Imam eno vprašanje in sicer kako se z uporabo VLOOKUPA izračuna cena s popustom ?
npr. v stolpcu A je navedena destinacija ( AFRIKA )
v stolpcu B cena brez popusta ( 1000 € )
v stolpcu C pa cena z 50% popustom ... ( 500€ )
Kako se potem te podatke uporabi v formuli - Vlookup ?
Imam samo še eno vprašanje: ali je mogoče , da bi nekako naredila povezavo med delovnimi listi , in sicer da bi na enem imela samo "destinacije" na drugem ( bi bile navedena samo polna cena in odstotek popusta) bi pa potem s pomočjo logične funkcije IF ali VLOOKUP rešila nalogo - izračunala ceno s popustom ?
Joj , upam da nisem preveč zakomplicirala celotno vprašanje ...
PRIMER :
1.list: 2.list : 3.list:
Destinacije Polne cene in dani popusti Račun. "novih" cen
panika napisal/-a:Imam samo še eno vprašanje: ali je mogoče , da bi nekako naredila povezavo med delovnimi listi , in sicer da bi na enem imela samo "destinacije" na drugem ( bi bile navedena samo polna cena in odstotek popusta) bi pa potem s pomočjo logične funkcije IF ali VLOOKUP rešila nalogo - izračunala ceno s popustom ?
Joj , upam da nisem preveč zakomplicirala celotno vprašanje ...
PRIMER :
1.list: 2.list : 3.list:
Destinacije Polne cene in dani popusti Račun. "novih" cen
Je sicer izvedljivo(mogoče ), a nikakor ni smiselno podatkov zapisati tako, kot ste si zamislili vi. V vašem primeru bi najprej morali najti destinacijo na prvem listu; si zapomniti vrstico in na drugem listu v isti vrstici poiskati ceno, na tretjem popust.... Mnogo, mnogo preveč kompliciranja.
admin napisal/-a:Je sicer izvedljivo(mogoče ), a nikakor ni smiselno podatkov zapisati tako, kot ste si zamislili vi. V vašem primeru bi najprej morali najti destinacijo na prvem listu; si zapomniti vrstico in na drugem listu v isti vrstici poiskati ceno, na tretjem popust.... Mnogo, mnogo preveč kompliciranja.
Se strinjam , da je komplicirano , vendar profesor vztraja , da je naloga narejena po tem kopitu ...
admin napisal/-a:Je sicer izvedljivo(mogoče ), a nikakor ni smiselno podatkov zapisati tako, kot ste si zamislili vi. V vašem primeru bi najprej morali najti destinacijo na prvem listu; si zapomniti vrstico in na drugem listu v isti vrstici poiskati ceno, na tretjem popust.... Mnogo, mnogo preveč kompliciranja.
Ravno tako sem tudi jaz poskusila , a se mi pri formuli vedno zalomi...
Poskušala sem uporabiti sledečo formulo :
=VLOOKUP(B2;"destinacije"!$B$:$H$15;2;0)
NE izpiše mi cene in ne vem ali je formula morda nepravilna ( nikakor ne vem , kako bi v formulo vstavila podatek za npr. polno ceno 1000 € in 50 % popust , da mi na koncu vrne pravilno ceno - 500 € )
Poglejte, če imate podatke o destinacijah na listu 'List1', podatke o cenah pa na listu 'List2', potem vam funkcija VLOOKUP ne bo popolnoma nič koristila in se z njo ne trudite!
Funkcija VLOOKUP najde nek podatek in kot rezultat (lahko) vrne poljuben podatek v isti vrstici; toda vi v tej vrstici nimate podatkov o cenah, saj so cene na drugem listu(!) ==> VLOOKUP vam v nobenem primeru ne more vrniti podatka o ceni.
Zadnjič spremenil admin, dne Po Sep 24, 2007 12:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.