Pozdravljeni vsi skupaj. Mogoče mi lahko kdo pomaga pri naslednji dilemi s katero se ukvarjam že nekaj časa.
Trenutno se pri snovanju programske kode v Excelu, tj. ideji ki bi iz Excelove aplikacije uspela odpreti in prav tako brati datoteke tipa .msg format (shranjene na disku), soočam z določenimi težavami. Namreč privzeta funkcionalnost "open method" VBA v Excelu ima na voljo zgolj nekaj možnosti, ki pa ne pokrivajo odpiranja datoteke omenjenega formata - *.msg. (Gre pravzaprav za format datoteke e-sporočila, ki se shrani v .msg obliki zaradi ohranjanja morebitnih priponk znotraj e-sporočila.) Zanimalo bi me tudi odpiranje in branje teh priponk - Excelovih datotek.
Iz dosedanjega dela in izkušenj vem, da je definirana zgolj funkcionalnost za odpiranje datoteke tipa .xlm, branja iz podatkovne baze (.mdb), txt datotek in pa običajnih delovnih zvezkov v Excelu. Ali torej znotraj Excela sploh lahko odpiram datoteka omenjenega tipa. .msg? Sam menim, da ne, vseeno pa odpiram vprašanje, v kolikor ima kdo konkretne izkušnje z omenjeno dilemo in mi lahko kako pomaga z nasvetom.
Prosim vse, ki ste kdaj naleteli na podoben problem, če mi vendarle zaupate kakšen namig kje in na kakšen način se lotiti in razrešiti problem.
Hvala in lp,
Leo
Branje datotek tipa *.msg formata iz Excelove aplikacije?
Seveda pa morava natančno razčistiti, kaj pomeni, "da ne zna odpreti". MSG datoteko lahko vi seveda v VBA-ju odprete tako kot lahko v njem odprete KATEROKOLI datoteko v datotečnem sistemu - odprete jo kot binarno datoteko - a če ne poznate strukture datoteke, si s tem ne boste mogli popolnoma nič pomagati
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
re:
Za vaš odziv se vam vsekakor zahvaljujem.
Sedaj sem pogruntal kako omenjene datoteke .msg formata odpirati preko VBA iz Excelove aplikacije. Seveda pa je potrebno uporabljati Outlookov kodni zapis oz posredno preko Outlooka. A se da. Prav tako se da iz Excela odpirati priponke teh datotek, spet posredno preko Outlook-a, kar omogoča AOP zgolj z enega mesta.
Zakaj sem izpostavil omenjeno dilemo? Zato ker bi rad avtomatiziral postopek pregleda prejema e-sporočil poslovnih partnerjev, kjer mi v pripeti priponki znotraj pripravljenega .xls obrazca podajajo določene odgovore na predvidenih pozicijah. Branje le-tega mi nadalje omogoča AOP (avtomatično obdelavo podatkov). Teh partnerjev pa je na mojem spisku seveda ogromno.
Rad pa bi pohvali spletno stran in forum, kjer se očitno zelo pogosto najde kakšen konstruktiven namig ali celo kakšen konkreten zapis skriptne programske kode - rešitve (sedaj mi ni več potrebno hoditi zgolj na tuje spletne forume). Vseeno pa priporočam ostalim: pogled na Anthony's homepage- tiste, ki jih zanima finančno modeliranje (statistika) in tudi druge računske funkcionalnosti Excela! Npr. tudi za damo, ki se je zanimala za VLOOK UP je tam moč najti konkretne primere
.
lp,
Leo
Sedaj sem pogruntal kako omenjene datoteke .msg formata odpirati preko VBA iz Excelove aplikacije. Seveda pa je potrebno uporabljati Outlookov kodni zapis oz posredno preko Outlooka. A se da. Prav tako se da iz Excela odpirati priponke teh datotek, spet posredno preko Outlook-a, kar omogoča AOP zgolj z enega mesta.
Zakaj sem izpostavil omenjeno dilemo? Zato ker bi rad avtomatiziral postopek pregleda prejema e-sporočil poslovnih partnerjev, kjer mi v pripeti priponki znotraj pripravljenega .xls obrazca podajajo določene odgovore na predvidenih pozicijah. Branje le-tega mi nadalje omogoča AOP (avtomatično obdelavo podatkov). Teh partnerjev pa je na mojem spisku seveda ogromno.
Rad pa bi pohvali spletno stran in forum, kjer se očitno zelo pogosto najde kakšen konstruktiven namig ali celo kakšen konkreten zapis skriptne programske kode - rešitve (sedaj mi ni več potrebno hoditi zgolj na tuje spletne forume). Vseeno pa priporočam ostalim: pogled na Anthony's homepage- tiste, ki jih zanima finančno modeliranje (statistika) in tudi druge računske funkcionalnosti Excela! Npr. tudi za damo, ki se je zanimala za VLOOK UP je tam moč najti konkretne primere
lp,
Leo