Pozdravljen Matjaž in vsi forumovci
Mogoče je bilo že kaj napisano na to temo, ampak jaz na žalost ne najdem. Za poročilo sem morala izračunati indekse in sicer: dosežena realizacija 2010 napram poslovnemu načrtu 2010. Izračunala sem po obrazcu:Indeks = real.2010 x 100 / plan 2010. Ker smo izdelali več proizvodov, kot smo planirali, so bili vsi indeksi nad 100, kar je tudi logično in je bilo pravilno.. Problem pa je nastal pri naslednjem primeru: planirali smo 6,80% loma, dosegli pa 4,74 %. Izračunala sem indeks 69,10- kar pomeni , da nismo dosegli plana, kar je tudi za nas ugodno. Ker pa se to nekaterim ni zdelo prav, sem morala ponovno izračunati tako, da sem plan delila z realizacijo in dobila indeks 143,46. Isti primer sem imela še pri obratovalnih zastojih. Sedaj pa ne vem, kako je prav, oz. če sem sploh uporabila pravilno formulo. Vljudno prosim za pomoč in se že vnaprej zahvaljujem za odgovor. LP Lidija
računanje indeksov
Re: računanje indeksov
Najprej se mi zdi (čisto z matematičnega stališča) povsem nesmiselno računati indekse na procente - to preprosto nima smisla. Indekse morate računati iz vrednosti! Recimo, da ste leta 2010 naredili 1000 ton izdelkov in imeli pri tem 40 ton loma - to pomeni 4% loma. Planirali pa ste, da boste naredili 800 ton (ni recesije
In sedaj je potrebno računati indeks... A najprej se morate vprašati, kaj naj bi vam ta indeks povedal! Nima smisla, da pač vzamete neko formulo in nekaj izračunate - vprašajte se kaj naj bi vam indeks povedal! Torej tisti, ki odloča naj pove kaj želi od indeksa izvedeti.
Recimo: Indeks proizvodnje je 1000*100/800 = 125, indeks loma pa je 40*100/40 = 100 - to bi meni takoj povedalo, da smo VEČ proizvedli a imeli MANJ loma!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Matjaž Prtenjak
Administrator