Zdravo!
Imam matriko s podatki (6 stolpcev x 12 vrstic). Prvi stolpec vsebuje datum, ostalih pet pa določene podatke. Največjo vrednost iz teh petih stolpcev dobim s funkcijo MAX() oziroma najmnajšo s funkcijo MIN(). Kako bi za največjo (najmanjšo) vrednost dobil ustrezen datum? Podatke ne morem sortirati po naraščajočih ali padajočih vrednostih.
Iskanje datuma na osnovi največje vrednosti v matriki
S pomočjo treh funkcij! Torej reciva, da imate podatke v celicah od B3:G14. V koloni C so datumi, v ostalih pa številke:
Pa še primer za minimalno vrednost v peti koloni:
- Največja vrednost v C15 ==> [C15] =MAX(C3:C14)
- Kje se nahaja največja vrednost v C16 ==> [C16] =MATCH(C15;$C$3:$C$14;0)
- Kateri datum je zapisan v tej vrstici v C17 ==> [C17] =OFFSET($B$3;C16-1;0)
Koda: Izberi vse
=OFFSET($B$3;MATCH(MAX($C$3:$C$14);$C$3:$C$14;0)-1;0)
=OFFSET($B$3;MATCH(MIN($F$3:$F$14);$F$3:$F$14;0)-1;0)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator
Hm...
Katerakoli od ponujenih funkcij (posamezna ali zadnja, skupna) mi v eni vrstici deluje. Če pa vnesem dvodimenzionalno območje (konkreten primer: c4:g15), mi funkciji MATCH in OFFSET javljata napako #N/V. Podatki niso razvrščeni po vrednostih, vmes so tudi celice brez vpisanih vrednosti ali pa je vpisana vrednost 0.
Katerakoli od ponujenih funkcij (posamezna ali zadnja, skupna) mi v eni vrstici deluje. Če pa vnesem dvodimenzionalno območje (konkreten primer: c4:g15), mi funkciji MATCH in OFFSET javljata napako #N/V. Podatki niso razvrščeni po vrednostih, vmes so tudi celice brez vpisanih vrednosti ali pa je vpisana vrednost 0.
Aha... nisem vas pravilno razumel. Predpostavil sem da želite najdi datume za minimalne in maksimalne vrednosti znotraj posameznega stolpca in ponujena rešitev je namenjena temu.
A kakorkoli je to tudi edina prava smer rešitve. Excel namreč ne more vrniti pozicije elementa znotraj matrike, saj bi le to zahtevalo dve vrednosti (vrstica/kolona), Excelova funkcija pa lahko vrne le eno vrednost.
Rešitev je torej, da po mojem predlogu iz prvotnega odgovora najdete minimalno vrednot za vsak stolpec. Pod to minimalno vrednost stolpca poiščite ustrezen datum in nato na enak način še med vsemi minimalnimi vrednostmi vseh stolpcev poiščite še skupno minimalno vrednost in ustrezen datum - enakovredno seveda tudi za maksimalne vrednosti.
Da vam še bolj plastično razložim gornji odstavek. Predpostaviva torej, da so podatki v celicah B3:G14. S funkcijami:
dobite minimalne vrednosti vsakega stolpca v npr. 16-to vrstico.
V 17-to vrstico zapišite minimalni datum za vsako kolono:
Sedaj imate v vrstici 16 minimalne vrednosti za vsak stolpec in v koloni 17 minimalne datume za vsak stolpec. In rešitev je torej datum pod skupno minimalno vrednostjo:
Popolnoma enakovredno tudi za MAX!
A kakorkoli je to tudi edina prava smer rešitve. Excel namreč ne more vrniti pozicije elementa znotraj matrike, saj bi le to zahtevalo dve vrednosti (vrstica/kolona), Excelova funkcija pa lahko vrne le eno vrednost.
Rešitev je torej, da po mojem predlogu iz prvotnega odgovora najdete minimalno vrednot za vsak stolpec. Pod to minimalno vrednost stolpca poiščite ustrezen datum in nato na enak način še med vsemi minimalnimi vrednostmi vseh stolpcev poiščite še skupno minimalno vrednost in ustrezen datum - enakovredno seveda tudi za maksimalne vrednosti.
Da vam še bolj plastično razložim gornji odstavek. Predpostaviva torej, da so podatki v celicah B3:G14. S funkcijami:
=MIN(C3:C14)
=MIN(D3:D14)
...
V 17-to vrstico zapišite minimalni datum za vsako kolono:
=OFFSET($B$3;MATCH(MIN(C$3:C$14);C$3:C$14;0)-1;0)
=OFFSET($B$3;MATCH(MIN(D$3:D$14);D$3:D$14;0)-1;0)
...
=OFFSET(C17;0;MATCH(MIN(C16:G16);C16:G16;0)-1)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator