in podobno, da bom imel čim več na razpolago. A vedi, da ti nič ne morem obljubiti, da bom znal narest.

email: zibko1@gmail.com
panika

Hvala Zibko ,

a mislim , da mi lahko pomaga le naš Admin. , kajti celotna zadeva je zelo komplicirana...... :(

P.S.: Hvala Zibko, resnično cenim, ker si tako prijazen in mi želiš pomagati. :D
panika

Admin. upam , da mi boste lahko pomagali. :cry:
admin
Site Admin

Sem bil na dopustu, a navkljub vsemu vam moram priznati, da vam ne morem prav nič pomagati, saj nimam ne Excel-ovega ne Word-ovega dokumenta, na katere se obvestilo nanaša.

Kar sprejmite pomoč, ki vam je bila ponujena in pošljite vse 'zibk-u'.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
zibko

Odgovor Napisal/-a zibko »

ravno tale teden imam malo več časa, tako da ti še vedno lahko vsaj poskusim pomagati, če nisi že sama izdelala
panika

Hvala zibko , a sem nalogo že rešila. Le nekaj malenkosti me še čaka... :D

P.S.: Opravičujem se , ker nisem prej odpisala , a sem bila službeno odsotna.
Odgovori